 Spaghetti w pomidorach z cukinią 234
Spaghetti w pomidorach z cukinią 234aromatyczny, inspirowany włoską kuchnią przepis, z dodatkiem cukinii i pomidorów oraz świeżych i suszonych ziół. Do pełni szczęścia zabrakło tylko parmezanu. Spaghetti w pomidorach z cukinią Składniki: makaron spaghetti na 2 porcje 1 puszka krojonych pomidorów 1/3 cukinii 1 łyżka suszonego oregano 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 pęczek natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy
Moja smaczna kuchnia Kalafior pieczony w całości 221
Kalafior pieczony w całości 221Przepis na potrawę pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo". Znalazłam go u Thiessy i zauroczył mnie, dlatego czym prędzej kupiłam dorodną sztukę kalafiora i
Moje Małe Czarowanie Burgery jaglane z botwinką 236
Burgery jaglane z botwinką 236Jak zobaczyłam te burgery to zapragnęłam je mieć i proszę wjechały na stół. Burgery tak przygotowane to rozkosz dla zmysłów, polecam gorąco a do tego są
Moje Małe Czarowanie Zapiekanka wiejska - cottage pie. 222
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 222wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić
zadanie-gotowanie Cannelloni przepis 212
Cannelloni przepis 212pieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku pomidorowego garść świeżej, lub suszonej bazylii 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz do smaku Przygotowanie cannelloni: W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia, odstawiamy do lodówki na pół godziny. Sos pomidorowy wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami, zagotowujemy. Odstawiamy. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszając cały czas
NiePieprz.pl Gulasz cielęcy z papryką na blinach 201
Gulasz cielęcy z papryką na blinach 201Gulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam. Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i
Moje Małe Czarowanie Kotlety z kaszy jęczmiennej 311
Kotlety z kaszy jęczmiennej 311Bardzo zdrowe, ja uwielbiam kasze wszelakie więc i te kotlety smakowały mi wybornie. Jednak jak ktoś kaszy nie lubi też powinien ich spróbować bo są wyborne
Moje Małe Czarowanie Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie 230
Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie 230Schab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty. Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity
Moje Małe Czarowanie Bakłażan z grilla 421
Bakłażan z grilla 421ulubionego mięsa czy ryby. Składniki: bakłażan oliwa sól ulubione przyprawy np. oregano, czosnek, tymianek Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko posolić z każdej strony i odstawić. Gdy puści sok, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Kilka łyżek oliwy wymieszać z ulubionymi ziołami i z pomocą pędzelka posmarować plastry bakłażana. Dobrze rozgrzać patelnię grillową lub grill i ułożyć
wyzwania kuchenne Spaghetti pełne ziarno z pesto na nerkowcach. 215
Spaghetti pełne ziarno z pesto na nerkowcach. 215Pesto można zrobić na wiele sposobów z rozmaitymi ziołami. Ja lubię najbardziej to oryginalne na rukoli.Co potrzebujemy?-rukolę-oliwę; dwie-trzy łyżki-orzechy nerkowca; duża garść-sok z połowy cytryny-dwa ząbki czosnku-sól i pieprz-parmegiano regiano; łyżkaWszystkie składniki miksujemy w blenderze.Ugotowany makaron w osolonej wodzie przecedzamy NIE zalewamy zimną wodą. Skrapiamy oliwą.Wykładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy
BaRepas Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 270
Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 270przepisie tak naprawdę wszystko jest na oko. Miałam dwa małe bakłażany, cukinię, pomidory, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, resztkę suszonych pomidorów, papryczkę ostrą, wino. Żeby nie narobić się dwa razy, w jednym garnku przygotowałam wszystko na sos pomidorowy: przecier, pomidory, podsmażoną cebulę, wszelkie przyprawy i zioła, wino. Wylałam na dno naczynia żaroodpornego tyle by przykryć dno. Do pozostałej części sosu
Z butelką mleczka w tle Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 225
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 225folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy w plastry. Połowę układamy na rybach i znów doprawiamy -tym razem tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry i resztę pomidorów + zioła. Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy wszystkimi przyprawami. Zawijamy w folię
Moje Kuchenne Rewelacje Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami 221
Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami 221oleju do smażenia Olej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć. Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut. Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować. Przyprawić ziołami. Pulpeciki mięsno-drobiowe 300-350 g mięsa mielonego 5-7 pieczarek jajko 2 łyżki
kolorowotorcikowo Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 231
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 231roladki z kurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć
Z miłości do słodkości Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 252
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 252ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni, bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka pomidorów w zalewie (bez skóry) zioła, sól, pieprz duża cebula 1/2 kartonika śmietanki kulinarnej 12% łyżka mąki Na tym samym tłuszczu
W kuchni Karmel-itki