czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:9/190)

Sałatka z brokułem i pieczonymi ziemniakami 226

obiad. Składniki: brokuł 4 duże ziemniaki pół ogórka szklarniowego papryka czerwona dwie garście kiełków na patelnię mała cebula czerwona olej lub oliwa łyżka octu balsamicznego łyżeczka musztardy ząbek czosnku zioła dalmatyńskie, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na patelni na złoto, następnie odsączamy z tłuszczu i ostudzamy. Kiełki również podsmażamy. Brokuł dzielimy na różyczki(...)gotujemy al dente w posolonej wodzie, również ostudzamy. Ogórka kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dwie łyżki oliwy mieszamy z octem, musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy z tak przygotowanym sosem

e-PrzepisyKulinarne
Świderki z klopsikowym sosem i parmezanem 223

kilka klopsików zrobili potrawę dnia drugiego. To znaczy ,, rozmnożyli" sos , rozdrobnili klopsiki i zagotowali w sosie. A potem wrzucili w ten sos gorący ugotowany makaron. Potem przy podaniu posypujemy ziołami i plasterkami parmezanu. Potrawa super prosta. Klopsiki których nie starczyło by na normalne porcje w tej formie będą pełnym , sytym obiadem. Czas: 20 minut Składniki: 2 duże(...)pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym) 2 łyżki masła 1 szklanka   przecieru pomidorowego ( zagęszczany ) 1 szklanka   słodkiej śmietanki cukier sól pieprz mielony papryka mielona suszony sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan w kawałku ( minimum 5 dag - ale ilość strugamy wg upodobania) świeże zioła do dekoracji

Buniabaje w kuchni
Sałatka z brokuła, jajka i pomidora w sosie ziołowo - czosnkowym 344

sałatka wychodzi pysznie i tanio. A o to przecież chodzi :) Składniki: Sos: - 150 ml śmietany 12% (może być jogurt naturalny) - 3 łyżki majonezu - 3 ząbki czosnku - bazylia - oregano - zioła prowansalskie - czosnek granulowany Sałatka: - 1 średni brokuł - 3-4 pomidory (w zależności od rozmiaru, można również użyć pomidorków koktailowych) - 4 jajka - odrobina cukru Opcjonalnie ogórek zielony i/lub prażony słonecznik Najpierw(...)liście powyżej. Mieszamy więc śmietanę z majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, do tego wsypujemy tak konkretnie - gdzieś po dużej łyżce stołowej bazylii, oregano i ziół prowansalskich, na koniec doprawiamy również sporą ilością czosnku granulowanego. Tak przygotowany sosik możemy póki co odstawić do lodówki, niech się lekko przegryzie. Okazał się on rewelacyjnym dodatkiem nie tylko do naszej sałatki

Kulinarne zapędy Kokosa
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 338

brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka(...)zdejmij z niej skórkę, usuń gniazda nasienne i ogonki, zaś miąższ drobno pokrój. Włóż do paprykę do miski. Dodaj surową zielona paprykę również drobno pokrojoną. Dopraw rozgniecionym ząbkiem czosnku, oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Paprykę układaj na opieczonych kromkach chleba lub bagietki i udekoruj listkami świeżej bazylii

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos ze świeżych i suszonych pomidorów 126

czerwona  cebula pokrojona 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE(...)chwilę i dorzu­cć pokro­jone świeże pomidory . Sma­ż ok. 3-5 minut ,gdy pomidory zmiękna ,dodaj  suszone z zalewy pomidory.Dopra­w  do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem  i utartą skórkę cytrynową.  Tak doprawiony sos podsmaż  na wol­nym ogniu 3-4minuty. Do gotowego makaronu dodaj sos. Smacznego

w mojej kuchni
Suszone pomidory w zalewie z ziołami 245

suszenia potrzeba czasu i pomidory znacznie kurczą się przy suszeniu. Mi z 5 kilogramów pomidorów wyszło 6 słoików suszonych pomidorów w zalewie. Składniki: 5 kg podłużnych pomidorów główka czosnku ulubione zioła - u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek ok. 1 litr oleju lub 1/2 l oleju i 1/2 l oliwy z oliwek Pomidory dokładnie myjemy, wycieramy, przekrawamy na pół, wycinamy(...)wysokości - nie więcej - pomidory wypiją część zaprawy, którymi je zalejemy i napęcznieją. Olej lub olej z oliwą wlewamy do garnka. Dorzucamy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku i zioła wedle uznania i całość podgrzewamy do momentu aż na powierzchni tłuszczy pojawią się delikatne bąbelki. Tak przygotowaną zalewą zalewamy słoiki prawie do pełna. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wieprzowina w stylu śródziemnomorskim 137

sojowego (koniecznie kikkoman ! jeżeli nie mamy sosu tej firmy, lepiej go pominąć, bo kiepski sos sojowy może zepsuć smak mięsa) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 posiekane ząbki czosnku - zioła prowansalskie (sporo) - papryka słodka w proszku - pół łyżeczki chilli  - sól, pieprz Przygotowanie mięsa najlepiej zacząć dzień wcześniej. Szynkę kroimy w plastry, składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy(...)całą noc. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w grube półplasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa, następnie cebulę i cukinię. Na wierzchu kładziemy gałązki pomidorków, przekrojoną na pół główkę czosnku i świeżą bazylię, posypujemy wszystko solą i pieprzem, spryskujemy oliwą.  Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 1,5h (w zależności od grubości plastrów mięsa). Smacznego

