czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:13/190)

Czosnkowo parmezanowa przekąska z cieciorki 171

Często jeżeli chodzi o zdrowe przekąski nie wiemy co przygotować. Podpiekana cieciorka z ziołami, czosnkiem oraz parmezanem to jedna z takich małych rzeczy, która może nam umilić czas przed telewizorem lub stanowić coś do przegryzienia na imprezie i nie będziemy mieć absolutnie żadnych wyrzutów sumienia. Składniki: 250g cieciorki z puszki 20g parmezanu ząbek czosnku chilli, pieprz, oregano Sposób przygotowania

wysmienity
Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką 125

gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy

R'n'G Kitchen
Masełko smakowe 152

Skoro wiecie już jak zrobić domowe masło to polecam zrobić masełko smakowe. Do masełka wystarczy dodać różne dodatki. Mogą to być m.in. posiekane zioła, czosnek, szczypiorek, chrzan, koperek. W sumie wszystko co nada naszemu masełku fajny posmak. Ja przygotowałam trzy smaki : czosnkowe, bazyliowe i szczypiorkowe. Uwielbiam kanapeczki z takim smakowym masełkiem i domowym chlebkiem i nic więcej

Monia miesza i gotuje
Schab pieczony w ziołowej panierce 136

Schab pieczony w ziołowej panierce Składniki: Schab bez kości – 1 kg Suszone zioła: czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek Sól, pieprz Czosnek – 3 ząbki Oliwa np. smakowa – czosnkowa lub cytrynowa – 3 łyżki + 2 do pieczenia Mąka pszenna – 1 łyżka Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, solimy i smarujemy oliwą. Następnie wszystkie przyprawy mieszamy z mąką i obsypujemy nimi schab z każdej strony

Kuchnia Bon Appetit
Syrniki w nowym wydaniu 144

czosnkiem. Różnią się od oryginału zastosowaniem serka kremowego zamiast zwykłego twarogu. Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką. Usmażone placuszki świetnie smakują z surówką, zwłaszcza z ostrą rzodkiewką. Przygotowanie dania zajmuje mniej niż 30 minut, jest dobrym i szybkim pomysłem na każdą porę dnia. Składniki: 1 serek kremowy Arla Apetina czosnek i zioła 2 jajka

Wrzosowa Polana
RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS 102

Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy INGREDIENTS: Burgers: 1 cup of dry chickpeas 300 g salmon

Martyna Cooks
Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami 193

Starsze dziecko bardzo lubi "kurczaczka" więc dzisiaj danie specjalnie dla niego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra tymianek bazylia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Serduszkowe Masełko Czosnkowo - Ziołowe 95

Łyżczeka soli i pieprzu Ciekawa foremka ( ja dałam silikonową)  Sposób Przygotowania: Masło wyciągam z lodówki  - ok 30 minut  Czosnek kroję w kosteczkę Do masła dodaję czosnek, zioła, przyprawy Dokładnie mieszam Masło wkładam w foremki Foremki przykrywam folią aluminiową  Masełko wkładam do lodówki na minium 30 minut

Gotowanie Patki
Grzanka śródziemnomorska 100

szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy - grzanka śródziemnomorska! Przepis na 6 grzanek: - 6 kromek chleba - 3 jaja - przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól - masło Jajka lekko trzepiemy wraz z przyprawami, chlebek taplamy w masie jajecznej identycznie jak kotlety i wrzucamy na rozgrzane masełko w patelni. Włala

upichcona
Pasta z cukinii do chleba 219

butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba można oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła czy ostre przyprawy. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około

UgotujmyTo.pl
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 312

kurczak z serowym nadzieniem. Do nadzienia użyłam podlaskiego specjału- Sera Korycińskiego. Jest to ser podpuszczkowy, produkowany w gminie Korycin na Podlasiu. Ser można dostać w wersji z dodatkami ( zioła, czosnek) jak i bez. W przepisie użyłam sera z dodatkiem czosnku, ale tak do jedzenia najbardziej przypadł mi do gustu ten bez dodatków ;)  Ser koryciński można zastąpić mozzarellą

Czerwona Porzeczka
Stecca. Po prostu. 127

podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatkowo oliwa do smarowania oliwki pomidorki cherry czosnek zioła i sól morska do posypania Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki (lub ręką) wymieszać

KUCHARNIA
Szynka pekolwana- pieczona 123

Zapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE: 2 kg szynki w kawałku  ok. 4 łyżki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 5-6 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu 4 listki laurowe łyżka goździków kilka ziaren jałowca

