czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:10/190)

DIETETYCZNE SPAGHETTI Z MOZZARELLĄ (400 KCAL) 1571

koniec żółty ser zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei. Do jednej porcji potrzebujemy: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu pełnoziarnistego puszka pomidorów (całych) trochę cebuli ząbek czosnku zioła prowansalskie liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie. Na rozgrzaną patelnię(...)duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec zdejmuję pokrywkę, aby reszta wody odparowała. 2. Do czystego garnka wrzucam pomidory z puszki, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dorzucam ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu aż wszystko się rozgotuje. Jeżeli nie otrzymasz jednolitego sosu to możesz go zblendować. 3. W międzyczasie gotuję

All My Fit Life
Fasolka po bretońsku. 160

brzegi mięciutką fasolą, skąpaną z aromatycznym sosie. W moim wydaniu oczywiście z mięskiem, ale zamiast niego pod koniec gotowania można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli(...)Wieprzowinę kroimy w kostkę (około 3 cm) i wrzucamy na gorący tłuszcz, dokładamy cebulę i chwilkę smażymy, aż cebulka się zeszkli, ale nie zarumieni. Następnie dokładamy odsączona fasolę, pokrojony czosnek, zioła i przyprawy, i około 1,5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem, aż fasola zmięknie. Z doświadczenia wiem, że trwa to minimum 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
O basta! Wege pasta 237

makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;)  Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1  mała puszka kukurydzy 1 mała puszka pieczarek 1 mała puszka kasztanów jadalnych kilka różyczek kalafiora i brokuła(...)wodą.  Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło.  Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki

bastalena
Lekka tortilla z meksykańskim kurczakiem 258

pierś z kurczaka Pół puszki kukurydzy 2 małe pomidory 1 duży ogórek zielony Przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis Mała sałata lodowa Mały majonez pół dużego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Zioła włoskie Kamis 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę. Do miski przełożyć mięso, dodać olej i przyprawę (ilość zależy od tego(...)kostkę pomidora i ogórka (tak wiem, nie powinno się ich łączyć, ale od czasu do czasu można) oraz kukurydzę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Sos czosnkowy: jogurt, majonez, posiekany czosnek, sól, pieprz, odrobina włoskiej przyprawy – wymieszać i wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Na placek tortilli nałożyć sałatkę, następnie sos czosnkowy, na koniec mięso i zwinąć. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kotleciki mielone z pęczakiem 204

wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak  1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek) sól, pieprz do smaku  oraz  2-3 łyżki bułki tartek masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Kaszę płuczemy(...)podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy (za pomocą ręki lub drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej

bistro mama
Kopytka z kozim serem 155

Recepturę tradycyjnych kopytek wzbogaciłam o dodatek serka koziego z czosnkiem i ziołami, co moim zdaniem, dobrze im zrobiło. Wyszły bardzo kremowe, delikatne i aromatyczne. Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę(...)zapotrzebowania na białko. Jedzmy więc kozie produkty na zdrowie! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko 140 g koziego serka do smarowania z czosnkiem i ziołami Merci Chef Do  podania: kiełbasa rukola Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę razem z kozim serkiem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
najprostszy chleb na świecie 215

czekacie: przepis! Składniki (na dwie keksówki 30x12cm): 900g kaszy gryczanej niepalonej białej (koniecznie białej!), około 6 szklanek ciepłej wody, 4,5 łyżeczki soli, ewentualne dodatki: nasiona, zioła, czosnek, cebulka, len mielony itp. Przygotowanie: Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kasza na samym początku będzie intensywnie chłonąć wodę. W razie(...)uzyskać chrupkie boki należy chleb nastawić na dwa pełne cykle (na maksymalną moc) w tosterze.   Kaszę kupuję w marketach w opakowaniach kilogramowych lub na wagę w sklepie z ziołami. W ten sposób wychodzi o wiele taniej niż kupować pudełka z gotowymi saszetkami. Na pewno w swojej okolicy znajdziesz punkt, w którym znajdziesz kaszę w dobrej cenie

