czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:21/190)

Domowe zielone pesto (alla genovese) 199

donice na balkonie, natomiast z zimie nawet te wyhodowane zioła ze sklepu, które kupujemy w doniczkach są marniutkie, takie lebiody. Moje 8 ziół leżało sobie w zamrażarce i czekało na natchnienie. I natchnienie przyszło :) na pesto domowej roboty. Tradycyjne pesto zielone (pesto alla genovese) robimy ze świeżej bazylii, oliwy, czosnku, parmezanu i orzeszków piniowych. W polskiej rzeczywistości ciężko znaleźć(...)alla genovese) Składniki: 8 ziół - mrożona mieszanka ziół złożona z pietruszki, szczawiu, rzeżuchy, czosnku, szczypioru, krwiściągu mniejszego, trybuli ogrodowej oraz ogórecznika lekarskiego pęczek natki pietruszki 1/3 szklanki oliwy 100 gram parmezanu lub grana padano 50 gram ziaren słonecznika 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Domowe zielone pesto (alla genovese) Wykonanie: Mrożone zioła, tarty ser, obrany czosnek, łuskany słonecznik, umytą

Pyza i Surówka
Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem 17729

oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do tej chrupiącej sałatki z panierowanym kurczakiem został wzbogacony o musztardę, miód i zioła prowansalskie. Polecam też sos a la winegret z tego przepisu: Składniki sosu winegret: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego szczypta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klops - najprostszy 179

Składniki ; około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe) 3 jajka 2 cebule, kilka ząbków czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka mielona smalec do smażenia  kilka pieczarek kilka łyżek kaszy manny Przygotowanie(...)Mięso zmielić, pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na smalcu razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym czosnkiem, tak by stały sie szkliste, tzn. straciły surowiznę Do mięsa dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka, przestudzone pieczarki, cebulę z czosnkiem - wyrobić Doprawić solą i ziołami, ponownie wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp 180*C przez około

Proste Potrawy
Placuszki z kurczaka i awokado 258

Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 3 jajka 5-6 łyżek mąki pół pęczka natki pietruszki sól, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić(...)odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Awokado obrać pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z cukinią, awokado, sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem i ziołami. Dodać posiekaną natkę, rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kłaść po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano

Czerwień i błękit
Grecka Pita 186

minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić solą i pieprzem. Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule

MarciochaKucharzy
SER FETA W ZALEWIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW 115

kostkę 3-4 pokrojone suszone pomidory 1 przekrojony na pół ząbek czosnku suszone oregano i tymianek po 1/3 łyżeczki A jak to zrobić: Zalewę (oliwę) wymieszać z ziołami. Dodać czosnek, fetę i pomidory. Całość delikatnie zamieszać, aby nie uszkodzić zbytnio sera. Odstawić na 2-3 dni do lodówki, aby feta nabrała aromatu

Kuchnia w opałach
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 177

wytrawnego wina gałązka tymianku, rozmarynu 2 liście szałwii 4 obrane ząbki czosnku łyżka masła 1/3 szklanki śmietany przygotowanie  Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire . wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki.  Przed pieczeniem doprowadzić

Stare Gary
Placuszki cukiniowe z sosem pomidorowo-paprykowy 160

marchew - 2 jajka - 4 łyżki mleka - szczypta ziół - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Cukinię, marchew i czosnek zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody. 2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)drobno pokrojone ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - szczypta chilli Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. 2. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażać na średnim ogniu przez około 5-6 minut. 3. Dodać pomidory, zioła i szczyptę chilli. Dusić na małym ogniu przez

Pasja Smaku
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 171

wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :) Składniki: duże pomidor y, mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów, masło , sól , pieprz , zioła prowansalskie , cebula , czosnek . Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy pomidor(...)pęknie podczas zapiekania. Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Połowę wydrążonego srodka pomidora dodać do mięsa. Wszystko razem połączyć.  Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną.  Na wierzchu ułożyć wiórki masła.  Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czosnek niedzwiedzi,Bärlauch 205

Przelom kwietnia i maja to najlepszy miesiac na wprowadzenie do menu,mniej znanego gatunku czosnku,a mianowicie czosnku niedzwiedziego.Kwitnie od kwietnia do maja i jest to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWE OLIWY SMAKOWE 122

ząbki czosnku ( w zależności jak mocno ma być czosnkowa) 4-5 listków bazylii ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora Ew.kilka ziaren kolorowego pieprzu zamiast pomidorów suszonych Wykonanie: Pomidora, ząbki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do sałatek i sosów. **DOMOWA OLIWA ROZMARYNOWA: Składniki: 2 gałązki rozmarynu kilka(...)Zioła używamy tylko te zdrowe, bez plam i przebarwień *Oliwę ze świeżymi ziołami przechowuj w lodówce. *Do przygotowania oliwy możemy też użyć suszonych ziół, papryczek chili, czosnku itp. Takie z suszonymi ziołami maja dłuższy termin do spożycia

Z Majeczką w kuchni
25 dań z pomidorami! 351

cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie(...)pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata

Moja smaczna kuchnia
Włoska focaccia 153

odmianą pizzy. Focaccia jest rodzajem pieczywa, a każdy region Włoch ma swój własny rodzaj. Ja dzisiaj przygotowałem ziołowy placek. Do ciasta dodałem to co miałem w domu czyli zioła i czosnek. Składniki potrzebne do przygotowania całej blachy focacci : 500 g. mąki pszennej 150 ml. wody 40 g. drożdży 20 g. soli 10 g. cukru 10 g. rozmarynu(...)tymianku 10 g. czosnku 30 g. cebuli Zaczynamy od połączenia drożdży z 50 ml. ciepłej wody, cukru, soli oraz wszystkich ziół. Następnie tak przygotowany zaczyn zostawiam na 30 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką aż drożdże zwiększą swoją objętość Gdy zaczyn nam już urośnie dodaję resztę mąki oliwę i wodę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż będzie elastyczne. Następnie

Full Smaku
Kurczak marynowany w occie balsamicznym 147

łyżeczki (czubate) słodkiej papryki    0,5 łyżeczki papryki chilli    1 łyżeczka ziół prowansalskich    2 ząbki czosnku    1 łyżeczka miodu    sól, pieprz Przygotowanie:    Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć

Amatorka kuchenna
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 187

którego nie użyliśmy - teraz jest jego pora. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - na bogato! Im więcej, tym lepiej (przynajmniej dla nas). 6. Tniemy ciasto - my cięłyśmy dłuższe boki pod kątem.  7. Zawijamy wedle uznania. 8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami. 9. PIECZEMY! Około 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół, termoobieg). Jeśli za bardzo się(...)serkiem, który na ciepło jest chyba jeszcze lepszy niż w wersji "dziewiczej" (czytaj prosto z pudełka), a z drugiej przepysznym szpinakiem, który nie może nie zachwycić. Do tego czosnek i zioła i uwierzcie nam, że nic więcej nie trzeba.  Wykwintny obiad robi się z przyjemnością. Coś co każdemu posmakuje. Serek stał się nie tylko spoiwem (na szczęście miałyśmy

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania