czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:26/190)

SZYBKIE SPAGHETTI 149

świeżych ziół zawsze potrafi postawić mnie na nogi. SKŁADNIKI: makaron spaghetti ugotowany al`dente 1 łyżka oliwy 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki pasty pomidorowej świeże oregano i bazylia sól, pieprz tarta mozzarella do posypania A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez chwilkę aby nie przypalić czosnku. Dodać zagotowany makaron, pastę(...)pomidorową i posiekane zioła. Całość chwilę podsmażyć, aby składniki się połączyły, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe spaghetti przełożyć na talerz i posypać startą mozzarellą

Kuchnia w opałach
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 185

robią się same, dlatego najczęściej stawiamy na pieczenie 'ptaka' w naczyniu żaroodpornym. Nie możemy jednak być monotematyczne, więc... eksperymentujemy. I tak powstało to cudo - indyk pieczony w ziołach i czosnku z winogronami i leniwymi pierogami przykrytymi serową kołderką, a aby nudno nie było - podawany ze słodo-ostrymi warzywami karmelizowanymi. Opisać Wam to danie jednym słowem? POEZJA

Wypisz Wymaluj
Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów 247

porcji: 0,5 kg czerwonej soczewicy 2 duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól(...)osobnym garnku na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli.  Następnie wlać passatę pomidorową, dodać posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty.  Dusić razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Ja podałam z pęczakiem marki Kupiec

Ze smakiem i z pasją
Moussaka 146

Turcji, ale znana jest także w krajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca sama w sobie(...)mną moussakę przygotowali:  Maggie ,  Bartoldzik  i  Mirabelka . Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego lub baraniny 2 średnie bakłażany 2-3 ugotowane ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżeczka koncentratu

Codzienne Gotowanie
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4469

mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (ale wzdłuż) i gotujemy(...)Lekko przestudzone połówki ziemniaków układamy na blaszce, wydrążamy je odrobinkę łyżeczką do herbaty. To co wydrążymy odkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. 4. Cebulę i boczek podsmażamy na maśle, czosnek przeciśnięty przez praskę, ugniecione ziemniaczki (tzn to co z nich wydrążyliśmy), następnie odparowane pieczarki, wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i na koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Ten zapach unoszący

Restauracyjka Literacka
Calzone z mięsem mielonym 206

czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce(...)połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Jak zrobić domową, zdrową tortillę? 499

trudne do wykonania. Cóż więc trudnego, dodać do siebie mąkę, olej, wodę i sól, wymieszać i podsmażyć na suchej patelni? Możemy kombinować z różnymi mąkami, ziołami, szpinakiem, czosnkiem, sezamem z czymkolwiek chcemy, a zapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników. Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania(...)250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody - 3-5 łyżek oleju - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy

Be Fit Be Strong
Samosy z kurczakiem 180

garści marchewki z groszkiem 1/2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki kuminu curry garam masala kolendra  sól pieprz słodka paparyka sos: gęsty jogurt naturalny koperek pietruszka bazylia 2 ząbki czosnku sól Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy jak na pierogi - mieszamy mąkę z solą i wlewamy wodę i łyżkę oleju. Wody dajemy tyle aż z ciasta powstanie elastyczna kula - ciasto powinno być(...)tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki na sos łączymy w ilości według uznania. Dokładnie mieszamy lub wrzucamy do malaksera i mielimy na gładki sos - osobiście wolę drobno pokrojone zioła i czosnek i po prostu wymieszane. Samosy podajemy z dowolną sałatką (u mnie pomidor, sałata lodowa i ogórek z sosem koperkowo - ziołowym) i sosem.  Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Mięso z Udek z Kurczaka Pieczone na Warzywach - Szybki Obiad 420

temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili lub chili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki imbiru mielonego(...)patelni ułożyłam połówki ziemniaków spryskane olejem, posolone i posypane suszonym majerankiem. Na każdą połówkę położyłam kawałek gałązki świeżego majeranku. Na środku poukładałam marchewki, a między warzywa wcisnęłam główkę czosnku przekrojoną na pół, jak widać nie obraną. Na warzywa poukładałam zamarynowane mięso (u mnie marynowało się kilka minut, u Ciebie może nawet kilka godzin).  Do środku mięsa powciskałam gałązki świeżego

