czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:31/190)

Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 376

mięsa. Niedawno będąc na urlopie w Grecji miałam wreszcie okazję spróbować prawdziwego tzatziki - gęstego, o kremowej konsystencji greckiego jogurtu, dosmaczonego startym ogórkiem i ziołami. O dziwo nie mogłam doszukać się w nim smaku czosnku, który dotąd kojarzył mi się z tzatziki, i który zawsze dodawałam do swojej wersji w domu. Dzisiejsza wersja jest raczej wariacją na temat tego sławnego(...)chrupiąca, a mięso na tyle miękkie, że z łatwością będzie odchodziło od kości ). Przygotuj sos - przełóż jogurt do miski i dodaj do niego pozostałe składniki sosu: dymki, czosnek, chilli, ogórek i zioła. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz sos zmiksować na gładko, tak jak proponuje Nigella, ale ja wolę czuć chrupiące kawałeczki pod zębami:) Kawałki upieczonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiąca, pieczona cieciorka 323

wypróbować ja ze swoimi ulubionymi przyprawami i jeść bez wyrzutów sumienia. SKŁADNIKI: 200g ciecierzycy (cieciorki) łyżeczka sody oczyszczonej oliwa z oliwek sól, czarny pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie i chili WYKONANIE: Ciecierzycą moczę przez(...)zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Cieciorkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca, jeśli

Pyry na Gaz
Chrupiąca, pieczona cieciorka 216

paluszkami warto choć raz wypróbować ją ze swoimi ulubionymi przyprawami.   SKŁADNIKI: 200g ciecierzycy (cieciorki) łyżeczka sody oczyszczonej oliwa z oliwek sól, czarny pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie i chili WYKONANIE: Ciecierzycą moczę przez(...)zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Cieciorkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca, jeśli

Pyry na Gaz
31 dań jednogarnkowych 5596

Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem(...)posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową Gęsta jarzynowa z brukselką Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu

Moja smaczna kuchnia
Makaron w sosie mięsno dyniowym. 121

skończyło się nieco inaczej. Ale też smacznie! Zapraszam! Składniki; 30 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dag dyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki) sól, pieprz, łyżeczka cukru 20 dag makaronu(...)mnie grube rurki) 2-3 łyżki oleju ok 2 - 3 łyżki tartego sera ( u mnie oscypek) Przygotowanie; Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i starty czosnek a także zioła. Smażymy aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Dynie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 556

zabić drożdży)   2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy.  *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki

Szefowa kuchni
Masło ziołowe 190

szczypiorek z kupnym) Pół pęczku pietruszki ( można zastąpić koperkiem, bazylią, oregano… tym co lubimy ; ) 2 ząbki czosnku Łyżeczka cytryny Sól Ciepłe masło umieszczamy w miseczce. Dodajemy posiekane zioła oraz ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego ( lub dla leniwych przeciśnięty przez praskę) Do tego dolewamy cytrynę.   Całość solimy (najlepiej solą ziołową) i ucieramy do momentu wymieszania wszystkich składników. Następnie formujemy

Kolizje Smaków
Wytrawna Dziesiątka z Sosem Tysiąca Wysp 218

jajko, przyprawiłam papryką i solą. Na koniec wymieszałam (można także zmiksować dla uzyskania drobniejszej konsystencji). Pozostawiłam do zawiązania smaku. naleśniki  400g mięsa mielonego ser żółty kukurydza zioła (oregano, bazylia, czosnek) sos tysiąca wysp Usmażyłam naleśniki. Mięso mielone podsmażyłam z dodatkiem ziół. Pod koniec smażenia dorzuciłam kukurydzę.  Każdy naleśnik faszerowała mięsem i posypałam sporą ilością startego sera. Zawinęłam

bastalena
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 181

wersję crumble. Crumble z pomidorami pod chlebowo-parmezanową kruszonką .  Danie tak proste, że aż genialne w swojej prostocie. I tak cudownie lekkie, aromatyczne. Słodycz pieczonych pomidorków, aromat ziół, oliwa z czosnkiem łącząca się z serem i sokiem z pomidorów, a wszystko pod idealnie chrupiącą pierzynką. Doskonałe na lunch, lekki obiad, kolację. Dla mnie to najlepsze danie jakie ostatnio jadłam(...)czosnku świeży tymianek i bazylia oliwa z oliwek miąższ czerstwego białego pieczywa (wykorzystałam czerstwą bagietkę) ok. 30 g świeżo tartego parmezanu oliwa z oliwek Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dodać pomidorki i przez minutę podpiekać ( nie dłużej, by zapobiec popękaniu pomidorków). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Pomidorki z oliwą i czosnkiem

KUCHARNIA
Gorący kociołek 28182

szynki  3  marchewki 2 cebule kawałek pora 1/2 puszki groszku 2 małe papryki czerwone 30 dag pieczarek 1 mała papryczka chilli suszona Vegeta 2 łyżki czosnku granulowanego  2/3 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki papryki czerwonej Wykonanie : Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać około 7 łyżek oliwy , wrzucić mięso i chwilkę podsmażyć. Marchewkę(...)kostkę , pieczarki umyć i  pokroić w pół talarki , cebulę pokroić w kostkę, por w pół talarki . Do mięsa dodać przyprawy( około 2 łyżek papryki czerwonej , zioła prowansalskie 2 łyżki, 2 łyżki czosnku  , Vegety, ziarenka z suszonej papryczki chilli )  i wymieszać, dodać marchewkę , cebulę i pieczarki . Podlać wodą około 1 lub 2 szklanek. Co jakiś czas wszystko

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 219

łyżka octu balsamicznego - lub do smaku sól pieprz przygotowanie Zioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, kaparami, czosnkiem, dolać olej, ocet balsamiczny, sól i pieprz i płatki paprykowe do smaku. Smacznego

Stare Gary
Krem z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym 202

ziołami: tymiankiem, rozmarynem oraz bazylią. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku (jak czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą. Następnie studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony  czosnek. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy

Bon Appetit Małgorzaty
ziemniaki pieczone w ziołach 194

składniki: 500 g ziemniaków 30 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku sól dowolne zioła: zioła prowansalskie, kolendra, papryka słodka, majeranek, rozmaryn, oregano tłuszcz do wysmarowania naczynia wykonanie: Masło roztapiamy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz przyprawami. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w talarki ale nie przecinamy do końca, ja układam je na drewnianej łyżce

Domowy Smak Jedzenia
Pstrąg w sosie terijaki z fasolką po chińsku 219

Składniki: - dwa pstrągi - chili - anyż - sos terijaki - fasolka zielona - zioła chińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut(...)temp. 180 stopni C.  Fasolka po chińsku: Fasolkę blanszujemy. Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili, dodajemy zioła chińskie, przeciśnięty ząbek czosnku, słodki ocet, miód, sos sojowy, dusimy około 10 minut. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Smacznego!     Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Kurczak z fasolką i pomidorami 173

ryż. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka białej fasolki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina cukru 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju. 2. Cebulę(...)czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego. 3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. 4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Pokochaj gotowanie

Kuchnia domowa Ani