minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić solą i pieprzem. Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule
MarciochaKucharzykostkę 3-4 pokrojone suszone pomidory 1 przekrojony na pół ząbek czosnku suszone oregano i tymianek po 1/3 łyżeczki A jak to zrobić: Zalewę (oliwę) wymieszać z ziołami. Dodać czosnek, fetę i pomidory. Całość delikatnie zamieszać, aby nie uszkodzić zbytnio sera. Odstawić na 2-3 dni do lodówki, aby feta nabrała aromatu
Kuchnia w opałachwytrawnego wina gałązka tymianku, rozmarynu 2 liście szałwii 4 obrane ząbki czosnku łyżka masła 1/3 szklanki śmietany przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire . wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić
Stare Garymarchew - 2 jajka - 4 łyżki mleka - szczypta ziół - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Cukinię, marchew i czosnek zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody. 2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)drobno pokrojone ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - szczypta chilli Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. 2. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażać na średnim ogniu przez około 5-6 minut. 3. Dodać pomidory, zioła i szczyptę chilli. Dusić na małym ogniu przez
Pasja Smakuwbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :) Składniki: duże pomidor y, mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów, masło , sól , pieprz , zioła prowansalskie , cebula , czosnek . Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy pomidor(...)pęknie podczas zapiekania. Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Połowę wydrążonego srodka pomidora dodać do mięsa. Wszystko razem połączyć. Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzelom kwietnia i maja to najlepszy miesiac na wprowadzenie do menu,mniej znanego gatunku czosnku,a mianowicie czosnku niedzwiedziego.Kwitnie od kwietnia do maja i jest to
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbki czosnku ( w zależności jak mocno ma być czosnkowa) 4-5 listków bazylii ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora Ew.kilka ziaren kolorowego pieprzu zamiast pomidorów suszonych Wykonanie: Pomidora, ząbki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do sałatek i sosów. **DOMOWA OLIWA ROZMARYNOWA: Składniki: 2 gałązki rozmarynu kilka(...)Zioła używamy tylko te zdrowe, bez plam i przebarwień *Oliwę ze świeżymi ziołami przechowuj w lodówce. *Do przygotowania oliwy możemy też użyć suszonych ziół, papryczek chili, czosnku itp. Takie z suszonymi ziołami maja dłuższy termin do spożycia
Z Majeczką w kuchnicebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie(...)pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata
Moja smaczna kuchniaodmianą pizzy. Focaccia jest rodzajem pieczywa, a każdy region Włoch ma swój własny rodzaj. Ja dzisiaj przygotowałem ziołowy placek. Do ciasta dodałem to co miałem w domu czyli zioła i czosnek. Składniki potrzebne do przygotowania całej blachy focacci : 500 g. mąki pszennej 150 ml. wody 40 g. drożdży 20 g. soli 10 g. cukru 10 g. rozmarynu(...)tymianku 10 g. czosnku 30 g. cebuli Zaczynamy od połączenia drożdży z 50 ml. ciepłej wody, cukru, soli oraz wszystkich ziół. Następnie tak przygotowany zaczyn zostawiam na 30 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką aż drożdże zwiększą swoją objętość Gdy zaczyn nam już urośnie dodaję resztę mąki oliwę i wodę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż będzie elastyczne. Następnie
Full Smakułyżeczki (czubate) słodkiej papryki 0,5 łyżeczki papryki chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć
Amatorka kuchennaktórego nie użyliśmy - teraz jest jego pora. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - na bogato! Im więcej, tym lepiej (przynajmniej dla nas). 6. Tniemy ciasto - my cięłyśmy dłuższe boki pod kątem. 7. Zawijamy wedle uznania. 8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami. 9. PIECZEMY! Około 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół, termoobieg). Jeśli za bardzo się(...)serkiem, który na ciepło jest chyba jeszcze lepszy niż w wersji "dziewiczej" (czytaj prosto z pudełka), a z drugiej przepysznym szpinakiem, który nie może nie zachwycić. Do tego czosnek i zioła i uwierzcie nam, że nic więcej nie trzeba. Wykwintny obiad robi się z przyjemnością. Coś co każdemu posmakuje. Serek stał się nie tylko spoiwem (na szczęście miałyśmy
Wypisz WymalujFocaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może również stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo. Składniki(...)ogrzało. W międzyczasie wymieszać czosnek i rozmaryn z oliwą (12 g). Wyłożyć ciasto (bardzo delikatnie) na wysmarowany oliwą papier do pieczenia. Uformować w prostokąt. Polać oliwa z ziołami i czosnkiem, można posypać dodatkowo grubo mieloną solą. Można też położyć na cieście inne dodatki (ja dałem suszone pomidory). Rozgrzać piekarnik do 210-220oC. Piec ok. 30-35 minut
Przepisy na domowy ser i chlebtylko moja opinia :) Składniki: 500 g mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać(...)patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron
Pasja SmakuPRZYGOTOWANIE: Umyte papryki bez gniazdek nasiennych kroimy bardzo drobno wraz z cebulką. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać suszone pomidory z czosnkiem i ziołami. Studzimy. Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i wraz ze skórą mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich, trochę roztartego czosnku (2 ząbki) albo czosnku granulowanego oraz 100 ml soku jabłkowego i zamknąć w woreczku do pieczenia. Zostawić wszystko na kilka godzin do zamarynowania ułożyć w jednej części naczynia żaroodpornego i wstawić na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika . Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich. Wystarczyło tylko(...)upieczeniu rozciąć woreczek i wyłożyć na talerz z podsmażonym z czosnkiem świeżym szpinakiem (niezbyt długo, aż stracił surowość) i lekko duszonymi pomidorami koktajlowymi i ziemniakami pieczonymi. Po 30 minutach gdy kurczak się piekł ułożyłam na papierze do pieczenia ćwiartki ziemniaków skropione oliwą oraz również posypane ziołami prowansalskimi, piekły się równocześnie z kurczakiem. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórymś obiedzie. Stał tak sobie i stał biedak w lodówce, aż stwierdziłam, że trzeba by się za niego zabrać. Niewiele myśląc, wyrobiłam proste ciasto na bułeczki, jednak dodatek czosnku i ziół sprawia, że zdecydowanie zyskuje na smaku i aromacie. Pachnie bowiem obłędnie, a smakuje wyjątkowo. Wbrew pozorom wcale nie jest ostre, bo marynowany czosnek jest bardzo delikatny. Jego zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrożdży instant 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka 4 łyżki oleju 1 jajko 3 duże cebulę 1 szklanka starego sera Sól, pieprz, czosnek sypki ,zioła i papryka ostra Sos pomidorowy: kopiasta łyżeczka koncentratu kopiasta łyżeczka pikantnego ketchupu, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano 2 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki wrzącej wody trochę
Pelusiowa Kuchnia