Blondynka Gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 215

jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem jest po prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli.  Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois(...)małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2-3 kromki lekko czerstwego białego chleba pokruszonego 3,5 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżeczki świeżych listków tymianku 2 ząbki czosnku, rozgniecione 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Na blasze wymieszaj pokruszony chleb z rozgniecionym ząbkiem czosnku, 1,5 łyżki oliwy i tymiankiem. Piecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa przyprawa uniwersalna 147

duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić w prążki marchew seler i pietruszkę  zetrzeć na grubej tarce czosnek posiekać na małe kawałki  Pokroić zielone zioła 2. Na dużych blachach z piekarnika

W królestwie smaków Beaty
Podróże kulinarne - Tunezja 194

spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju bułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno(...)limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem, z ostrą papryczką. W Tunezji pije się dużo herbaty, zazwyczaj bardzo słodkiej, z dodatkiem mięty, podawanej w małych szklaneczkach. Warto spróbować tamtejszego alkoholu-pysznych win, wódki figowej boukha

Zawsze głodna!
Roladki z kurczaka z orzechami w cieście 164

nabierze złotego koloru. SMACZNEGO! Do siekania orzechów polecam siekacz wielofunkcyjny marki ODELO.  Wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej. Idealny do zadań specjalnych: siekania cebuli, czosnku, orzechów, ziół. Usprawni pracę w każdej kuchni. Dostępny w sklepie Makowski Kredens

Smak mojej kuchni
Prosty sos z pieczonej papryki 189

taki sos z ugotowaną kaszą. Tu z gryczaną, dodatkiem sera feta i pestkami dyni. 2 czerwone papryki łyżka oliwy spora szczypta soli   pół szklanki passaty pomidorowej z ziołami ząbek czosnku pół łyżeczki pimentonu (wędzonej papryki pikantnej) sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Nacieramy oliwą

Mienta blog
Roladki z sera 176

wymyśliłam) w ostatniej chwili; polecam bez dziur:) serek śmietankowy, np. Turek puszysty lub śmietankowy Piątnicy - kilka łyżeczek kilka łyżeczek sosu tikka masala (pomidorowo-śmietanowego z dodatkiem ziół i czosnku, użyłam gotowego, raz poszłam na łatwiznę:) możecie zastąpić go passatą, ketchupem, roztartym pomidorem, na pewno będzie smakować (i pasować) 1 mniejsza czerwona papryka pokrojona w kosteczkę / może być

Zasmakuj Kuchni
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 142

cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i w plastry pieczarki. 5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, porami i fetą 200

kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Najpierw do salaterce wyłożyć fasolę, a na nią kukurydzę. Wylać

Czerwień i błękit
Placuszki z cukinii 142

Przepis:  Składniki: (27 placuszków) 3 małe cukinie 200 g sera feta 3 jajka 4 łyżki mąki 200 ml kwaśnej śmietany  pęczek szczypiorku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, zioła prowansalskie. Wykonanie:   1. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na minimum 10 min.  2. Gdy cukinia już poleży

Mój pomysł na
Ser a’la koryciński z czarnuszką 183

kiedy robiłam ten ser. Jest pyszny i za każdym razem w zależności od użytych dodatków, możecie otrzymać ser o innym smaku. Z dodatków gorąco polecam suszone pomidory, chili, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, czarnuszkę czy kozieradkę. W zasadzie wystarczy użyć swoich ulubionych dodatków aby otrzymać rewelacyjny ser. Ponieważ ser koryciński jest serem regionalnym, nie możemy użyć w przepisie jego nazwy

Mieszam w Garnku
Majonez z płatków jaglanych 188

jaglanych Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 110g płatków jaglanych 300g mleka sojowego 100ml wody 70ml oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki musztardy czarna sól i pieprz do smaku *opcjonalnie czosnek lub zioła Wykonanie: 1 Płatki jaglane ugotuj w mleku sojowym - od momentu zagotowania dosłownie 3-4 minutki. 2 Przenieś je do kielicha blendera, dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i zblenduj

Blendman
Soczysty kurczak w „papirusie” 332

kawałek papieru do pieczenia, mięsko i nasze ulubione przyprawy. Gwarantuję, że wyjdzie pysznie, polecam :) Składniki: 4 pojedyncze filet z kurczaka łyżka oliwy z oliwek słodka czerwona papryka  zioła prowansalskie czosnek granulowany sól, grubo mielony pieprz dodatkowo papier do pieczenia Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć. Z papieru do pieczenia wyciąć cztery prostokąty na tyle duże, by po złożeniu na pół