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 216

prowansalskie, czosnek granulowany Sos a'la beszamelowy: 1,5 łyżki  masła 1,5 łyżki ekologicznej mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio 1,5 szklanki mleka sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy

Szefowa kuchni
Pieczarki faszerowane 263

czasu aż będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle podaję je z majonezem/ jogurtem z dodatkiem posiekanych ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobiny pieprzu i/lub posiekanych oliwek. Ale można podawać je z innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki:300 g pieczarek (zamkniętych

UgotujmyTo.pl
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 244

najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!)rękaw do pieczeniaMięso

chwile dla mnie
Gulasz z baraniny 196

niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł z dodaniem(...)talerz. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół,  dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować  na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika

Stare Gary
Lody paprykowe Merci Chef. 167

czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera.  Wykwintnie i zmysłowo.  Liczę, że Wam Kochani jak i szanownemu Jury się spodoba. Składniki na 3 porcje: 200 g mrożonej pieczonej papryki 50 g sera koziego twarogowego z czosnkiem i ziołami Merci Chef

Malinowe Pocałunki
Boczek pieczony – pyszny! 128

dogodzić. Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula

Ostra na Słodko
Obiad, który robi się sam. 3217

Obiad robi się praktycznie sam: Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu. Ja piekłam w  prodiżu , urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować(...)mnie ok. półtorej godziny. Ziemniaki -  nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok  20-30 minut, w zależności

Z butelką mleczka w tle
Stek z kurkami i puree z dyni 150

minuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut. Solimy przed podaniem. Świetnie smakuje z masłem czosnkowym (masło+czosnek+zioła

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 161

Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować  dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach.   Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem

SzczyptaSmaQ
PANIR, domowy ser indyjski 145

mętna trzeba dodać więcej soku z cytryny.  Jeśli dodamy za dużo soku ser będzie twardy i kwaśny. Po wyłowieniu sera można go posolić oraz wzbogacić przyprawami i ziołami (czosnkiem, kminkiem, bazylia, tymianek). Dodatki dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Żeby ser nadawał się do krojenia trzeba wyłożyć go na sito i przyłożyć ciężkim przedmiotem. Będzie gotowy

SzczyptaSmaQ
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM 811

trzeba, no i oczywiście punkt (chyba) najważniejszy - cebulka gotowana w ananasowym soku. Jeśli zdecydujemy się na zastąpienie majonezu jogurtem - smak będzie o wiele bardziej delikatny. Zwykle dodajemy wtedy zioła, czosnek i cieszymy się lekką wersją na talerzyku.  Sałatka jest rewelacyjna nie tylko od strony smakowej. Kryje w sobie skarbnicę zdrowia: - ŚLEDZIE - pełnowartościowe białko, dobrze przyswajalne. Dobroczynne dla zdrowia

Wypisz Wymaluj
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 245

będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając

Mania Gotowania
Zupę z przestworzy do konkursu się tworzy 193

Hiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Zioła łyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam w mączno- jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion zagotowałam. Usmażonego kalafiorka zdjęłam z patelni. Odłożyłam na bok. W jego miejsce

bastalena
Calzone na cienkim cieście 203

szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki  groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory  2 listki bazylii czosnek  zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki, następnie  wlewamy wodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy

NaKońcuJęzyka
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 195

gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Całość przekładamy do woreczka z dużym wycięciem gwiazdkowym. Cebulę obieramy  kroimy w kostkę  i podsmażamy na oleju wraz z drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane ziemniaki w woreczku wyciskamy na mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C

Gorący kąsek
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 245

duszone)  - podane z sosem  chrzanowo -śmietanowym   - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dużą (jeśli ktoś lubi

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z rukolą i mozzarellą 174

pomidory 1 kulka mozzarelli (125g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (70g) sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek oliwa PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, dodajemy pomidory pokrojone w ósemki lub szesnastki.Mozzarellę kroimy w kostkę, zaś oliwki wzdłuż na połówki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą - gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos czosnkowy 150

jogurtem ( jeśli ktoś nie lubi majonezu lub woli sos dietetyczny można go pominąć, choć od razu zaznaczam, że ma to wpływ na smak sosu) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i nieco solimy. Dodajemy troszkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Nastpnie trochę mięty ( ja dodaje z otwartej torebki do herbaty) i wszystko mieszamy. Zostawiamy na chwilę by się "przegryzło

Kolizje Smaków
Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 214

dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach i papryce w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie pasuje również do paluszków rybnych