Cook&Love
Sałatka z dyni 256

pomarańczowym wnętrzu. Za ich smak i wygląd, i za to, że są bardziej pyzate ;) Dzisiaj dynia w jednej z najprostszych wersji, czyli pokrojona na kawałki i upieczona z czosnkiem, ziołami i odrobiną oleju/oliwy. Na takiej wersji często poprzestaję, co chwilę podjadając po jednym kawałeczku. Czasami jednak dodaję orzechy i ser. Dzisiaj proponuję wędzony twaróg, jednak wystarczy zmienić(...)Zachęcam do pokombinowania. Składniki: 500 g oczyszczonego miąższu dyni 50 g wędzonego twarogu 60 g uprażonych orzechów włoskich  1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Dynię pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec w 180°C ok. 15- 20 minut (aż zmięknie). Orzechy posiekać na mniejsze

Pełny talerz
DIETETYCZNE SPAGHETTI Z MOZZARELLĄ (400 KCAL) 1599

koniec żółty ser zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei. Do jednej porcji potrzebujemy: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu pełnoziarnistego puszka pomidorów (całych) trochę cebuli ząbek czosnku zioła prowansalskie liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie. Na rozgrzaną patelnię(...)duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec zdejmuję pokrywkę, aby reszta wody odparowała. 2. Do czystego garnka wrzucam pomidory z puszki, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dorzucam ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu aż wszystko się rozgotuje. Jeżeli nie otrzymasz jednolitego sosu to możesz go zblendować. 3. W międzyczasie gotuję

All My Fit Life
Fasolka po bretońsku. 189

brzegi mięciutką fasolą, skąpaną z aromatycznym sosie. W moim wydaniu oczywiście z mięskiem, ale zamiast niego pod koniec gotowania można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli(...)Wieprzowinę kroimy w kostkę (około 3 cm) i wrzucamy na gorący tłuszcz, dokładamy cebulę i chwilkę smażymy, aż cebulka się zeszkli, ale nie zarumieni. Następnie dokładamy odsączona fasolę, pokrojony czosnek, zioła i przyprawy, i około 1,5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem, aż fasola zmięknie. Z doświadczenia wiem, że trwa to minimum 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
O basta! Wege pasta 261

makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;)  Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1  mała puszka kukurydzy 1 mała puszka pieczarek 1 mała puszka kasztanów jadalnych kilka różyczek kalafiora i brokuła(...)wodą.  Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło.  Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki

bastalena
Lekka tortilla z meksykańskim kurczakiem 279

pierś z kurczaka Pół puszki kukurydzy 2 małe pomidory 1 duży ogórek zielony Przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis Mała sałata lodowa Mały majonez pół dużego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Zioła włoskie Kamis 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę. Do miski przełożyć mięso, dodać olej i przyprawę (ilość zależy od tego(...)kostkę pomidora i ogórka (tak wiem, nie powinno się ich łączyć, ale od czasu do czasu można) oraz kukurydzę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Sos czosnkowy: jogurt, majonez, posiekany czosnek, sól, pieprz, odrobina włoskiej przyprawy – wymieszać i wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Na placek tortilli nałożyć sałatkę, następnie sos czosnkowy, na koniec mięso i zwinąć. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kotleciki mielone z pęczakiem 241

wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak  1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek) sól, pieprz do smaku  oraz  2-3 łyżki bułki tartek masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Kaszę płuczemy(...)podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy (za pomocą ręki lub drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej

bistro mama
Kopytka z kozim serem 185

Recepturę tradycyjnych kopytek wzbogaciłam o dodatek serka koziego z czosnkiem i ziołami, co moim zdaniem, dobrze im zrobiło. Wyszły bardzo kremowe, delikatne i aromatyczne. Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę(...)zapotrzebowania na białko. Jedzmy więc kozie produkty na zdrowie! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko 140 g koziego serka do smarowania z czosnkiem i ziołami Merci Chef Do  podania: kiełbasa rukola Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę razem z kozim serkiem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
najprostszy chleb na świecie 244

czekacie: przepis! Składniki (na dwie keksówki 30x12cm): 900g kaszy gryczanej niepalonej białej (koniecznie białej!), około 6 szklanek ciepłej wody, 4,5 łyżeczki soli, ewentualne dodatki: nasiona, zioła, czosnek, cebulka, len mielony itp. Przygotowanie: Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kasza na samym początku będzie intensywnie chłonąć wodę. W razie(...)uzyskać chrupkie boki należy chleb nastawić na dwa pełne cykle (na maksymalną moc) w tosterze.   Kaszę kupuję w marketach w opakowaniach kilogramowych lub na wagę w sklepie z ziołami. W ten sposób wychodzi o wiele taniej niż kupować pudełka z gotowymi saszetkami. Na pewno w swojej okolicy znajdziesz punkt, w którym znajdziesz kaszę w dobrej cenie

Gar Zdrowia