oliwek 1 szklanka maślanki 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół sól, pieprz do smaku Filet z kurczaka dzielę na "kotletowe" porcje, zalewam maślanką, dodaję ząbki czosnku, gałązki ziół (np.tymianek) i wkładam do lodówki m.in. na godzinę (najlepiej zostawić na całą noc). Następnie wyjmuję z zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodrobinkę ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do naczynia żaroodpornego wykładamy koncentrat, dolewamy wodę, dodajemy zioła, paprykę, czosnek przecisnięty przez praskę i drobno posiekany kawałek papryczki chili. Wszystko mieszamy. Papryki kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu. Do sosu wkładamy kotlety z piersi. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika
Z Majeczką w kuchnipasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula, 2 ząbki czosnku, ogórek kiszony, pomidor, papryka, kukurydza, sałata, zioła prowansalskie, sól, pieprz(...)jajko, olej. 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2h do lodówki, aby mięso przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko). 2. Z mięsa formujemy "kotlety
Kuchnia Pełna Pasjipyszną sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat sławnej włoskiej sałatki caprese , w której świeżą bazylię zastąpił aromatyczny sos ziołowy z dodatkiem czosnku. Taka wersja smakuje mi o wiele bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez(...)duża garść innych letnich świeżych zioł, takich jak oregano, majeranek, tymianek, mięta, cząber, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka oliwy extra vergine, sól do smaku Przygotowanie: W blenderze zmiksuj zioła i czosnek. Dodaj oliwę i dopraw solą, zmiksuj ponownie. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień i dodawać do różnych potraw. Pomidory i mozzarellę pokrój na duże
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis podaję ze zmianami na moje warunki i możliwości ;) Składniki: 1 mała podwójna pierś z kurczaka pół dużej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku ciemny sos sojowy 10 dag żółtego sera pieprz, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę(...)Podsmażyć na patelni. 2. Mięso doprawić do smaku, dolać sos sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można
Pasja Smakuprowansalskie, 2 ząbki czosnku kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie : Do mięsa mielonego z boczku dodać pokrojone dość drobno mięso z golonki (bez skóry) Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i przeciśniętym czosnkiem Całość dokładnie wyrobić, dodać wcześniej kilka łyżek wody,szynkowar napełnić mięsem- zamknąć Wstawić do zimnej wody, gotować w temp. 90 *C, u mnie wystarczyło
Proste Potrawycebule – 2 duże kiszona kapusta – 500-600 gram ser żółty – 120 gram śmietana 18% – 300 ml sól, pieprz, majeranek czosnek granulowany – 1 łyżeczka papryka ostra – 1 łyżeczka zioła prowansalskie – 2 łyżeczki gałka muszkatołowa -szczypta 1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i obgotować w osolonej wodzie aż zrobią się miękkie, ale się(...)plasterki były grubsze.) 2. Jedną cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Jak cebula zmiękła dodałam mieloną wołowinę i smażyłam, mieszając około 8-10 minut. Doprawiłam solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. 3. Drugą cebulę obrałam, pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Dodałam odsączoną kapustę (można ją pokroić ) i doprawiłam pieprzem, papryką i majerankiem. Smażyłam około 10 minut. 4. Naczynie żaroodporne
UgotujmyTo.ploliwek 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt tymianku sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy(...)bambusa (odsączone z zalewy) kroimy w kostkę. W misce umieszczamy posiekane brokuły, cebulę i pędy bambusa. Dodajemy purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy
My Chcemy Jeśćkurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona(...)trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej by ulokować w niej mięso, umieszczamy: jogurt, poszatkowane zioła, łyżeczkę suszone kolendry, suszoną trawę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny oraz czosnek i szalotki przeciśnięte przez praskę. Podudzia nakłuwamy i zanurzamy w marynacie. Ja wstawiłam całość do lodówki na 7 godzin. Po tym czasie umieszczamy
Życie zamknięte w smakucebula 3 jajka ok. 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki włoskich ziół 2 ząbki czosnku pół łyżeczki ziaren kminku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną
Czerwień i błękitZucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać
Kulinarny karnet Christopherałyżka mąki 1 por 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć(...)ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem
Czerwień i błękitsoli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić Farsz: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 6-7 pieczarek 1 ząbek czosnku majeranek, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Masa jajeczna: 3 jaja + pozostałe białko z ciasta kruchego szczypta soli 60 gram startego żółtego sera + 20 gram do posypania(...)nakładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut. Farsz Na oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut. Masa jajeczna Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy ze sobą. Na upieczone tartaletki nakładamy farsz, polewamy całość masą jajeczną i posypujemy startym
Mango Papajamielonej wołowiny 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 marchewki 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 puszki pomidorów pęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka) 6-7 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody/ bulionu sól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia 1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Przecisnąć przez praskę. 2. Opłukane zioła zmiksować z 3 ząbkami czosnku (można dodać trochę oliwy, żeby łatwiej się miksowało) Zmiksowane zioła dodać razem z miękkim masłem i lekko podgrzanym mlekiem do gorących ziemniaków energicznie całość mieszając. Mleko dodawać na końcu po trochu, bo w zależności od rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było za rzadkie. Doprawiamy solą
UgotujmyTo.pldoskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty(...)dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez 15-20 minut Tak przyprawiony filet możemy
peanutbuttermonster