świeżych ziół zawsze potrafi postawić mnie na nogi. SKŁADNIKI: makaron spaghetti ugotowany al`dente 1 łyżka oliwy 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki pasty pomidorowej świeże oregano i bazylia sól, pieprz tarta mozzarella do posypania A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez chwilkę aby nie przypalić czosnku. Dodać zagotowany makaron, pastę(...)pomidorową i posiekane zioła. Całość chwilę podsmażyć, aby składniki się połączyły, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe spaghetti przełożyć na talerz i posypać startą mozzarellą
Kuchnia w opałachrobią się same, dlatego najczęściej stawiamy na pieczenie 'ptaka' w naczyniu żaroodpornym. Nie możemy jednak być monotematyczne, więc... eksperymentujemy. I tak powstało to cudo - indyk pieczony w ziołach i czosnku z winogronami i leniwymi pierogami przykrytymi serową kołderką, a aby nudno nie było - podawany ze słodo-ostrymi warzywami karmelizowanymi. Opisać Wam to danie jednym słowem? POEZJA
Wypisz Wymalujporcji: 0,5 kg czerwonej soczewicy 2 duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól(...)osobnym garnku na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli. Następnie wlać passatę pomidorową, dodać posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty. Dusić razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Ja podałam z pęczakiem marki Kupiec
Ze smakiem i z pasjąTurcji, ale znana jest także w krajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca sama w sobie(...)mną moussakę przygotowali: Maggie , Bartoldzik i Mirabelka . Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego lub baraniny 2 średnie bakłażany 2-3 ugotowane ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu
Codzienne Gotowaniemrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (ale wzdłuż) i gotujemy(...)Lekko przestudzone połówki ziemniaków układamy na blaszce, wydrążamy je odrobinkę łyżeczką do herbaty. To co wydrążymy odkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. 4. Cebulę i boczek podsmażamy na maśle, czosnek przeciśnięty przez praskę, ugniecione ziemniaczki (tzn to co z nich wydrążyliśmy), następnie odparowane pieczarki, wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i na koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Ten zapach unoszący
Restauracyjka Literackaczerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce(...)połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjitrudne do wykonania. Cóż więc trudnego, dodać do siebie mąkę, olej, wodę i sól, wymieszać i podsmażyć na suchej patelni? Możemy kombinować z różnymi mąkami, ziołami, szpinakiem, czosnkiem, sezamem z czymkolwiek chcemy, a zapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników. Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania(...)250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody - 3-5 łyżek oleju - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy
Be Fit Be Stronggarści marchewki z groszkiem 1/2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki kuminu curry garam masala kolendra sól pieprz słodka paparyka sos: gęsty jogurt naturalny koperek pietruszka bazylia 2 ząbki czosnku sól Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy jak na pierogi - mieszamy mąkę z solą i wlewamy wodę i łyżkę oleju. Wody dajemy tyle aż z ciasta powstanie elastyczna kula - ciasto powinno być(...)tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki na sos łączymy w ilości według uznania. Dokładnie mieszamy lub wrzucamy do malaksera i mielimy na gładki sos - osobiście wolę drobno pokrojone zioła i czosnek i po prostu wymieszane. Samosy podajemy z dowolną sałatką (u mnie pomidor, sałata lodowa i ogórek z sosem koperkowo - ziołowym) i sosem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnitemperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili lub chili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki imbiru mielonego(...)patelni ułożyłam połówki ziemniaków spryskane olejem, posolone i posypane suszonym majerankiem. Na każdą połówkę położyłam kawałek gałązki świeżego majeranku. Na środku poukładałam marchewki, a między warzywa wcisnęłam główkę czosnku przekrojoną na pół, jak widać nie obraną. Na warzywa poukładałam zamarynowane mięso (u mnie marynowało się kilka minut, u Ciebie może nawet kilka godzin). Do środku mięsa powciskałam gałązki świeżego
Blondynka Gotujejego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem jest po prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois(...)małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2-3 kromki lekko czerstwego białego chleba pokruszonego 3,5 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżeczki świeżych listków tymianku 2 ząbki czosnku, rozgniecione 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Na blasze wymieszaj pokruszony chleb z rozgniecionym ząbkiem czosnku, 1,5 łyżki oliwy i tymiankiem. Piecz
Chilli Czosnek i Oliwaduża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić w prążki marchew seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce czosnek posiekać na małe kawałki Pokroić zielone zioła 2. Na dużych blachach z piekarnika
W królestwie smaków Beatyspożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju bułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno(...)limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem, z ostrą papryczką. W Tunezji pije się dużo herbaty, zazwyczaj bardzo słodkiej, z dodatkiem mięty, podawanej w małych szklaneczkach. Warto spróbować tamtejszego alkoholu-pysznych win, wódki figowej boukha
Zawsze głodna!nabierze złotego koloru. SMACZNEGO! Do siekania orzechów polecam siekacz wielofunkcyjny marki ODELO. Wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej. Idealny do zadań specjalnych: siekania cebuli, czosnku, orzechów, ziół. Usprawni pracę w każdej kuchni. Dostępny w sklepie Makowski Kredens
Smak mojej kuchnitaki sos z ugotowaną kaszą. Tu z gryczaną, dodatkiem sera feta i pestkami dyni. 2 czerwone papryki łyżka oliwy spora szczypta soli pół szklanki passaty pomidorowej z ziołami ząbek czosnku pół łyżeczki pimentonu (wędzonej papryki pikantnej) sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Nacieramy oliwą
Mienta blogwymyśliłam) w ostatniej chwili; polecam bez dziur:) serek śmietankowy, np. Turek puszysty lub śmietankowy Piątnicy - kilka łyżeczek kilka łyżeczek sosu tikka masala (pomidorowo-śmietanowego z dodatkiem ziół i czosnku, użyłam gotowego, raz poszłam na łatwiznę:) możecie zastąpić go passatą, ketchupem, roztartym pomidorem, na pewno będzie smakować (i pasować) 1 mniejsza czerwona papryka pokrojona w kosteczkę / może być
Zasmakuj Kuchni