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 155

łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1-2 łyżek z cytryny zioła prowansalskie, oregano ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka Przygotowanie :  W miseczce przygotować dressing - wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami oraz solą i pieprzem. Bekon mocno zgrilować, aby był chrupiący, najlepiej na grilu elektrycznym lub w piekarniku pod opiekaczem

Codzienne Gotowanie
Chłodnik z cielęciną 110

wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir i jogurt, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgniecione ząbki czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biała jogurt barwi się na intensywny biskupi kolor ! Cielęcinę kroimy w paski i dorzucamy do chłodnika. Jeśli chłodnik jest zbyt

Kulinarne przygody Gatity
Kremowy Serek Kanapkowy ze Szczypiorkiem 176

Banalnie prosto, szybko i smacznie. Serek kanapkowy, taki do smarowania. Od dawna już nie kupuję, tylko robię taki sama. Czasami tylko z solą, czasami z czosnkiem, z ziołami, czy taki jak dziś ze szczypiorkiem. Wystarczy tylko zmiksować kostkę sera białego razem z jakimś dodatkiem na jaki mamy ochotę. Przy okazji sprawdziłam jak działa jedna z przystawek blendera ręcznego Silver

Blondynka Gotuje
Mini pizze 244

Coś na mały głód kibica Składniki Ciasto: 20 dag mąki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy czosnek granulowany, zioła prowansalskie … Czytaj dalej Mini pizze

czarrna od kuchni
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem fusilli tricolore Incola. 183

Dzisiaj zapraszam na  gulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola   700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki z pieczarkami 266

Naleśniki nadziewane niepanierowane :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 0,5 litra mleka mąka 1 jajko 2 łyżki oleju sól zioła prowansalskie czosnek granulowany dodatki: 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 1/2 … Czytaj dalej Naleśniki z pieczarkami

czarrna od kuchni
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 210

niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak. Bagietkę pokroiłam w małą kostkę. Podpiekłam na suchej patelni. Skropiłam grzanki oliwą  z oliwek. Posypałam solą, ulubionymi ziołami, granulowanym czosnkiem i ostrą papryką. Można też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi w formie kromek. Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami. Smacznego! Polecam

potrawyregionalne
Pizza classic 122

ciepłej wody łyżka oliwy szczypta cukru szczypta soli można także dodać łyżeczkę ulubionych ziół (bazylia, oregano) Dodatki: pieczarki ser żółty szynka cebula (podsmażyć na oleju) sos (koncentrat pomidorowy+zioła prowansalskie+czosnek granulowany) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby podrosło (ok. 10 minut). Wlać w mąkę, dodać oliwę

Malinowo w kuchni
Jak się nie przejeść w Święta? 179

spalaniu tłuszczu. Warto, żeby na stole znalazły się kawałki świeżego lub kiszonego ogórka, papryka, rzodkiewki w charakterze przekąsek. Do tego miseczka sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami. W święta jedzmy sałatki z warzyw z dodatkiem dobrej oliwy. Uważajmy na to, czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak z ryżem. 193

Składniki: 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu zioła prowansalskie, czosnek granulowany, curry, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego bułka tarta Jogurt naturalny mieszamy ze wszystkimi przyprawami, kurczaka kroimy w kawałki i mieszamy z jogurtem - wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż będzie złocisty

Moje-pitraszenie
Bombowe Piersi 343

Piersi, już nigdy nie będą takie same. . - SKŁAD - - Pieprzny Kurczak - ✔ 250 g Piersi z Kurczaka ✔ Pieprz Kolorowy ✔ Sok z Cytryny ✔ Sól - Złocisty Kurczak - ✔ 250 g Piersi z Kurczaka ✔ Czosnek Granulowany ✔ Zioła Prowansalskie ✔ Kurkuma ✔ Imbir ✔ Sól - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 495 Węglowodany

Sylwetka Od Kuchni
Placuszki z cukinii i marchewki 169

startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku! Składniki: 250g cukinii (po obraniu) 1 marchewka  1 jajko 2 łyżki mąki pszennej graham T1850 przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany  Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i oczyszczamy z ziaren. Marchew również obieramy i myjemy. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka

Truskawkowa Fiesta
Pomidorki faszerowane serkiem kremowym 171

Kolejna szybka propozycja na przekąskę.   Składniki: opakowanie pomidorów koktajlowych 250 g opakowanie setka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 150 ml octu balsamicznego 2 g agaru  Wykonanie: Ocet łączymy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilkę gotujemy i odstawiamy aby delikatnie ostygło. Następnie nabieramy płyn w strzykawkę i z wysokości ok 15 cm wpuszczamy po kropelce

Malinowe Pocałunki
Lasagne z cukinii 221

koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek średnia cebula Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok cebulę obieramy i siekamy na rozgrzaną patelnię lekko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Udziec jagnięcy 112

nożem, natrzeć przyprawami. Odstawić na 24 godziny. Udziec podsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć gałązki rozmarynu oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku, na ziołach ułożyć udziec. W udziec wbić termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i piec, aż mięso wewnątrz osiągnie 62 stopni (około 3 godzin, zależy od wielkości udźca

królestwo garów
Zapiekanka z cukinią, marchewką, twarogiem i makaronem 240

pomidor śliwkowy 125g twarogu chudego   50g ugotowanego makaronu kokardki 1,5 łyżeczki musztardy Dijon 1 czubata łyżka ketchupu  2 cienkie plastry sera żółtego  pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie  Składniki: Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (oprócz cukinii i pomidora) i osuszamy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, a pomidora kroimy w kostkę. W miseczce

Truskawkowa Fiesta
Najlepsze leczo z kurczakiem mojej mamy | dietetyczne 362

gościem obiadowym.  Składniki na 3 porcje: 200 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule 1 puszka pomidorów w puszce Zioła prowansalskie Czosnek w proszku Papryka słodka Oregano Bazylia Sól morska Papryka ostra Liść lubczyku Przygotowanie: Przygotowujemy składniki, dokładnie myjemy mięso oraz warzywa. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną

Czarnawisienka
Pasta rybno ziarenkowa do kanapek, grzanek 183

pastę. Pastę przełóż do szklanego pojemnika. Pasty nie lubią metalu. Plastiku tym bardziej. Kromki chleba ugrilluj na patelni. Połóż pastę. Dodaj co chcesz na wierzch. U mnie czosnek w ziołach, pomidor suszony, natka pietruszki. Smacznego. Chrupiące śniadanie gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Idealne ciasto na pizze wraz z propozycją dodatków 165

odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło. Patelkę nacieramy margaryną wyciągamy ciasto (dzielmy na 2 porcje) rozciągamy je na całej wielkości patelni. Do patelni/garnka dajemy przecier, wodę , czosnek i zioła i podgrzewamy chwilę aby się całość połączyła następnie smarujemy nasze ciasto w patelni. Dajemy na ciasto nasze ulubione dodatki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 0 C i pieczemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sałatka z kurczakiem, czerwoną fasolką i ogórkiem 201

czerwona cebula sól pieprz  Sos czerwony: 2/3 szklanki keczupu 1/3 szklanki majonezu 1/2 łyżki oregano suszonego (do smaku) Sos biały: 1/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Sosy najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się "przegryzły". Składniki na wybrany sos umieszczamy

Chocolate Muffin Blog
Cukinia faszerowana musem z sera ricotta i pesto 159

kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku. Składniki: 2 kg drobnej cukinii 1 serek ricotta (250 g) kilka łyżek stołowych świeżego pesto 2 jaja 2 ząbki czosnku ulubione zioła (dodałem prowansalskie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinie umyć, odkroić górną część, a dolną wydrążyć (nie pomylcie "wieczek", do zapiekania zamkniemy nimi cukinie). Przygotować mus, miksując: połowę

W SMAK
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 309

oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy

OstryKęs
Makaron Boloński 160

selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy.Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając tym samym oliwie dodatkowy aromat – przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy

Słodkie Przyjemności
Papryki faszerowane kaszą bulgur 209

nasze papryki bardziej się przypiekły, na ostanie 30 minut, po zdjęciu folii , można włączyć funkcję dopiekania z góry. Ale nie jest to konieczne. Podawać z jogurtem doprawionym czosnkiem i ziołami. Smacznego!Uwagi: Użyłam drobnej kaszy bulgur, która, zalana wrzątkiem, bez gotowania, po 20 minutach była  miękka. Być może grubą lepiej chwilę pogotować