Czerwień i błękit
Pikantne leczo 143

czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala Przygotowanie:      Wszystkie warzywa obieramy, pomidor przed obraniem można sparzyć wodą, aby skórka ładnie się oderwała. Cebulę szatkujemy i podsmażamy w dużym garnku

Weganizm infantylny
Kopytka z purée w proszku i sos ze świeżych pomidorów z oregano 243

preferuję go w wersji "wege" ;) Dostałam od siostry piękne oregano i żal byłoby go nie wykorzystać - użyłam go i do kopytek, i do sosu :) Świeże zioła, czosnek i pyszne pomidory - o tej porze roku to po prostu najlepsza i najszybsza opcja. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pizza z salami 145

łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami 2-3 pieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli

Pasja Smaku
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 150

gładki sos. Pozostałe 1 duże jabłko (doskonałe będą jabłka grójeckie) pół pomarańczy 1 średnia cebula Zamarynowaną pierś wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy z niej dokładnie części marynaty (czosnek, zioła), aby nie przypaliły się podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i wkładamy pojedynczo gęsie piersi. Smażymy na skórze do zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie

Symfonia Smaków
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 180

tylko olej i ocet.  Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk.  SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera

W kuchni Karmel-itki
Pomidory po prowansalsku 177

przeczytaniu tytułu tego dania w książce Julii Child "Gotuj z Julią" od razu poczułam zapach rozgrzanej słońcem Prowansji. Dojrzałe pomidory, zioła, czosnek - wiedziałam, że będzie pysznie i nie pomyliłam się. To bardzo prosta potrawa, ale mam nadzieję, że zachwyci Was tak samo jak mnie. Cóż, nie od dziś wiadomo, że w prostocie siła. A ja tym przepisem

Smaczna Pyza
Suszone pomidory w zalewie 265

makaronu. Z suszonych pomidorów można przygotować pyszną pastę do kanapek. Przepis na najlepsze domowe Suszone pomidory w zalewie: 2 kg pomidorów Lima sól morska ziołowa cukier trzcinowy czosnek granulowany zioła prowansalskie oliwa + olej świeży rozmaryn świeży tymianek ząbki czosnku Najlepsze do suszenia są pomidory lima, gdyż są bardzo mięsiste i nie potrzeba wydrążać ich środków do suszenia. Umyte(...)osuszone pomidory kroimy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Wierzch pomidorów doprawiamy solą, cukrem, ziołami i posypujemy granulowanym czosnkiem, ponadto całość skrapiamy oliwą, Suszymy pomidory w temperaturze 100 st. C około 6 godzin. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Ja to wszystko przygotowałam z samego rana, włączyłam piekarnik i poszłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziołowo-czosnkowe pieczone ziemniaki 263

Pyszny dodatek do wielu dań - alternatywa dla zwykłych ziemniaków - pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami. SKŁADNIKI 5 ziemniaków tymianek suszony rozmaryn suszony czosnek granulowany papryka słodka sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki (ósemki, szesnastki - w zależności od wielkości ziemniaków). Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Od momentu wrzenia zostawiamy(...)małym ogniu na 5 minut. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką słodkiej papryki.  Dosypujemy łyżeczkę czosnku i po 2 łyżeczki ziół. Zalewamy 4 łyżkami oliwy   i mieszamy łyżką, tak by ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.   Świetny dodatek

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 146

schabu 6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę 2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) oraz sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Pesto rukolowe: 80 g umytej i osuszonej rukoli 50 g migdałów bez skórki 3 ząbki czosnku niepełne(...)pół szklanki oliwy lub oleju rzepakowego łyżka ziół do pizzy sól do smaku ewentualnie łyżka drobnych suszonych pomidorów z bazylią (przyprawy Kamis) Wszystkie składniki pesto umieścić w malakserze, zaczynając od migdałów i czosnku. Zmiksować na gładką masę. Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Z jednej strony posypać solą, ziołami do pizzy i suszonym czosnkiem, następnie

Czerwień i błękit
Kurczak pieczony w całości z chorizo 124

oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 5-6 łyżek wody 1 pęczek ziół (miałam tylko bazylię) 1 pętko chorizo  Przygotowanie: Całego kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu (z okolicy kupra). Obieramy ząbki czosnku, cebulę kroimy w ćwiartki lub ósemki. Zioła (np. natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, bazylię) myjemy. Cebulą, czosnkiem i ziołami faszerujemy

bistro mama
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 229

naprawdę ciekawe i nietuzinkowe przepisy, zdecydowanie warte wypróbowania. Na pewno jeszcze do nich zajrzę po kolejne inspiracje :) Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam(...)mniejsze kawałki - i tak przy wyrabianiu chleba ser się dokładnie rozdrobi zmiesza z resztą składników.   Do dużej wsypać mąki, sól, cukier i drożdże suche. Dodać olej, wodę, czosnek, pomidory i zioła.  Zagnieść na elastyczne, dość gęste ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).   Odstawić w wysmarowanej olejem misce pod przykryciem - ściereczka

