czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:101/190)

Gnocchi zapiekane w pomidorach – obiad w 20 minut 295

półcentymetrowe słupki. W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano. Dodajemy cebulkę i szklimy. Wrzucamy czosnek, smażymy aż straci ostry surowy zapach. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem i pół puszki wody. Wsypujemy zioła i przyprawy, mieszamy, gotujemy razem przez dwie minuty. Gotowym sosem zalewamy porozkładane w formach gnocchi. Rozrywamy kulkę mozzarelli i rozkładamy równomiernie między

Karo in the Kitchen
Młode ziemniaki pieczone z boczkiem 134

porze roku. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz, papryka do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • oliwa do skropienia Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. • Ziemniaki ponacinać

To co kocham
Pieczona ryba z cebulą pomidorową 117

cytryny Sposób wykonania: Rybę dzielimy na mniejsze części, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy przyprawą i ziołami. Pieczemy około 25 min w tem 175st. Cebula pomidorowa Składniki: 2-3 średnie cebule 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnego ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Cebule kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wkładamy

Smaki Natalii
Sałatka vege z tofu 169

serka tofu 2 garście mixu sałat 2 łyżki kukurydzy 2-3 łodygi selera naciowego marynata do tofu: papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz, kilka kropel sosu sojowego oliwa do smażenia Dresing : 2 łyżki jogurtu  ząbek czosnku mała papryczka chilli (ew. słodka mielona aby było łagodniej) łyżeczka musztardy d'jon sól, pieprz Przygotowanie : Ser tofu kroimy

Mechanik w kuchni
Ryż biało czerwony z cukinią, bakłażanem i sosem ajwarowym podawany z grillowaną piersią z kurczaka 162

papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 pojedyncze piersi z kurczaka sól  Falksalt czarny pieprz  Prymat szczypta curry szczypta suszonej bazylii, ziół prowansalskich oliwa z oliwek Sos ajwarowy: 2 papryki czerwone 1 bakłażan szczypta wędzonej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Biały ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, czerwony ryż wypłucz i gotuj ok 35 min na małym ogniu

Bike By Life
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 161

wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować na wolnym ogniu

Gotowanie jest łatwe
Lasagne 191

majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.  Składniki na beszamel

Życie zamknięte w smaku
Muffiny z serem feta i salami 175

szklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sól i pieprz Przyprawy: papryka ostra, zioła prowansalskie i inne jakie lubisz ;) Natka pietruszki i koperek Salami Ser feta Pół cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypać do miski, następnie dodać jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką gęstą masę. Dodać

The Sweet Damsel
Zupa paprykowa 166

czasie ususzoną kolendrę utrzeć w moździerzu (jeśli jej używamy) Świeże listki bazylii posiekać, dymkę również Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko podsmażyć w garnuszku na 1 łyżce oliwy z oliwek wraz z ziołami i przyprawami, aż cebula się zeszkli Upieczone, gorące papryki włożyć do woreczka foliowego na ok. 10 minut - dzięki temu para, która się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Udka pieczone w marynacie miodowo-cytrynowej 187

szklanki oleju 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny 1/2 pora 2 łyżeczki miodu 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina pieprzu cayenne 1-2 łyżeczki ziół do drobiu Sposób wykonania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 149

łyżki bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko, 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 3 większe ząbki posiekanego czosnku , sól , pieprz - do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przeziębienie w kuchni 181

wodę i sypię dwie garście soli), wycieram dokładnie i nakładam ciepłe skarpety.  Jeśli odczuwam ból gardła stosuję płukankę - suszone zioła lub herbatkę szałwiową zaparzam, ostudzam, później płuczę gardło. Grzeję mleko i dodaję łyżeczkę miodu ( można dodać czosnek lub masło ja nie przepadam) piję ciepłe. Sok malinowy zalewam przegotowaną wodą popijam. Gdy mam kaszel kupuję buraka, wycinam środek zasypuję

NA MOIM TALERZU
Mizza, czyli mięsna pizza 202

użyłam wołowo-wieprzowego) 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych 1 duże jajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera żółtego

Mania Gotowania
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 151

kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony(...)łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
zapiekanka grecka a'la musaka 185

wyśmienicie. Bardzo polecam:) składniki: 3 bakłażany 500 g mięsa mielonego wołowego czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól olej łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy (do smaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 2 jajka łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich) ponadto: pomidorki koktajlowe ser feta czarne oliwki listki świeżej bazylii Bakłażana pokroić

6niebo
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 127

naszym kraju. Ja proponuje troszkę inne spojrzenie na spód, który na dobrą sprawę też możemy nazwać neapolitańskim :) Zrobimy go ze spaghetti neapolitańskiego. Składniki: - makaron do spaghetti - przecier pomidorowy - zioła Do tego kilka typowo polskich dodatków na pizzę, które muszą być kryzysowe, a jednocześnie spotykane na pizzach. - grzyby - bardzo populary składnik na wszelkiego rodzaju pizzach, dostępny prawie wszędzie - cebula - nikt(...)przyzwyczajonych do polskiego smaku przerobimy go na sos czosnkowy :) - makaron, który został po przygotowaniu spodu - olej - woda - czosnek  Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Potrzebną nam część odsączamy na durszlaku, a to co zostało gotujemy dalej. Z przecieru i ziół robimy sos, który łączymy z makaronem. Tak powstałe spaghetti po neapolitańsku umieszczamy w okrągłej formie i wkładamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 179

szklanka białego wina ª       sól i pieprz ª       ½ łyżeczki płatków chili ª       ½ łyżeczki ziół prowansalskich ª       oliwa lub masło Przygotuj: ·          robota krojącego w cienkie plasterki / szatkownicę / obieraczkę do warzyw(...)czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na patelnię wlewamy wino i znowu czekamy aż odparuje prawie zupełnie. Śmietankę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami

