Dzisiaj propozycja na lekko pikantny schab w ziołach, cebuli i czosnku. Pikantności nadaje mu kolorowy pieprz i chili. Aromatu tymianek, rozmaryn, cebula i czosnek. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety mielony pieprz kolorowy- ilość wedle uznania sól- ilość wedle uznania 1,5 czubatej łyżeczki majeranku (u mnie Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki chili
Smak mojego domuwersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również(...)kolorów. I co - wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie ;) Kolorowe risotto Na 2 porcje: 200g ryżu do risotto Arborio duże cebula avocado 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa
Sajkofanka smakuSkładniki: 50 dag zielonych szparagów 1 kula mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Osuszone układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smarujemy nią warzywa. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy n wierzchu. Całość
Qchnia po prosturozmarynu, drobno posiekanego 1 łyżeczka świeżego tymianku, grubo posiekanego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Aby przygotować masło, należy połączyć zmiękczone (nie roztopione) masło z ziołami, solą i czosnkiem w proszku. Przygotowane masło odstawić na 2-3 godziny do lodówki przed użyciem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, marynować w niej steki minimum 2 godziny. Steki grillować do osiągnięcia
naRuszcieząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane żaroodporne
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaolej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki. farsz: Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do mięsa mielonego. Odstawić do wystygnięcia. Serek topiony pokroić w plastry. Następnie napełnij naleśniki przygotowanym farszem(...)minut. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR . Jest intensywny w smaku i wyrazisty. Konsystencja gęsta. Wytworzony jest w 85% z pomidorów. W składzie zawiera również czosnek, cebulę i zioła. Jego największą zaletą są kawałki warzyw i jest przygotowany na bazie wody jurajskiej. Polecam ten sos, ponieważ jest go dużo, aż 520g. Jest bardzo smaczny i można
Prosto i Smacznie z Anetąlazanii postanowiłam nie robić beszamelu i zapiekłam sam makaron z sosem bolońskim i żółtym serem. Składniki : * płaty makaronu * puszka pomidorów * pół kilogram mielonej łopatki * cebula * czosnek * oliwa * ulubione zioła i przyprawy * ser żółty Przygotowanie : Makaron obgotować w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Dodać
Magiczne Życie Martyprzepis dostałam od koleżanki ,jest całkiem inna w smaku niż wszystkie-bardzo szybka do zrobienia i naprawdę pyszna SKŁADNIKI: PAPRYKA KONSERWOWA PIECZARKI KONSERWOWE, CZOSNEK ZE SŁOICZKA Z ZIOŁAMI CEBULKA MALUTKA ZE SŁOICZKA, OLIWKI CZARNE LUB ZIELONE SER FETA ZIOŁA DO SAŁATEK PRZYGOTOWANIE: CEBULKI ODCEDZAMY,,PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ LUB W PLASTERKI(ZALEŻY JAKIE DUŻE),CZOSNEK I OLIWKI
Swojskie jedzonkoSkładniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, Oliwa Monini White Truffle, 250 g ziemniaków, 1,5 l bulionu, ½ szalotki, 1 ząbek czosnku, 8 gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek) lub po pół łyżeczki suszonych, Sól i biały pieprz do smaku, 1 łyżka masła, 2 plastry szynki parmeńskiej. Przygotowanie: Fasolę moczyć min. 12 godz. z dodatkiem(...)talerz. Szalotkę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać szklanką wody, ugotować do miękkości z gałązkami ziół i solą (ok. 10 minut). Po ugotowaniu wyjąć gałązki, dodać fasolę, szalotkę z czosnkiem i 3/4 bulionu, zagotować. Doprawić do smaku solą i dużą ilością białego pieprzu. Zmiksować na gładki krem ewentualnie dodać więcej bulionu
SzczyptaSmaQalbo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/4 łyżeczki platków chilli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki majeranku 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich 4 plastry ostrego sera żółtego do utarcia DODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI: 1,5 łyżki oliwy(...)cukiniach miąższ i podsmaż z cebulą, po czym przerzuć całość do miski. Mięso mielone dobrze wymieszaj w osobnej misce z solą, pieprzem, chilli, słodką papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wrzuć na patelnię po cebuli. Możesz ewentualnie dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, jeśli tłuszczu będzie za mało, ale nie jest to konieczne
Słodko-Słony Świat Ilonykurczaka. Jest to tradycyjny przepis pochodzący z południa Francji, lekko przerobiony przez nas. Potrzebujemy: 1 duży kurczak sól, pieprz mały pęczek ziół: tymianek, natka pietruszki, liść laurowy, szałwia, estragon 40 nie obranych ząbków czosnku(...)szklanki oliwy z oliwek Usuwamy wnętrzności i szyjkę kurczaka oraz nadmiar tłuszczu. Nacieramy do wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka wkładamy pęczek ziół i 4 ząbki czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozkładamy resztę czosnku. Wkładamy naczynie (bez kurczaka) do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez 5 minut. Wyjmujemy, wkładamy kurczaka i obracamy nim tak, aby równomiernie
Marder&Marder Manufacturemięsa, prawda, że można. Ja użyłam mozzarelli, ale również można użyć parmezanu. Składniki: makaron np. świderki 1 cukinia 250 g pieczarek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli zioła prowansalskie natka pietruszki olej lub oliwa sól, pieprz(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Zdjąć
talerz przyjemnościzachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków) , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek... WYKONANIE: Ziemniaki(...)dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła, całość doprawiamy
Kuchnia Beatyszynki dojrzewającej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych ½ zielonej części dymki Sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu(...)sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy. Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy. Składniki
Mania Gotowaniawarzyw Iglotex usunęłam brokuły warzywa na patelnie po wlosku Iglotex 2 ugotowane marchewki , pokrojone w kostkę kukurydza z puszki groszek z puszki fasola czarna Skworcu czosnek marynowany w ziołach i pomidorach cebulka marynowana pieprz ziołowy Skworcu majonez śmietana musztarda sól i pieprz mrożony seler naciowy – natka czosnek Wykonanie banalnie proste. Ugotuj warzywa Iglotex na parze. Wystudz. Wsyp
Z Kuchni Do Kuchni