 Pesto z liści rzodkiewki z olejem lnianym 179
Pesto z liści rzodkiewki z olejem lnianym 179Nie wyrzucajcie liści rzodkiewek bo cenne mikro i makro elementy, witaminy i cenny potas wskakują do kosza a po co? skoro można z niej wyczarować pesto
Moje Małe Czarowanie Zapiekanka hamburgerowa 277
Zapiekanka hamburgerowa 277czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając
PatiGotuje Ziołowy kurczak z młodymi warzywami 173
Ziołowy kurczak z młodymi warzywami 173Obiad z jednego naczynia z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Takie obiady uwielbiam pachną mocno ziołami. Młode ziemniaczki zapiekam małe surowe, marchewkę kroję wzdłuż wtedy mamy pewność że dopiecze. 3 skrzydełka 3 podudzia z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól
wesoła kuchnia Kasza pęczak z warzywami 268
Kasza pęczak z warzywami 268Lubicie kasze? jakie najbardziej a jakie najmniej? Ja jem wszystkie i każda mi smakuje ale tak naj naj to pęczak. Czasami mówią mi że zjem wszystko
Moje Małe Czarowanie Makaron czekoladowy ze szpinakiem, gorgonzolą i fetą 190
Makaron czekoladowy ze szpinakiem, gorgonzolą i fetą 190Dzisiejsze danie to czysta eksplozja smaku i aromatu. Delikatny szpinak z czekoladowym makaronem i do tego dwa sery, idealne połączenie i godne spróbowania. Polecam każdemu wielbicielowi
Moje Małe Czarowanie Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alentejo 257
Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alentejo 257Jest to danie kuchni portugalskiej, przepis pochodzi z ulotki Biedronki. Mimo swojej nazwy, przepis ten nie pochodzi z Alentejo tylko z leżącego na południu Portugalii Algarve
Moje Małe Czarowanie Pasztet z bakłażana i papryki 207
Pasztet z bakłażana i papryki 207Taki pasztet smakuje zawsze i wszędzie a że do tego jest super zdrowy to tylko działa na jego plus. Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i
Moje Małe Czarowanie Zupa z pieczonej papryki 195
Zupa z pieczonej papryki 195gniazd nasiennych. 5. Podsmaż na odrobinie oliwy czosnek i cebulę. 6. Papryki wrzuć do wywaru, dodaj czosnek i cebulę. 7. Gotuj 10-15 minut. 8. Zblenduj zupę na gładko, dopraw do smaku. 9. Możesz podać z pestkami słonecznika i świeżymi ziołami. Całość zawiera: 583 kcal; 28,5 g białka; 27,5 g tłuszczów; 114 g węglowodanów
Powiedz dietom nie Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 190
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 190oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia : Szynka parmeńska Rukola Krewetki Pomidorki koktajlowe Oliwki Papryka Mozzarella Bazylia, oregano, tymianek Ząbek czosnku, Sól, pieprz, cukier Wcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy
Bon Appetit Małgorzaty Bułki czosnkowe - idealne na grilla 258
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 258łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: 3 łyżki wody Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić - mleko ma być letnie, nie gorące. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części
Pożeraczka, czyli raz adobrze Domowa warzywna pasta bulionowa 226
Domowa warzywna pasta bulionowa 226marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw
Kulinarne przygody Gatity Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach 224
Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach 224Składniki: 500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla 400 g żółtej fasoli szparagowej 1 duża cukinia 4 ząbki czosnku 3
Moja smaczna kuchnia Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 287
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 287PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu
Moje Kuchenne Rewelacje Moja marynata do mięsa na grilla 249
Moja marynata do mięsa na grilla 249środku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną i zdrową marynatę. Dzisiaj przedstawiam wam jedną
Bernika - moj kulinarny pamietnik Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem 2273
Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem 2273Post Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 262
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 262rozmarynem, bo jest bardzo dominującym ziołem, dlatego doprawiłam nim jedynie kurczaka. Dopiero soki wydzielające się z kurczaka i oczywiście aromat rozmarynu doprawiły sos. Do tego dania warto wykorzystać kurczaka ze skórką i kostką. Sos jest wtedy o wiele bogatszy w smaku. Rozmarynowy kurczak Składniki: 800 g kurczaka, obkrojona noga z piersią 4 duże ząbki czosnku 1 gałązka ususzonego rozmarynu sól
codojedzenia