Bazując na smaku
Placuszki z cukinią i fetą 223

najważniejsze - pyszne:) Keftedes to greckie słowo oznaczającego klopsiki (takie jak np. te keftedakia ), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta , którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia  kolokithokeftedes.  Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu(...)cebulkę oraz zioła. Dodaj pokruszoną fetę i delikatnie wymieszaj.  Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oliwy (na średnim-dużym ogniu). Gdy się rozgrzeje, układaj po łyżce ciasta i smaż przez 3-5 minut na stronę. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem tzatziki. Życzę Wam smacznego:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie kanapki na imprezę.Pomysł na proste kanapki po włosku z pomidorem. 207

pomidory. Pokroić je w drobną kosteczkę. Pokruszyć fetę. Doprawić do smaku ziołami. Wypestkować oliwki. Przygotować z nich tapenadę, czyli zmiksować wypestkowane czarne oliwki z odrobiną oliwy z oliwek. Lekko podpiec kromki wiejskiego chlebka w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika natrzeć je lekko naciętym ząbkiem czosnku. Przygotowanie kanapek: Posmarować 2 kromki tapenadą z oliwek. Na 2 kolejne kromki nałożyć kosteczki

MODA NA BIO
WIELKANOCNA GALANTYNA LAST MINUTE 141

znać w komentarzu! Składniki: 1 kurczak (1,5 - 2kg) 100g wątróbki drobiowej kilka bardzo cienkich plastrów szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej / boczku - to co lubicie 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku suszone oregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone maliny pistacje niesolone + garść do serwowania konfitura jagodowa lub mrożone jagody Do dzieła: Kurczaka trzeba wyluzować (wyjąć(...)jogurtem blendujemy na gładką masę. Nie żałujcie przypraw, dodajcie co najmniej 1 dużą łyżkę oregano (mogą być też zioła prowansalskie, to co lubicie), po 1 łyżeczce soli, pieprzu, szczypta chilli i odrobina wędzonej papryki. Na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane pistacje (połowa posiekana, połowa w całości). Wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie do lodówki na ok. pół godziny

Spektrum Smaku
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 181

szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ·        ½ czerwonej cebuli ·        1 ząbek czosnku ·        około 1,5   litra wody spod suszonych grzybów ·        1 bulion grzybowy ·        10 dag startego parmezanu(...)około 7 suszonych borowików lub innych grzybów ·        4 pieczarki ·        4 suszone pomidory ·       zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć z wody. Wodę zagotować, dodać bulion grzybowy. Szynkę szwardzwaldzką pokroić

Mania Gotowania
Risotto z kurczakiem, dynią i porem 187

smaku Sposób przygotowania: Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3 minuty w głębokiej patelni na oliwie. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę por i dynię oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu, następnie wsypujemy ryż arborio, zalewamy połową rosołu, mieszamy

Wanilia i Kardamon
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami 198

razem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto: 200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli, 170 ml letniej wody.   Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić wgłębienie(...)czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano.     Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora umyć i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Wszystko rozłożyć na cieście. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z odsączonymi kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami

Z miłości do słodkości
Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem 197

zostało wykonane zadanie. Letnie, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam.   Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej  pełnoziarnistej, ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek), 300 g świeżego bobu, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora, 3 łyżki(...)mieszamy. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek, podsmażamy 1-2 min i dodajemy cukinię. Chwilę podsmażamy często mieszając, następnie wlewamy bulion i całość dusimy do miękkości i studzimy. Cukinię miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy posiekane zioła: lubczyk, pietruszkę, szczypiorek, oraz pieprz i chili (na ostro). Całość mieszamy na samym końcu

Moniki Smakołyki
Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów 171

łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Frytki z batatów: 1 średni batat sól słodka papryka ostra papryka zioła prowansalskie tymianek Dodatkowo: 2- 3 łyżki ciecierzycy z puszki garść rukoli 65g mozzarelli (około 1/2 kulki) Przygotowanie: Tortille(...)podczas smażenia. Gotowe tortille przekładamy na talerz. Czosnkowa pasta z awokado: Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i rozgniatamy w miseczce widelcem, bądź blenderem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Viol à , pasta gotowa ! Frytki z batatów: Batata dokładnie myjemy i kroimy na kształt frytek. Rozkładamy na papierze

Moja Micha
Jajka po wiedeńsku z grzankami... 175

łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki zimnej wody - 1 łyżeczka octu winnego - sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków koktajlowych i kilka ząbków marynowanego czosnku. wszystko polałam sosem musztardowym. Następnie musimy zagotować wodę z solą i octem. Do miseczki wbijamy jajko(...)zakładamy białko na żółtko tak aby całe białko obkleiło nam żółtko. Gotujemy 2-3 minuty. Teraz robimy grzanki. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, następnie opiekamy je na suchej, teflonowej patelni, z obu stron. Gdy mamy już wszystko gotowe, to układamy jajka na warzywach posypujemy pieprzem i solą, dodajemy grzanki. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią

Proponowane wyszukiwania