czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:107/190)

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, pietruszką, cebulą i serem 271

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.  Pomidory kroimy w cienkie paski i dodajemy do smażącej się cebuli. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do reszty farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość smażymy przez około 10 - 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy

Pan i Pani Smith w kuchni
MAKARONOWY LUNCHBOX Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 220

PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory koktajlowe i ugotowany makaron – podgrzewamy kilka minut. Całość posypujemy świeżymi ziołami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego

Ostra na Słodko
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 159

efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem.  SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g.  mięso mielone drobiowe 200 g.  czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona

Kuchnia Paulettes
Makaron z groszkiem i jajkiem 195

Odcedzamy. W garnku roztapiamy łyżkę masła i przesmażmy chwilkę makaron. Jajka dokładnie mieszamy z roztartym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, śmietanką oraz solą i pieprzem. Makaron zalewamy jajkami z dodatki i przesmażamy aż jajka się zetną. Całość serwujemy z posypane świeżymi ziołami i płatkami papryki

Pyry na Gaz
Combo sezonowe 145

kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony czosnek niedźwiedzi i czubrycę zieloną. Odstawiam aż stężeje i przechowuję w lodówce. Dla mnie jest świetnym dodatkiem do moich kulinarnych zachcianek. Oczywiście pełna dowolność jakich ziół użyjemy do przygotowania takiego masła. Cykoria: Cykorię myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę. Delikatnie wycinamy twardy środek

gutfut
Fasolka po bretońsku 154

patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa

Di gotuje
Placki ziemniaczane 121

zależności od tego jak wilgotna wyszła nam masa ziemniaczana dodajemy 3-4 łyżki mąki. Wyciskamy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Solimy do smaku .Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego możemy już smażyć pyszne placki. W zasadzie można dodać niemal dowolne przyprawy czy zioła nadając plackom ziemniaczanym unikalnego smaku. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnie i rozcieramy formując placka. Smażymy po obu stronach

Smaczne Potrawy
Zupa z ciecierzycy, Witaj w klubie 169

łyżeczki przecieru pomidorowego natka pietruszki, cząber sól czosnkowa (z czosnkiem niedźwiedzim), pieprz Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj ciecierzycę i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj około 10 minut. Zmiksuj/zblenduj. Na koniec dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Rok 1985. R. Woodroof dowiaduje się, że jest nosicielem wirusa HIV. Mimo, że lekarze

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanki z suszonymi pomidorami i oliwkami 154

listki bazylii Bagietki przekrawamy wzdłuż. Nacieramy oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki, a suszone pomidorki w paseczki. Na bagietki kładziemy plasterki mozzarelli, następnie pomidory, pomidory suszone, oliwki i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. około 10 - 15 minut. Aż do roztopienia sera

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona gęś w soku jabłkowym 165

pomysłu jak ją przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka. Składniki: 1 gęś (ok 2 kg) sól, pieprz 2 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego cząbru kilka kulek jałowca 400 ml soku jabłkowego Gęś myjemy

Bon Appetit Małgorzaty
Papryki faszerowane ryżem i ziołami 179

faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam! składniki 6 podłużnych papryk 2 ząbki czosnku ok 700 g pomidorów 1 cebula - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu pęczek pietruszki ok 15 listków mięty

Stare Gary
Była sobie kurka w polencie. 151

minut  po tym czasie jest już gotowa do spożycia obsypuję ulubionymi świeżymi ziołami u mnie tym razem była to bazylia  WSKAZÓWKI  tym razem dodałam do kurek tymianek i kolendrę ale równie pyszne jest z chili czy z czosnkiem zależy to od naszych  upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka magia

Basia w kuchni
Kofty - grillowane greckie przysmaki 334

Postanowiłam przygotować greckie kotleciki, które nadziewa się na patyczki od szaszłyków i grilluje. Duża ilość przypraw i ziół sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie pasują do sosu na bazie jogurtu greckiego. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz

Pasja Smaku
Sos boloński z makaronem 289

smażenia, pieprz, sól papryka mielona, szczypta tymianku, rozmarynu żółty tarty ser Przygotowanie : Obraną, pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru

