czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:24/190)

Szynka z szynkowaru 152

może „wytrzyma” w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprz Solidna szczypta ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Szynka z szynkowaru'; listonic_content='900 g szynki wieprzowej 50 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki soli do peklowania 1/2 łyżeczki pieprz Zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku'; document.write(" "); Przeciskamy czosnek przez praskę

Proste-przepisy.pl
Klasyczna Tapenada 133

Tapenada to pasta z hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami.   Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej   jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie!   Składniki: 1 ząbek czosnku 125g czarnych oliwek bez pestek 7 suszonych pomidorów w oleju

Smakowity Blog Kulinarny
Czerwone ziemniaczki pieczone 229

Czerwone ziemniaczki prosto z pieca  - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy ziołami

Sajkofanka smaku
Szparagi pieczone w pergaminie 207

pergaminu Wykonanie: szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obrać nożykiem do warzyw. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem zioła. Odciąć zgrubiałe ogonki z czosnku nieźwiedziegio i lubczyku na 2 kawałkach pergaminu ułożyć listki czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Na ziołach rozłożyć szparagi, gałązki tymianku oraz masełko czosnkowe. lub płatki zwykłego masła, następnie oprószyć solą i pieprzem. Pergamin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z grochu z kaszą bulgur 172

pietruszka  1 czerstwa kajzerka bułka tarta lub inna panierka, u nas owsiana oliwa lub olej do smażenia  pieprz, sól Wykonanie; Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu aż wchłonie wodę i będzie można  go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić

Anioły w kuchni
Zapiekanka z tortellini 286

Lubię minimalizm w kuchni polegający na połączeniu ledwie kilku składników, który da ten smak. Tak jest z dzisiejszą zapiekanką. Wystarczą pomidory, czosnek i zioła, które ze sobą współgrają tworząc całość. Nic więcej mi trzeba do szczęścia.  Składniki na 2-3 porcje: Opakowanie dowolnego tortellini Puszka pomidorów w puszce Bazylia Oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Mała cebula(...)ząbki czosnku 10-15 dag sera żółtego 1 łyżka oleju Przygotowanie: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia pomidorów i zgęstnienia sosu.   Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Dodać odlane tortellini. Wymieszać.  Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać

Fabryka pomysłów
Sos pieczarkowy aromatyczny z szybkowaru 253

ilość wina zredukuje się o połowę (nabierze też złocistego koloru), dolej ok. 50 ml zimnej wody i jeszcze minutę pogotuj na małym ogniu wszystko z patelni (razem z ziołami i czosnkiem) przelej do szybkowaru dolej zimną wodę, dodaj parę gałązek świeżego tymianku i gotuj po ugotowaniu wyjmij gałązki tymianku i rozmarynu oraz czosnek czosnek przełóż do drobnego sitka

Szybko Szybkowar
Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym 156

Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i wlać rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody kostkę rosołową. Włożyć mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek, cebulę i pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki - w zależności od rodzaju sera), a następnie płatkami suszonej

Zielona Kuchnia
SEROWO-ZIOLOWE NUGGETSY Z INDYKA 172

serka Apetina pesto z rukolą, ale Wy możecie wykorzystać inne smaki - jest ich wiele i każdy nada Waszym kotlecikom zupełnie inny fajny smak. Wyobraźcie sobie kotleciki np. z czosnkiem i ziołami lub z grillowaną papryką i oliwkami. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki serkowi kotleciki w środku są mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również

Moja Książka Kucharska
Kolorowa sałatka z kalafiorem w sosie czosnkowym 138

pomidorki koktajlowe 150 g, kukurydza 4 łyżki, szczypiorek posiekany 3 łyżki, sos czosnkowy: majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, czosnek 3 ząbki, sol i pieprz do smaku, Sposób  przygotowania: Kalafiora dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Następnie(...)odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy sok z cytryny, zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem.  Kalafiora układamy na półmisku i polewamy sosem czosnkowym. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na powierzchni sosu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół

kulinarne odsłony pati
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 211

dobry sklepy w okolicy nie zawsze jest łatwo gdy się nie mieszka w dużym mieście. Dlatego teraz kupiliśmy dobre mięso i doprawiliśmy tak jak lubimy (dużo czosnku i ziół). Gorąco polecamy te kiełbaski i w ogóle przygotowywanie kiełbas i wędlin w domu. To jest naprawdę proste. Może te nasze kiełbaski nie wyszły idealnie równe, ale były przepyszne. Dokładnie takie

OstryKęs
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 250

dobry sklepy w okolicy nie zawsze jest łatwo gdy się nie mieszka w dużym mieście. Dlatego teraz kupiliśmy dobre mięso i doprawiliśmy tak jak lubimy (dużo czosnku i ziół). Gorąco polecamy te kiełbaski i w ogóle przygotowywanie kiełbas i wędlin w domu. To jest naprawdę proste. Może te nasze kiełbaski nie wyszły idealnie równe, ale były przepyszne. Dokładnie takie

OstryKęs
Makaron z boczkiem w sosie z sera pleśniowego 157

makaronu penne 50 g sera mozzarella 200 g chudego boczku 30 g suszonych pomidorów ½ cebuli czerwonej 5 pieczarek 100 ml śmietany 60 g sera pleśniowego (niebieskiego) czosnek granulowany sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na 3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek podsmażyć bez dodatku(...)pieprzem. Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Przygotować sos. Śmietanę podgrzać na małym ogniu. Dodać ser pleśniowy. Najlepiej dodawać go partiami aby móc kontrolować smak sosu. Kiedy

Mania Gotowania
Kuleczki z sosem pomidorowym 148

Składniki kotlety 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos 2 duże pomidory 2 żabki czosnku 1 duża cebula sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić ze sobą. Formować małe kuleczki i smażyć(...)małym" tłuszczu z każdej strony. Pomidory pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć razem z cebulą na 2 łyżkach oleju. Gdy pomidory zmiękną zestawić z ognia i dodać czosnek, sól, pieprz, zioła i wszystko razem zblendować. Takim sosem polać kotlety

Pychotkaaa
Placki pomidorowe 203

świeżej mięty ( posiekanej drobno ) łyżka bazylii, oregano sól , pieprz oliwa do smażenia Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do pomidorów dodajemy przyprawy , zioła oraz czosnek i cebulę - mieszamy.  Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż do powstania gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta  i smażymy do momentu zarumienia. Smacznego

Cukier&Puder
Burgery jagnięce 176

opcjonalnie przygotowanie Rozgrzać 2 łyżki oleju w patelni na dużym ogniu. Dodać cebulę, podsmażać  aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić. W misce wymieszać cebulę, jagnięcinę,  musztardę, zioła, przyprawy, czosnek, dymkę oraz sól i pieprz. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm).  Rozgrzać patelnię grillową.  Kotleciki lekko posmarować oliwą i ułożyć

Stare Gary
Soczysty karczek wieprzowy 161

Bardzo soczysta i aromatyczna mięsna uczta. Pachnąca czosnkiem i ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki

Zasmakuj Kuchni