Grunt to przepis!
Pieczarki z grilla, faszerowane mozzarellą 661

Zachęcam Was do urozmaicania dań grillowych. Mam dla Was propozycję na pieczarki faszerowane mozzarellą. Farsz doprawiłam czosnkiem i ziołami, jest więc bardzo aromatyczny. Pieczarki tak przygotowane są bardzo soczyste. Składniki: 10 większych pieczarek 1 łyżka oleju sól i pieprz 1 mozzarella 1 łyżka oliwy extra vergine 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka tymianku(...)wcześniejszemu posoleniu, pieczarki zmiękną i na grillu będą mogły być trzymane krótko. Przygotowujemy farsz do pieczarek: Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz zioła prowansalskie i tymianek. Całość mieszamy, zamykamy w pojemniku i tak zabieramy ze sobą na grilla. Rozpalamy grilla. Pieczarki grillujemy na średnim żarze w następujący sposób

Smak mojego domu
1490. Zawijane bułeczki 176

ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Wszystkie składniki ciasta  przełożyć do miski i zagnieść ciasto.Odstawić ,aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na  części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Każdą kuleczkę rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Mąż w kuchni: Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i chilli 209

wydaniu.  Zaczynamy od najczęściej przygotowywanej przez niego potrawy (i chyba również ulubionej), czyli spaghetti z krewetkami na ostro - z dużą ilością papryczek chilli i nieco mniejszą czosnku i ziół . Danie, jak na mężczyznę przystało, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga zbytniego skupienia (mój Mąż jednocześnie oglądał mecz;)) I do tego wygląda tak apetycznie, że nawet ja skusiłam(...)cenię producentów z historią. Reasumując makaron oceniamy jako dobry i godny polecenia (naprawdę piszę to z czystym sumieniem). Po tej dygresji przejdziemy wreszcie do przepisu:) Spaghetti z krewetkami, czosnkiem, chilli i ziołami wg przepisu mojego Męża na 2 porcje Składniki: ok. 225 g mrożonych krewetek obranych z pancerzyków*  200 g makaronu spaghetti, u nas De Cecco

Chilli Czosnek i Oliwa
Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym 166

curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)). Składniki: około 300 g filetu z indyka 3 marchewki mała cukinia fasolka szparagowa cebulka razem z zieloną częścią ząbek czosnku kurkuma zioła prowansalskie sól pieprz 2 torebki ryżu (u mnie pełnoziarnisty) masło klarowane do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Fasolkę gotuję. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam pokrojoną(...)plasterki marchewkę, cukinię i cebulkę, dorzucam pokrojonego w plasterki indyka. Chwilę smażę, dodaję pokrojony na drobno czosnek, doprawiam kurkumą, ziołami, solą i pieprzem. Dorzucam ugotowaną wcześniej fasolkę, smażę jakieś dwie minuty, dodaję ryż, dokładnie mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Przekładam do miseczek

kruche babeczki
Schab faszerowany suszonymi pomidorami 196

smak jest wyborny. Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranek, tymianek, bazylia 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleku 10-12 zielonych oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu sól 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory odsączyć i pociąć w cienkie paski, oliwki przekroić na połówki(...)Mięso rozciąć w poprzek dłuższego boku, nie doprowadzając noża do końca, tak aby uzyskać płat dwa razy większy niż na początku. Można delikatnie rozbić mięso tłuczkiem.  Natrzeć czosnkiem z ziołami, solą i pieprzem. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny. 3. Na płacie mięsa ułożyć suszone pomidory, oliwki i masło. Zwinąć roladę, obwiązać ściśle nicią. Obsmażyć

Apetyczna babeczka
Krem z pomidorów 113

duże pomidory duża cebula płaska łyżka ziół prowansalskich ząbek czosnku 1 szklanka wody kostka rosołowa szklanka wody oliwa do smażenia sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i wsypać do rondelka z gorącą oliwą, w tym czasie pomidory umyć i pokroić w mniejsze cząstki a następnie dodać je do rondelka wraz z ziołami prowansalskimi, czosnkiem, całość smażyć aż pomidory

Pychotkaaa