Proste Potrawy
Papryka nadziewana warzywami (dieta Dr. Dąbrowskiej) 197

obieramy, kroimy na kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych na pół. Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora drobno kroimy. Dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, zioła i przyprawy do smaku.  Odcinamy z papryk końce z ogonkiem i czyścimy środki. Nadziewamy papryki gotowym

chwile dla mnie
Suszone pomidory w oliwie z ziołami 225

oddają  w pełni swojego aromatu i smaku. Suszone pomidory w oliwie z ziołami Składniki: 100 g suszonych pomidorów 500 ml wody 1,5 łyżki octu oliwa z oliwek EV gruboziarnista sól morska pieprz grubo zmielony 3 ząbki czosnku bazylia oregano Wykonanie: Do garnka wlewamy zimną wodę i ocet, dorzucamy suszone pomidory i odstawiamy do namoczenia

Kulinarne przygody Gatity
Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem 173

ząbek czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto do zup i makaronów).  Ugotowany makaron, podobnie brukselkę odcedzamy, mieszamy z posiekanymi ziołami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 226

ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut.  W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną

Moja smaczna kuchnia
Falafel z hummusem w picie 225

soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju do smażenia. Po pierwsze przygotowałem hummus. Jest to banalnie proste. Do blendera wrzuciłem zawartość jednej puszki ciecierzycy wraz z zalewą, 2 obrane ząbki czosnku i 4 łyżki ziaren sezamu. Dodałem sok z połowy cytryny, szczyptę soli, odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu, odrobinę pieprzu kajeńskiego i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Całość bardzo dokładnie zmiksowałem(...)sałatki. Całość dokładnie wymieszałem. Sałatkę można wzbogacić dodając do niej cebulę, albo inne zioła, ale moim zdaniem ta prosta wersja najlepiej komponuje się z przygotowywanym daniem. Po trzecie przygotowałem falafel. Do blendera dodałem ciecierzycę z dwóch puszek po odsączeniu zalewy. Do ciecierzycy dodałem 2 ząbki czosnku, pokrojoną w grube piórka cebulę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka mięty

Wyprawy kulinarne
Filet z indyka duszony w kapuście,  z pieczarkami 218

danie z indyka. Postanowiłam go zapiec w kapuście, dodałam pieczarki i wszystko otuliłam aromatem ziół i przypraw. Wyszło pyszne danie Składniki: filet z indyka (około 800 g) 1 średnia główka kapusty 300 g pieczarek 1 cebula (brak na zdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 4 łyżki oleju 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso pokroiłam w duże kawałki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Igiełki rozmarynu posiekałam. Oregano zmiażdżyłam w moździerzu. Wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam zmielony kminek, sól, pieprz i 2 łyżki oleju. W tej mieszance obtoczyłam pokrojone kawałki mięsa. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 5 godzin

Kuchnia u Krysi
Frytki z Warzyw 196

może być miód zioła prowansalskie, estragon , oregano, tymianek lub inne ulubione zioła imbir mielony cynamon mielony chili mielone opcjonalnie po upieczeniu frytki można skropić sokiem z cytryny Najbardziej lubię maczać warzywa z sosie jogurtowym, choć to tak naprawdę jogurt naturalny, do którego dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany świeży koperek, sól, biały pieprz, odrobina cukru i czasami jak mnie(...)tworzy się coś w klimatach glazury, są błyszczące i lekko słodkawe. Marynatę robię w dwóch miseczkach: w jednej do batatów (cynamon, chili), a w drugiej do marchewki, pietruszki (imbir, zioła). Burak u mnie zawsze z estragonem. Zwykle piekę 3 rodzaje warzyw na raz. Marchewka i pietruszka jako stały element i tu albo leci burak, albo batat. To teraz

Blondynka Gotuje
Roladki pomidorowe z czosnkiem 198

Aromatyczny pomysł na obiad Składniki 4 plastry schabu pasta z suszonych pomidorów czosnek w zalewie sól, pieprz listki bazylii do panierowania jajko bułka tarta Sposób przygotowania

czarrna od kuchni
Włoskie bułeczki ziołowe 161

Dzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa- krem z dyni 209

Zupa w sam raz na jesienne wieczory. Idealna kombinacja ziół, przypraw i świeżego imbiru doskonale nas rozgrzeje, a słoneczny kolor trochę przypomni nam lato w te ponure dni. Każdy pewnie pamięta z dzieciństwa zupę dyniową jako bezsmakową i mdłą papkę. My złamiemy dzisiaj ten stereotyp i zrobimy pełną intensywnego smaku i aromatu potrawę. Zupa- krem z dyni SKŁADNIKI(...)układamy na blaszce na nią kładziemy czosnek, cebulę, jabłka, imbir i świeży majeranek oraz tymianek. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy w temp. 200 °C do momentu, aż się zarumienią. W garnku w 1 litrze wody rozpuszczamy dwie kostki rosołowe. Dodajemy upieczoną dynię, wszystkie przyprawy oraz resztę świeżych ziół. Gotujemy aż dynia się rozpadnie. Resztę

