papryki . Jagnięciny nie trzeba dużo - nawet mała ilość mięsa zapewni farszowi specyficzny, jagnięcy aromat. Dużo ziół, pomidory i pyszny farsz gotowy Polecam! składniki 12 średnich papryk - podłużnych farsz ok 200 g mielonej jagnięciny ( u mnie udziec) 4 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 spora cebula - drobno posiekana 1 szklanka ryżu(...)Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. W trakcie gotowania podlewać bulionem. Dodać zioła. Zdjąć patelnię z ognia
Stare Garycieście: 700 g całych krewetek (wychodzi ok 350 g obranych) 2 jajka 40-50 g mąki kokosowej opcjonalnie dodatkowo wiórki kokosowe czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony słodka papryka ostra papryka opcjonalnie ulubione zioła np. prowansalskie , bazylia , oregano itp. tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy (LCHF, bez laktozy, paleo) lub masło klarowane (LCHF, optymalna) Należy pamiętać
Ola la LCHFfalse false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min. Do smaku
R'n'G Kitchenmożna zastąpić pietruszką) 5 ogórków kiszonych natka pietruszki ziele angielskie liść laurowy majeranek sól odrobina pieprzu Na oliwie zeszkliłam cebulę i czosnek. Dodałam wodę, a następnie po kolei: pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pasternak, ogórki, natkę pietruszki, zioła i przyprawy. Zupę gotowałam
nietadietadrobno siekamy. Makaron zagotowujemy, a batata gotujemy osobno do lekkiej miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ze sobą cebulę, czosnek i marchewkę. Gdy marchewka będzie już nieco miękka, a cebula się zeszkli, dodajemy posiekane zioła - pietruszkę i bazylią. Wszystko mieszamy ze sobą. Ugotowanego batata dodajemy na patelnię i podsmażamy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy
Bananowe Polesame) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy z ulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę
Smakowity Blog Kulinarnydrugi dzień gotujemy 1,5 godz wymieniając 2 razy wodę po ugotowaniu, odlewamy nadmiar wody dodajemy oliwę posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy i miksujemy blenderem. Fileta kroimy na grubsze kawałki przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami smażymy na gęsim smalcu parę minut, wrzucamy warzywa mrożone dusimy pod przykryciem 15 minut, dodajemy serek topiony, mieszamy delikatnie aby się rozpuścił na koniec wlewamy
kgwjanczewodanie ... SKŁADNIKI 250g razowego makaronu(u mnie świderki)3-4 ząbki czosnku1 średnia cukinia (ok.350g)słoiczek suszonych pomidoróww oleju z ziołami (270g z zalewą)sól,pieprzoregano PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Czosnek drobno siekamy. Cukinię (bez obierania) kroimy w "ćwierć plasterki". Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy
Moje Kuchenne Rewelacjeumyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego
SzczyptaSmaQKochani moja propozycja na lekkie śniadanie...to sałatka z grillowanym kurczakiem w ziołach oraz nadziana papryka... Składniki: pierś z kurczaka obtoczona ziołami usmażona lub grillowana 1/2 pomidora 3/4 ogórka 2 liście kapusty pekinskiej 1/2 cebuli ząbek czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka octu balsamicznego szczypta przyprawy warzywko 3 jajka ugotowane na twardo kawałek
NaKońcuJęzykadrobiu * bakłażan * szklanka ugotowanego, najlepiej drobnego, makaronu razowego * pół kostki fety * garść listków świeżej bazylii Dressing : * saszetka oleju kujawskiego pomidory, czosnek i bazylia * 3 łyżki soku pomarańczowego - najlepiej świeżo wyciśniętego * świeżo mielony czarny pieprz * szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie : Sałatę drobno pokroić bądź porwać, ogórka, paprykę oraz rzodkiewki pokroić w paseczki i mniejszą kostkę. Kurczaka przyprawić, obsmażyć
Magiczne Życie Martyjajko 5 dag masła lub margaryny 2 łyżki oleju Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku 5 łyżek ketchupu łagodnego od JAMAR zioła prowansalskie według uznania Dodatkowo: 50 dag pieczarek 30 dag sera żółtego sól do smaku pieprz czarny(...)mielony do smaku olej do smażenia mąka pszenna do podsypania stolnicy pół łyżeczki masła lub margaryny Wykonanie: 1. Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy całą zawartość puszki i dusimy
Izabelawkuchniodpowiednio :) Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania. PRZYGOTOWANIE
Zainspiruj się kuchniąpieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem z natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną(...)obracamy delikatnie pstrąga i dodajemy pomidory i liść laurowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, cukier i wyciśnięty jeden ząbek czosnku. Pstrąga przekładamy delikatnie na talerz, sos doprawiamy do smaku i podajemy razem z pstrągiem
Gotuj z MisiemPrzygotowana w ten sposób jest bardziej soczysta niż smażona tradycyjnie. Do oleju można dodać ulubione suszone przyprawy i świeże zioła. 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400 g) 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej papryki 1 łyżka suszonego czosnku kilka liści świeżej bazylii kilka liści świeżej natki pietruszki kilka liści świeżego oregano 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka soli(...)suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać
Bullio