młode cukinie 300 g mrożonego szpinaku w liściach 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 por 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa do smaku zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa do smażenia natka pietruszki do dekoracji ser typu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa
Bon Appetit MałgorzatyT1850 + do posypywania 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłe wody sól Farsz: 1/2 kostki tofu wędzonego 3 łyżki puree z dyni 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto(...)odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce
Truskawkowa FiestaRybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie ją obtoczyć przyprawami. Pozostawić łososia w zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać
Gosia gotujeBardzo dobry pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa znalazłam na blogu Co Do Jedzenia składniki czerstwe pieczywo, nie ma znaczenia jakie czosnek, według smaku natka pietruszki lub inne zioła - Ilość zależy od ilości pieczywa i naszych upodobań oliwa z oliwek przygotowanie Pieczywo pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do malaksera i dobrze rozdrobnić. Dodać pietruszkę i czosnek, siekać
Stare Garypysznie. Składniki: udziec z indyka (u mnie około 1,2 kg) kg ziemniaków 0,5 kg mrożonych warzyw ( u mnie kalafior, brokuł, marchew) 3-4 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka curry świeże zioła (u mnie majeranek, bazylia, rozmaryn) olej Sposób przygotowania: Udziec umyć, osuszyć, wyciąć kość- po upieczeniu będzie łatwiej kroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem obsmażyć(...)rozgrzanym oleju z każdej strony. Ziemniaki obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w kosteczkę, lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa przełożyć na dużą blaszkę, wlać kilka łyżek oliwy, posolić, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać, by olej pokrył wszystkie warzywa. Na środek blaszki przełożyć udziec. Piec około godziny w 180 stopniach, co jakiś czas wyjąć blaszkę i przemieszać
na moim stole...papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwile, uważając aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy(...)smażymy przez około 5 minut. Paprykę i chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10 minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie
Mania GotowaniaQuattro Stagioni. Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Gremolata Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami(...)ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 0,6 kg ziemniaków, pomidory, oliwki, brokuł, sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, szczypta cukru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 min. 2. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy do temp. ok 180* C. Do naczynia żaroodpornego(...)Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min. 3. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy. Śmietanę łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas. 5. Gotujemy brokuł w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w kostkę. 6. Wykładamy na talerze, polewamy sosem;-) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjiprzeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona Papryka Składniki: 6 czerwonych papryk 6 ząbków czosnku ok. 350ml oliwy z oliwek (lub jak proponuje autorka mojej inspiracji - oleju rzepakowego) suszone zioła (np.oregano, bazylia) świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki) Papryki należy umyć, wyciąć ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i wstawić(...)poparzyć sobie palców obierając ją ze skórki, która swoją drogą całkiem ładnie odchodzi:) Paprykę porcjujemy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku, dodając niewielką ilość suszonych ziół, posiekane w plastry ząbki czosnku i gałązkę świeżej zieleninki. Podgrzewamy oliwę do wysokiej temperatury - nie doprowadzając jednak do wrzenia - gorącą oliwą zalewamy przygotowane słoiki - UWAGA- może delikatnie pryskać - i zakręcamy stawiając
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławłoskie danie, którego jesteśmy fankami, w spolszczonej wersji ..... Po rcja dla 4 osób Składniki: 2 puszki pomidorów bez skóry 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku cebula oliwa świeża bazylia lub zioła prowansalskie sól, pieprz puszka tuńczyka w sosie własnym paczka makaronu spaghetti (500g) Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i przecier
Anioły w kuchnibędzie doskonałym szybkim daniem dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego po 1 łyżeczce suszonego tymianku, bazylii, oregano 4 łyżki oliwy z oliwek Pomidory umyć, usunąć twarde części (skórki(...)dużego garnka z grubym dnem, dodajemy, cukier i sól i gotujemy ok 1 godzinę pod przykryciem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi ziołami i rozgniecionymi ząbkami czosnku i dodać do sosu. Zdjąć pokrywkę i tak długo gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Pod koniec dodajemy oliwę, mieszamy
Smakołyki Asioregano garść zielonej pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek kawałek sera feta (opcjonalnie) starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie) Cebulę drobno pokroiłam i chwilę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła. Wymieszałam i przez około
potrawyregionalnejest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie doprawiać. 2 kg podłużnych pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Kotanyi 2 szczypty cząbru Kotanyi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy chili w młynku do smaku Przygotowując sos pomidorowy na zimę, podobnie jak w przecierze nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie(...)pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. W garnku na oliwie szklimy rozdrobniony czosnek, przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, gotujemy sos ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją, dodajemy zioła prowansalskie i chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętermoobiegiem. Szpinakowy biszkopt studzimy a następnie delikatnie ściągamy z papieru, aby łatwiej nam było później zawinąć. Smarujemy serkiem (do którego możemy dodać to na co mamy ochotę - czosnek, papryka, szczypiorek, posiekane zioła, przyprawy). Na serowej warstewce układamy łososia, na którego możemy położyć pokrojoną mozzarellę. Całość zawijamy dość "ciasno". Roladę owijamy w folię lub w papier i wkładamy do lodówki(...)świeżego, - łosoś wędzony - 1 opakowanie, - 3 jajka, - 2 serki do smarowania 0% naturalne - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. - szczypta czarnego pieprzu, - główka czosnku, Wykonanie niczym nie różni się od wersji wyżej opisanej - jedyna różnica to fakt, że tu dusimy szpinak na odrobinie wody (najlepiej na teflonowej patelni - wtedy nie będzie się przypalał
Wypisz Wymaluj