Zainspiruj się kuchnią
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 308

kawałku bagietki.  Następnie przygotowałam pomidorki koktajlowe, kuleczki mozzarelli, pokroiłam w kostkę avocado. Do tego kilka plasterków jalapeno ze słoiczka i kapary.    Po wierzchu posypałam suszonymi ziołami. Taka oto tarta wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C).   A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły(...)przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary i anchois do miksera, dodajemy oliwki, tymianek, cząber i wlewamy sok z cytryny, po czym wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ciągle miksując, dolewamy cienką strużką oliwę, aż powstanie gęsta, dająca się rozsmarować pasta. Jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy oczywiście użyć suszonych. Pamiętajmy jednak, że suszone

Sajkofanka smaku
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 225

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 246

zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu wydrążony miąższ z batatów  50 g mozzarelli (opcjonalnie(...)porcji mięsa, podsmażamy do uzyskania koloru. Następnie dodajemy kolejną porcję i podsmażamy z warzywami do uzyskania koloru. Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę miąższ z batatów i doprawiamy - chilli, ziołami oraz kuminem, solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko do połączenia się smaków. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz na bok. Jeśli nie jesteście akurat na diecie to możecie do niego dodać

Cooking Monster
Makaron pełnoziarnisty z warzywami i kurczakiem 199

kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 średnia cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - kilka różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu świeżo mielonego lub odrobina suszonej ostrej

Lubię to gotuję
Pasta z soczewicy i oliwek 149

Tak jak Marta pisze u której przepis znalazłam przepisy na takie pasty są błyskawiczne a efekty smaczne, zdrowe a dodatkowo także wegańskie dla wszystkich którzy taką

Moje Małe Czarowanie
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 231

czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany

Kulinarne Inspiracje
Zupa pomidorowa we włoskim stylu z grzanką z pesto 211

razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką jak u mamy. Moja zupa pomidorowa pachnie włoskimi ziołami, a podana została z grzanką z wybornym domowym pesto. Do przygotowania zupy użyłem: 1 dużej ciabatty, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków czosnku, 15 orzechów nerkowca, 30 listków świeżej bazylii, 40 gram parmezanu, 100 gram koncentratu pomidorowego, pęczka świeżej

Wyprawy kulinarne
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 211

mieszamy. Kilka chwil podsmażamy wszystko razem. Do cebuli i koncentratu dolewamy ciepły bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkim ogniu, mieszamy sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy go mielonym lub rozdrobnionym w moździerzu kuminem, pieprzem oraz ziołami, ewentualnie odrobiną soli, jeśli wywar nie był słony dostatecznie. Sos powinien wyjść dość zawiesisty

Kuchenna Kontrrewolucya
Paella z owocami morza 234

Paella czyt. paeja to nasz numer 1 od zeszłego lata kiedy to popróbowaliśmy jej w samej Hiszpanii i nic tego doznania już nie zastąpi ale próbujemy

Moje Małe Czarowanie
Azjatyckie słodko - pikantne surimi 205

Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej dzisiaj wyżerka. Danie jest proste i pyszne w swej prostocie. Polecam serdecznie. Azjatyckie słodko - pikantne surimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ.....

Moje Małe Czarowanie
Arroz de Polvo czyli Potrawka z ośmiornicy z ryżem 227

Nie często zdarza się zakupić w naszym rejonie ośmiornicę . Tym razem Biedronka wyszła nam na przeciw i utworzyła miesiąc portugalski. Ośmiornice, kalmary, mule i całe mnóstwo

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z fetą i grzankami 239

następnie kroimy na drobne kawałki.Wszystkie składniki przerzucamy do miski z sałatą. Wierzch posypujemy przyprawami, dekorujemy ziołami - u mnie bazylia.Pokrojone kromki pieczywa kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy.Następnie na tej samej patelni prażymy

Słodkie Przyjemności