Gar Zdrowia
Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką 215

całość dania. Idealnym sosem do tego typu posiłków jest łagodny sos kebab-gyros od Folwark , który dzięki uprzejmości firmy otrzymałam do testowania. Szczerze go polecam, dzięki delikatnej nucie czosnku i ziół, ten majonezowy sos świetnie sprawdził się do mojej dzisiejszej propozycji obiadowej. Spróbujcie, zapraszam. ... sycący i pyszny obiad pełen smaku i aromatu Składniki: (na 2 osoby) 1 duża pierś(...)miks sałat, a następnie całość delikatnie wymieszać. Plastry z kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z surówką, frytkami i majonezowym sosem kebab-gros , który dzięki delikatnej nucie czosnku i ziół doskonale komponuje się ze smakami na talerzu. * możemy podać dowolną, ulubioną surówkę Smacznego

Słodkie okruszki
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 131

szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert (ok. 60 g) 50 g sera typu Lazur garść(...)wkładamy je do miski, przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej pół godziny, żeby ciasto wyrosło. Gdy ciasto rośnie do rondelka wkładamy jogurt, czosnek i zioła, redukujemy sos na wolnym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy woda z jogurtu odparuje, wyłączamy kuchenkę i odstawiamy sos do ostygnięcia. Teraz czas na krojenie tego wszystkiego

Martyna Cooks
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 146

znają temat doskonale i wiedzą, że te psy, słyszą tylko to, co mają ochotę usłyszeć). Tylko powiedzcie nam, jak tu nie usłyszeć pierogów... Z POMIDORAMI SUSZONYMI, SEREM PLEŚNIOWYM, ZIOŁAMI I CZOSNKIEM (i nie dać się uwieść zapachowi). Nie wykonalne. Brzmi nietypowo, smakuje rewelacyjnie! Musicie spróbować. Mówią Wam to, matka z córką, a więc uwierzyć musicie. Nie koniecznie na słowo(...)maśle do uzyskania złocistego koloru. Pomidorki kroimy dość drobno i dorzucamy do cebuli. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy. Trzymamy na ogniu i mieszamy. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz pieprz. Gdy wystygnie blendujemy i mieszamy z serem białym. Gotowe! Nic mu więcej nie potrzeba. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy

Wypisz Wymaluj
Makaron z groszkiem i łososiem 132

zalej wodą, posól i zagotuj. Gotuj przez 4 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Odłóż 4 łyżki groszku, dodaj do makaronu. Resztę groszku wrzuć do malaksera razem z czosnkiem, ziołami, oliwą i migdałami. Zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj pesto z makaronem, groszkiem i parmezanem. Nałóż makaron na talerze, na wierzchu połóż kawałki pieczonego łososia i posyp parmezanem. Smacznego

codojedzenia
Czosnkowo parmezanowa przekąska z cieciorki 175

Często jeżeli chodzi o zdrowe przekąski nie wiemy co przygotować. Podpiekana cieciorka z ziołami, czosnkiem oraz parmezanem to jedna z takich małych rzeczy, która może nam umilić czas przed telewizorem lub stanowić coś do przegryzienia na imprezie i nie będziemy mieć absolutnie żadnych wyrzutów sumienia. Składniki: 250g cieciorki z puszki 20g parmezanu ząbek czosnku chilli, pieprz, oregano Sposób przygotowania

wysmienity
Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką 128

gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy

R'n'G Kitchen
Masełko smakowe 157

Skoro wiecie już jak zrobić domowe masło to polecam zrobić masełko smakowe. Do masełka wystarczy dodać różne dodatki. Mogą to być m.in. posiekane zioła, czosnek, szczypiorek, chrzan, koperek. W sumie wszystko co nada naszemu masełku fajny posmak. Ja przygotowałam trzy smaki : czosnkowe, bazyliowe i szczypiorkowe. Uwielbiam kanapeczki z takim smakowym masełkiem i domowym chlebkiem i nic więcej

Monia miesza i gotuje
Schab pieczony w ziołowej panierce 138

Schab pieczony w ziołowej panierce Składniki: Schab bez kości – 1 kg Suszone zioła: czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek Sól, pieprz Czosnek – 3 ząbki Oliwa np. smakowa – czosnkowa lub cytrynowa – 3 łyżki + 2 do pieczenia Mąka pszenna – 1 łyżka Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, solimy i smarujemy oliwą. Następnie wszystkie przyprawy mieszamy z mąką i obsypujemy nimi schab z każdej strony

Kuchnia Bon Appetit
Syrniki w nowym wydaniu 148

czosnkiem. Różnią się od oryginału zastosowaniem serka kremowego zamiast zwykłego twarogu. Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką. Usmażone placuszki świetnie smakują z surówką, zwłaszcza z ostrą rzodkiewką. Przygotowanie dania zajmuje mniej niż 30 minut, jest dobrym i szybkim pomysłem na każdą porę dnia. Składniki: 1 serek kremowy Arla Apetina czosnek i zioła 2 jajka

