bulionu warzywnego Przygotowanie : Umytą cukinię i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie Do bulionu dodać przeciśnięty czosnek oraz przesmażoną cukinię i cebulę- ugotować do miękkości Po lekkim przestudzeniu zmiksować, doprawić do smaku solą i ziołami Zupę podałam z makaronem, przez to była bardziej syta
Proste Potrawyoraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą. Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościGrillowane panini... SKŁADNIKI: 3-4 ciabatty oliwki mozzarella cebula wędlina ser żółty masło papryczki pepperoni pieprz ziołowy zioła prowansalskie świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Ciabatty nacinamy do połowy. Warzywa kroimy. Następnie smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe
Zainspiruj się kuchniąsmaku (ok.1/3 łyżeczki) - 1/2-1 łyżeczki czarnuszki - 1 kopiasta łyżka ziaren słonecznika - 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego lub sezamu - mielony czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego) - 1 łyżeczka kurkumy - 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek) - ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek - chili z młynka (kilka obrotów) - mielona wędzona papryka (ok.1/3-1/2 łyżeczki) + dodatkowo ziarna sezamu lub siemienia lnianego do posypania
Smaczne ZdroweJeżeli szukacie pomysłu na rodzinny smaczny obiad zapraszam Was na duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie
Sajkofanka smakuwersja pysznych placków z cukinii z dodatkiem kurkumy, curry i świeżych ziół, kolejny pyszny pomysł na obiad. I co najważniejsze dzieci zajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne ziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj , moje wersja była co prawda bez marchewki, bo jakoś mi ona umknęła, ale nadrobię z marchewką(...)kolendry (musi być dużo ziół) - olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia lub inny Dodatkowo: - gęsty jogurt naturalny (u mnie bałkański) z odrobiną soli himalajskiej. Można także dodać sok z cytryny, posiekane listki mięty i odrobinę oliwy z oliwek Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Cukinie umyć
Smaczne Zdrowepomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny pieprz, mielony kminek, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielona kolendra 1 łyżeczka soli 5-6 suszonych pomidorów 1/2 szklanki orzechów włoskich chili w płatkach do posypania wierzchu Na oleju z suszonych pomidorów smażę posiekaną niedbale cebulę i czosnek. Wątróbkę pozbawiam dodatkowych błonek i żyłek i smażę razem z cebulą na dużym
Mango Papajałososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni. Ziemniaki(...)skórę, obieramy. Wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.Solimy-odstawiamy na 15-20 minut. Następnie mocno odsączamy z soku-pozostawiając 1/2 szklanki (soku). Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy cukinię, smażymy 5-7 minut. Wlewamy śmietankę i rozpuszczamy ser.W pozostawionym soku z cukinii, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy surowe jako i wlewamy
Kopystką po garachminut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty żółty ser. Farsz ze szpinaku- Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku
Kulinarny karnet Christopherapapryka żółta pół szt, papryka zielona pół szt, groszek mrożony pół szklanki, czosnek 2 ząbki, natka pietruszki 3 łyżki, śmietana 18% 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, kurkuma mielona szczypta, zioła prowansalskie, sol, pieprz czarny, do smaku Sposob przygotowania: Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać starta
kulinarne odsłony patisosem pomidorowym (kupuję pomidory w kartoniku już rozdrobnione lub robię go sama blindując świeże pomidory). Do sosu dodaje zazwyczaj zioła prowansalskie lub oregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem). kukurydza świeża papryka czerwona i żółta świeże pomidory/ pomidory suszone grzyby leśne lub pieczarki podsmażone z cebulą szynka konserwowa
Humanistka w kuchnikażdy miał swoją blaszkę i przyprawiał ją wg własnego gustu - mój Wybranek solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym, ja solą, pieprzem i sezamem, jednak możecie popuścić wodze wyobraźni i wykorzystać inne przyprawy, np. curry, kminek, zioła, itd. Pieczemy przez ok 15 - 20 minut w 100 stopniach z termoobiegiem. Gdy po 10 minutach listki obeschną i stracą trochę
Taste Of My Daysitka wyciągamy spaghetti cukiniowe. Odsączamy z wody i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, dodajemy ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), sól i pieprz. Smażymy około 3 minut. Cukinia ma być al dente! Siekamy pistacje i zioła. Cukiniowy makaron wyjmujemy na talerz, posypujemy pistacjami i posiekanymi ziołami, skrapiamy olejem sezamowym. Smacznego!!! Przepyszne! Zapraszam na mój
SMYKWKUCHNIPrzygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli wasz bulion jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około
Mania Gotowania