Stare Gary
Małże w pomidorach z natką pietruszki 165

pietruszki. Wystarczyło kilka minut, abyśmy z Piotrkiem mieli pyszne danie dla dwojga. Małże w pomidorach z natką pietruszki: 1 kg świeżych małży/omułki 1 cebula sól z czosnkiem z ziołami 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml białego wytrawnego wina Chardonnay szczypta cukru pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 1 kopiasta łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: Skorupki z małżami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 199

Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z gęsi 158

suszoną śliwką (przepis) .  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np.  Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą), 3 gałązki zielonego jarmużu, resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa), oliwa.        Przygotowania: Ciasto rozmrozić. Cebulę pokroić w pióra, mięso w plastry

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 340

szpinakowe phali w innej niż poprzednio formie Wołowina w sosie z orzechów włoskich Sosy W Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też

Poezja smaku
Sos czosnkowy 305

pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Najlepiej, gdy sos ma czas się "przegryźć", ale u mnie nigdy nie zdąży, bo już

Anielska Kuchnia Ani
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 209

minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami .  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 251

Smażymy nie dłużej niż jedną min. - inaczej czosnek zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wystudzamy. 3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków;-) 4. Wszystko łączymy: ziemniaki, ugotowanego łososia, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko, zioła, przyprawy.  5. Karmimy swój zmysł dotyku i mieszamy wszystko ręcznie-ma się rozumieć;-) odstawiamy do lodówki na min 15 min, aby się przegryzło. Formujemy kotleciki (najlepiej mokrymi

Restauracyjka Literacka
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 144

przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki. Składniki na 24 sztuki: 60 dag mąki

Apetyczna babeczka
Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7616

sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym sól pieprz ziołowy zioła prowansalskie czosnek granulowany Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna. Dodajemy paprykę słodką

Czerwona Porzeczka
Chłodnik litewski 176

się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać

Kulinarne przygody Gatity
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 196

pesto  z rukoli.  Oczywiście można dodać inne pesto, jakie macie akurat pod ręką. Ostatnio posmakowały nam pizze właśnie z pesto, którym smarujemy ciasto, zamiast pomidorów. Aromat ziół i czosnku po wyjęciu pizzy z piekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie ! Mój wpis umieszczam również na liście  "Na zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Ketchup pomidorowo-śliwkowy 145

łyżeczki gorczycy w ziarnach 2 laski cynamonu parę gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 5 liści szałwii 30 ml czerwonego octu winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka. Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na małym

Kulinarne przygody Gatity
Testowanie produktów producenta Agros Nova 201

pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok  Pomidor Sok 100 % Fortuna  w swoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych przecierów   pomidorów. Smak

Proste Potrawy
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem 186

Składniki: 6 szt zielonych papryk, 1 cebula 400 g mięsa z szynki 200 g podgardla wędzonego 1/2 szklanki suchego pęczaku do smaku sól i pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i ziołami chili w młynku Kotanyi olej rzepakowy Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy. Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papirusowe wrapy 220

Składniki: 1 pierś kurczaka 1 papirus Winiary "Pomysł na... soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" 1 łyżeczka majonezu lekkiego 1 łyżeczka ketchupu 3 liście sałaty 1/2 pomidora 2 plasterki cebuli 3 wrapy Przepis: Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu pierś kroimy w paski

Emcia Pichci
Papirusowy wege burger 160

Składniki na 1 burgera: 1 bułka kajzerka z sezamem 1 szt. "Pomysł na..." Papirus z czosnkiem i ziołami Winiary 2 kotleciki sojowe 1 liść sałaty 1/2 ogórka konserwowego 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 plaster sera żółtego 1 krążek cebuli czerwonej 1 łyżeczka ketchupu Przepis: Kotleciki sojowe moczymy w gorącym wywarze warzywnym przez ok. 10 minut. Następnie odsączamy

Emcia Pichci
Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 368

szklanki bułki tartej ·        około ½ szklanki sezamu lub płatków owsianych górskich ·        czosnek granulowany, zioła do drobiu, pieprz cayenne, przyprawa do gyrosa ·        folia aluminiowa Sos: ·        2 łyżki miodu ·        2 łyżki musztardy

Mania Gotowania
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 321

oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy

OstryKęs