pieprz, przyprawa do kurczaka olej opakowanie mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki mleka 4 serki topione śmietankowe typu kiri (po 50 g każdy) przyprawy: tymianek, czosnek, bazylia, chili, zioła dalmatyńskie, pieprz, sól żółty ser do posypania Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w ok. 2 łyżkach oleju z dodatkiem przypraw(...)Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju (do momentu zrumienienia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. W tym samym czasie czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy zamrożony szpinak, mleko i podgrzewamy do powstania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty. Na ugotowany
Słodka Stronanecie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cebula zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli Zaczynamy od uduszenia na patelni cebuli. Dukanowcy nie używaja oleju więc dusimy na wodzie. Znaczy się kroimy niezbyt drobno cebulę, nelewamy na patelnię(...)przykryciem. Potem rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże) około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 1 pęczek zielonych szparagów pieprz, sól bazylia, oregano 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oliwa z oliwek 4 łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy(...)mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 5-6 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy szparagi. W dużym
Mania Gotowaniapieczarek 2 cebule 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju 200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli 3 surowe jajka sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka masła Sos czosnkowy FolWark Pieczarki, cebulę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy(...)Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle aby ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Mielimy wszystko przez maszynkę, ugotowane na twardo jajka, pomidory wyciągnięte z oleju, pieczarki z cebulką, ser, czosnek i napęczniałą bułkę tartą. Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie szczyptą soli, do masy wbijamy 3 jajka,śmietanę i mieszamy, jeśli masa wyda Wam się za rzadka
Sama słodycz i szczypta chilizielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek szklanka śmietany sól,pieprz 150 gram żółtego sera papryczka chilli ząbek czosnku przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywko. Cukinie oraz pieczarki podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy naczyniu żaroodpornym lub na patelni(...)oraz fasole następnie znowu ziemniaki i pozostałą część pieczarek oraz cukinii. Do miski wbijamy jajka oraz śmietanę wszystko razem energicznie mieszamy, dodajemy starty żółty ser, pokrojona drobno papryczkę oraz czosnek i wszystkie przyprawy jakie tylko lubimy. Zapiekamy
NaKońcuJęzykamleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty(...)przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre
Aga w kuchnigrillu. Doskonale smakuje z lekką sałatką jaglaną. Polecam na obiad lub grillowe spotkanie ze znajomymi. Szaszłyki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki ziół prowansalskich łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Filety dzień wcześniej myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z przyprawami, zalewamy kurczaka i mieszamy dokładnie(...)sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych oliwek ogórek szklarniowy kilka liści sałaty kilkanaście pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta mała czerwona cebulka 2 łyżki siekanego koperku łyżeczka ziół prowansalskich pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Pomidorki, ogórka i sałatę umyć, osuszyć. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ogórka
Smakołyki Asimłode cukinie (ok. 300g) 200g łososia wędzonego w plasterkach 200g serka Philadelphia 250 g serka ricotta 3 łyżki mleka 1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem lub innymi ziołami sól, pieprz odrobina masła 250 g płatów makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce ) Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy(...)konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy wodę. Do osolonej, gotującej się wody wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy po dwa płaty makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła
Mia Cucina Sofietacukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek(...)się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę
Aga w kuchnizbierałam się żeby zrobić wegetariański pasztet. Przepis na niego zapisałam już kilka lat temu oglądając program "Rewolucja na talerzu". Podobało mi się, że było w nim dużo ziół, chili no i te pistacje... Tak naprawdę to zrobiłam już kiedyś pasztet sojowy - miałam wtedy z 18 lat. Wyszedł tak wstrętny, że nie chciałam go jeść(...)nasion kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki sól, pieprz do smaku garść pistacji 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć posiekaną drobno cebulę i startą na tarce (na grubych oczkach) marchewkę. Dodać starty na drobnych oczkach czosnek i imbir, zioła i przyprawy. Dodać soczewicę, wymieszać. Zalać wodą
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 duża cukinia 2 pomidory 1 duża cebula 2 - 3 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia 75 g startego żółtego sera sos pomidorowy Przygotowanie: Mięso podsmaż na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać w średnią kostkę, podsmażyć(...)koniec dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. W między czasie przygotowujemy sos. Sos pomidorowy przelewamy do garnka i zagotowujemy, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła (prowansalskie, cząber i tymianek) oraz wyciśnięty czosnek. Sos wlewamy do mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościwarzywach Składniki: 1 kurczak kukurydziany 1 op. mrożonki 8-składnikowej 1 op. mrożonej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule 1/2 cytryny 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka płuczemy i wkładamy do dobrze osolonej wody(...)wyciśnięciu łyżki soku, druga połówka cebuli. Kurczaka układamy na warzywach, a dookoła układamy cząstki drugiej cebuli. W misce mieszamy oliwę, koncentrat, miód, sok z cytryny i zioła. Dodajemy ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skórę kurczaka, nacierając przy tym całość (pod spodem też). Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy
Kolorowy Przepisownikaluminiowej. Kurczaka smarujemy od środka rozpuszczonym masłem i nakładamy go na formę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach. Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem z czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą(...)Ściągamy upieczonego delikwenta z komina, dzielimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i cebulką uduszonymi pod mięsem. Cieniutka i wypieczona skórka, soczyste mięso, śródziemnomorski zdecydowany smak. Cytrusy w połączeniu z czosnkiem i rozmarynem to naprawdę świetny zestaw smaków do kurczaka. A sos z dna foremki idealnie można wyjeść do końca pomagając sobie świeżą bagietką. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy, waga około
Karo in the Kitchenczosnek i smażymy razem do czasu, gdy czosnek straci swój ostry zapach. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w centymetrową kostkę. Wrzucamy do cebuli i czosnku, dodajemy suszone zioła i smażymy do czasu, aż surowa papryka zmięknie i zmieni kolor – jakieś 8-10 minut. Dodajemy do rondla pomidory razem z całym płynem z puszki. Rozdrabniamy je widelcem(...)dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 800g zielonej fasolki szparagowej 450g czerwonej papryki 2 puszki (po 400g każda) pomidorów w zalewie 300g cebuli (czerwona, biała, żółta lub mix) 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano 2 płaskie łyżeczki suszonej bazylii 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek oliwy
Karo in the Kitchen