Wrzosowa Polana
RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS 104

Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy INGREDIENTS: Burgers: 1 cup of dry chickpeas 300 g salmon

Martyna Cooks
Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami 198

Starsze dziecko bardzo lubi "kurczaczka" więc dzisiaj danie specjalnie dla niego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra tymianek bazylia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Serduszkowe Masełko Czosnkowo - Ziołowe 97

Łyżczeka soli i pieprzu Ciekawa foremka ( ja dałam silikonową)  Sposób Przygotowania: Masło wyciągam z lodówki  - ok 30 minut  Czosnek kroję w kosteczkę Do masła dodaję czosnek, zioła, przyprawy Dokładnie mieszam Masło wkładam w foremki Foremki przykrywam folią aluminiową  Masełko wkładam do lodówki na minium 30 minut

Gotowanie Patki
Grzanka śródziemnomorska 106

szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy - grzanka śródziemnomorska! Przepis na 6 grzanek: - 6 kromek chleba - 3 jaja - przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól - masło Jajka lekko trzepiemy wraz z przyprawami, chlebek taplamy w masie jajecznej identycznie jak kotlety i wrzucamy na rozgrzane masełko w patelni. Włala

upichcona
Pasta z cukinii do chleba 228

butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba można oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła czy ostre przyprawy. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około

UgotujmyTo.pl
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 315

kurczak z serowym nadzieniem. Do nadzienia użyłam podlaskiego specjału- Sera Korycińskiego. Jest to ser podpuszczkowy, produkowany w gminie Korycin na Podlasiu. Ser można dostać w wersji z dodatkami ( zioła, czosnek) jak i bez. W przepisie użyłam sera z dodatkiem czosnku, ale tak do jedzenia najbardziej przypadł mi do gustu ten bez dodatków ;)  Ser koryciński można zastąpić mozzarellą

Czerwona Porzeczka
Stecca. Po prostu. 131

podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatkowo oliwa do smarowania oliwki pomidorki cherry czosnek zioła i sól morska do posypania Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki (lub ręką) wymieszać

KUCHARNIA
Szynka pekolwana- pieczona 128

Zapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE: 2 kg szynki w kawałku  ok. 4 łyżki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 5-6 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu 4 listki laurowe łyżka goździków kilka ziaren jałowca

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 220

prowansalskie, czosnek granulowany Sos a'la beszamelowy: 1,5 łyżki  masła 1,5 łyżki ekologicznej mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio 1,5 szklanki mleka sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy

Szefowa kuchni
Pieczarki faszerowane 268

czasu aż będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle podaję je z majonezem/ jogurtem z dodatkiem posiekanych ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobiny pieprzu i/lub posiekanych oliwek. Ale można podawać je z innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki:300 g pieczarek (zamkniętych

UgotujmyTo.pl
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 246

najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!)rękaw do pieczeniaMięso

chwile dla mnie
Gulasz z baraniny 202

niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł z dodaniem(...)talerz. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół,  dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować  na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika

Stare Gary
Lody paprykowe Merci Chef. 169

czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera.  Wykwintnie i zmysłowo.  Liczę, że Wam Kochani jak i szanownemu Jury się spodoba. Składniki na 3 porcje: 200 g mrożonej pieczonej papryki 50 g sera koziego twarogowego z czosnkiem i ziołami Merci Chef

Malinowe Pocałunki
Boczek pieczony – pyszny! 131

dogodzić. Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula

Ostra na Słodko
Obiad, który robi się sam. 3221

Obiad robi się praktycznie sam: Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu. Ja piekłam w  prodiżu , urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować(...)mnie ok. półtorej godziny. Ziemniaki -  nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok  20-30 minut, w zależności

Z butelką mleczka w tle
Stek z kurkami i puree z dyni 155

minuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut. Solimy przed podaniem. Świetnie smakuje z masłem czosnkowym (masło+czosnek+zioła

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 163

Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować  dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach.   Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem

