lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam do mięsa świeże zioła i dużo czosnku, które nadały mu cudowny aromat. Papryki były mięciutkie, a farsz smakował wybornie:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 7 papryk o równych spodach (różnokolorowe) 500 g mięsa mielonego (użyłam z szynki
Słodko-Słony Świat Ilonyjest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. Składniki: kabaczki , mięso mielone , odrobina oleju do obsmażenia mięsa , odrobina koncentratu pomidorowego , ser feta , sól , pieprz , zioła prowansalskie , cebula , czosnek , świeży tymianek - opcjonalnie, pomidor . Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć. Tak przygotowanego kabaczka solimy
Codzienna kuchnia niecodziennaładnie przeszło - po tygodniu można wcinać tylko czy ja tyle dni wytrzymam :) SMACZNEGO WSKAZÓWKI - ja dodaję tymianek, oregano oraz paprykę ale możemy równie dobrze dodać inne zioła oraz np. czosnek wszytko zależy od nas smak oraz intensywność
Basia w kuchniustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak to proponuję zrobienie takiego dania :) Składniki : Schab pieczarki morele suszone pieprz zielony Skworcu warzywko bazylia Skworcu czosnek granulowany rozmaryn zioła prowansalskie Wykonanie ; Schab umyć i osuszyć . Zrobić po dwa nacięcia wzdłuż schabu w środku. 1 wersja z pieczarkami. Na około 1, 5 kg schabu , 500 g pieczarek
Sama słodycz i szczypta chilisłoiczku PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinami skórę (w ukośną kratkę). Rozcinami pierś wzdłuż na 2 części. Solimy z każdej strony. Olej mieszamy z ziołami i posiekanym czosnkiem. Nacieramy piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub -najlepiej -na całą noc. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając
Moje Kuchenne Rewelacjekapustą i drssingiem. Odstawiamy na chwilunię, aby się przegryzła;-) MISTRZOWSKI Sos czosnkowo-ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie light) 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich, tymianku, oregano, bazylii, majeranku Jak zapewne się domyślacie, wszystko BACH BACH do miseczki, mieszamy i VOILA!!! Jak podajemy? 1. Tortilla 2. Sos czosnkowy 3. Surówka z czerwonej
Restauracyjka Literackacukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1i ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła wg.upodobań Przepis podaje na cienkie ciasto, składniki wystarczają na 3 pizza o średnicy 25-30 cm. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę mieszamy i odstawiamy
Apetyczna babeczkastarcia zielone oliwki liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy: 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżka olivy extra virgin 2 rozgniecione ząbki czosnku sól pieprz zioła wg.upodobań 2 łyżki wody 1. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże
Apetyczna babeczkajaki smak wybrał :) Wafelki o smaku Mango Składniki: ryż brązowy 34% ryż biały 25% grys kukurydziany 25% olej rzepakowy cukier naturalne aromaty sól laktoza dekstroza, kminek, czosnek, przyprawy i zioła (olej z selera), barwniki: ekstrakt z papryki, E160c. Zawiera mleko i produkt pochodne łącznie z laktozą. Może zawierać śladowe ilości glutenu. Ja wybrałam WAFLE RYŻOWE
Kuchnia Danusibardzo intensywne. Wafelki o smaku Mango Chutney składniki: pełnoziarnisty ryż brązowy 34%, ryż biały 25%, grys kukurydziany 25%, olej rzepakowy, cukier, naturalne aromaty, sól, laktoza, dekstroza, kminek, czosnek, przyprawy i zioła (olej z selera), barwniki: ekstrakt z papryki, E160c. Wafelki te mają bardziej łagodny smak, słodko-kwaśny w którym wyczuwa się posmak mango. Z pierwszym kęsem wydaje mi się
Monia miesza i gotujeBardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną. Składniki: pół szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko szklanka wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta
Kulinarny Pamiętnikpomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać
Czerwień i błękitpierś z kurczaka pół czerwonej papryki 1 pomidor 2 małe cebule lub 1 duża 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera kilka różyczek brokułów 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej na pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia z wodą Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente. 2. Kurczaka pokroić
Pasja Smakusambal oelek. Wiem, ze nie jest to przepis na klasyczny włoski makaron tylko moja fantazja z użyciem elementów kuchni azjatyckiej, ale zapewniam ze wszystko wyszło naprawdę pyszne. Proporcje czosnku, chilli i ziół możecie zmieniać w zależności od upodobań. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoctem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę. SMACZNEGO :) OPCJONALNIE: 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami, upieczoną przed podaniem
Blondynka Gotuje