ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego Wykonanie: Filety umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam. Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła(...)porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe masło wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki. Podsmażyłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Dodałam zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszałam. Całość przełożyłam do miseczki. Ciasto wyjęłam z lodówki żeby się ogrzało. Rozwinęłam go na desce
Kuchnia u Krysiszczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków i siekamy, po czym wrzucamy do miski, do której wlewamy olej rzepakowy(...)się za sos czosnkowy, taki improwizowany dla takiego lenia jak ja :) Sos czosnkowy - improwizowany: Nic prostszego jak wylać mały jogurt naturalny do miseczki, przecisnąć przez praskę ze trzy ząbki czosnku, doprawić solą i odstawić aby się "przegryzł". Reszta: Wszystkie nasze listki, ździebełka, pomidorki, papryczki, cebulki i ogóreczki myjemy, osuszamy i rwiemy i kroimy na takie kawałki jak lubimy. Układamy
Blondynka GotujeMakaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti
Moja smaczna kuchniałyżeczki ziół prowansalskich duży ząbek czosnku łyżeczka soli pół łyżki cukru 2/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki mleka 24 gram drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej 1.5 łyżki miękkiego masła bądź roztopionego przestudzonego 10 gram żółtego sera Ponadto: 1 jajko 2 łyżki mleka łyżka masła do smażenia Wykonanie: Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na niewielkiej(...)pozostawić do ostygnięcia. Z drożdży, całego mleka i 2 łyżek mąki(ilość tą odejmujemy od ilości mąki podanej w przepisie) zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, masło, cukier, sól, zioła prowansalskie, rozczyn i letnią wodę. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki (u mnie każda bułeczka ważyła 70 gram
Krakowskie smaki Anikostki fety - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - garść oliwek - sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy/oliwa/ olej z suszonych pomidorów do smażenia - 1-2 łyżki mieszanki ziół (np. płatki pomidorów, bazylia, czosnek, oregano, pietruszka) - 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej - natka pietruszki/ koperek do podania/kiełki Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc. Następnego dnia ugotuj(...)Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Obrane marchewki również pokrój dość drobno. Cukinię, pieczarki (odcinamy końcówki nóżek), paprykę pokrój w większą kostkę. Oliwki i suszone pomidory drobno pokrój. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, chwilę podsmażaj i dodaj czosnek (najlepiej robić to w dużym garnku). Następnie dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki się trochę skurczą dodaj pozostałe warzywa. Dopraw ziołami i podsmażaj
Corner With Recipestartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: mięso zemleć, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce masła, mięso połączyć z przyprawami i ziołami,jajkiem,zeszkloną cebulą z czosnkiem i łyżką bułki tartej, dobrze wyrobić, kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle po cebuli, dodać do masy mięsnej, wyrobić, formować zraziki, obtoczyć je w pozostałe
Kuchnia Beatykarkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji... Składniki: Porcja na około 3-4 osoby 1 kg karkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa. Karkówkę płuczemy(...)zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem. Ziemniaki kroimy w ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st. Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich
NaKońcuJęzykapapryki zielonej ( w wersji oryginalnej bez) - 1/2 cebuli czerwonej słodkiej - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz, ewentualnie sumak Kaszę bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zioła posiekaj drobno z czosnkiem. Pomidory, paprykę i ogórek kroimy w drobną, równą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Sałatkę odstawiamy na 30 minut
SMYKWKUCHNINiestety nie przepadam za wątróbką, za to uwielbiam pomidory z czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami. I właśnie te smaki postanowiłam ze sobą połączyć, muszę przyznać,że smak końcowy był zdumiewający. Polecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani. Składniki: 50 dag wątróbki z drobiu mleko 25 dag pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki
Gorący kąsekmasła 250 g suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki i ziół prowansalskich 3 łyżki startego sera, np. gouda 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Jarmuż podsmażyć na maśle z czosnkiem ( w podobny sposób jak się robi szpinak). Filety natrzeć solą, pieprzem, ziołami, papryką. Odstawić na godzinę. Smażyć na suchej patelni. Paprykę, pomidory, czosnek
pieprzny smaczekbyć zwykła) 10 g. soli 100 g. szynki (opcjonalnie) 200 g. sera żółtego (ja użyłem mozzarelli w kostce) 500 g. mąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę) drożdże zalewam ciepłą wodą dodaję łyżeczkę cukru oraz sól(...)trochę mąki aby zrobił się zaczyn. Następnie do jogurtu greckiego ścieram trzy główki czosnku na drobnych oczkach tarki, doprawiam solą i pieprzem. Do miski dodaje wszystkie składniki które będą nadzieniem naszej rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz
Full Smakuczosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku 150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 50 gram mozzarelli 50 gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc tak! Zaczniemy od tego co może chwilę(...)Mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekanym czosnkiem (2 ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak. Nie sugerujmy się tą ilością, zostaną
Mango Papajapomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/4 łyżeczki nitek szafranu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ziół prowansalskich oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz 3 jajka 1/2 szklanki śmietany Przygotowanie: Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem(...)porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa
Food Square