SzczyptaSmaQ
PANIR, domowy ser indyjski 148

mętna trzeba dodać więcej soku z cytryny.  Jeśli dodamy za dużo soku ser będzie twardy i kwaśny. Po wyłowieniu sera można go posolić oraz wzbogacić przyprawami i ziołami (czosnkiem, kminkiem, bazylia, tymianek). Dodatki dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Żeby ser nadawał się do krojenia trzeba wyłożyć go na sito i przyłożyć ciężkim przedmiotem. Będzie gotowy

SzczyptaSmaQ
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM 813

trzeba, no i oczywiście punkt (chyba) najważniejszy - cebulka gotowana w ananasowym soku. Jeśli zdecydujemy się na zastąpienie majonezu jogurtem - smak będzie o wiele bardziej delikatny. Zwykle dodajemy wtedy zioła, czosnek i cieszymy się lekką wersją na talerzyku.  Sałatka jest rewelacyjna nie tylko od strony smakowej. Kryje w sobie skarbnicę zdrowia: - ŚLEDZIE - pełnowartościowe białko, dobrze przyswajalne. Dobroczynne dla zdrowia

Wypisz Wymaluj
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 248

będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając

Mania Gotowania
Zupę z przestworzy do konkursu się tworzy 197

Hiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Zioła łyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam w mączno- jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion zagotowałam. Usmażonego kalafiorka zdjęłam z patelni. Odłożyłam na bok. W jego miejsce

bastalena
Calzone na cienkim cieście 207

szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki  groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory  2 listki bazylii czosnek  zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki, następnie  wlewamy wodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy

NaKońcuJęzyka
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 198

gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Całość przekładamy do woreczka z dużym wycięciem gwiazdkowym. Cebulę obieramy  kroimy w kostkę  i podsmażamy na oleju wraz z drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane ziemniaki w woreczku wyciskamy na mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C

Gorący kąsek
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 250

duszone)  - podane z sosem  chrzanowo -śmietanowym   - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dużą (jeśli ktoś lubi

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z rukolą i mozzarellą 177

pomidory 1 kulka mozzarelli (125g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (70g) sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek oliwa PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, dodajemy pomidory pokrojone w ósemki lub szesnastki.Mozzarellę kroimy w kostkę, zaś oliwki wzdłuż na połówki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą - gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos czosnkowy 156

jogurtem ( jeśli ktoś nie lubi majonezu lub woli sos dietetyczny można go pominąć, choć od razu zaznaczam, że ma to wpływ na smak sosu) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i nieco solimy. Dodajemy troszkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Nastpnie trochę mięty ( ja dodaje z otwartej torebki do herbaty) i wszystko mieszamy. Zostawiamy na chwilę by się "przegryzło

Kolizje Smaków
Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 221

dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach i papryce w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie pasuje również do paluszków rybnych

Czerwień i błękit
Pikantne leczo 146

czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala Przygotowanie:      Wszystkie warzywa obieramy, pomidor przed obraniem można sparzyć wodą, aby skórka ładnie się oderwała. Cebulę szatkujemy i podsmażamy w dużym garnku

Weganizm infantylny
Kopytka z purée w proszku i sos ze świeżych pomidorów z oregano 250

preferuję go w wersji "wege" ;) Dostałam od siostry piękne oregano i żal byłoby go nie wykorzystać - użyłam go i do kopytek, i do sosu :) Świeże zioła, czosnek i pyszne pomidory - o tej porze roku to po prostu najlepsza i najszybsza opcja. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pizza z salami 148

łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami 2-3 pieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli

Pasja Smaku
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 154

gładki sos. Pozostałe 1 duże jabłko (doskonałe będą jabłka grójeckie) pół pomarańczy 1 średnia cebula Zamarynowaną pierś wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy z niej dokładnie części marynaty (czosnek, zioła), aby nie przypaliły się podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i wkładamy pojedynczo gęsie piersi. Smażymy na skórze do zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie

Symfonia Smaków
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 181

tylko olej i ocet.  Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk.  SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera

W kuchni Karmel-itki
Pomidory po prowansalsku 181

przeczytaniu tytułu tego dania w książce Julii Child "Gotuj z Julią" od razu poczułam zapach rozgrzanej słońcem Prowansji. Dojrzałe pomidory, zioła, czosnek - wiedziałam, że będzie pysznie i nie pomyliłam się. To bardzo prosta potrawa, ale mam nadzieję, że zachwyci Was tak samo jak mnie. Cóż, nie od dziś wiadomo, że w prostocie siła. A ja tym przepisem

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania