świeża nać pietruszki, 3 łyżki płaskie oliwy z oliwek, suszona: bazylia, oregano, papryczka chili, czosnek, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażamy na patelni grillowej. Następnie dodajemy kabanosy w kawałkach, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, pomidorów suszonych, kapary, oliwki całość mieszamy. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i delikatnie
Moniki Smakołykizależności co mam pod ręką lub na co mam ochotę. Często dodaję posiekane zioła czy drobno pokrojone warzywa, doprawiam solą ziołowa lub czosnkową. Twarożek Wieluń na dzisiejsze śniadanko doprawiłam do smaku odrobiną soli ziołowej i posypałam szczypiorkiem oraz przyprawą - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Twarożek Wieluń bardzo mi smakował i z chęcią będę go kupowała. składniki
Monia miesza i gotujewzględu na użycie ziół jest wyborny, pomieszanie warzyw daje lekkie danie, które chętnie łączę z mięsem. Zapiekanka na każdą okazję. Zapraszam... Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki(...)pietruszki (posiekanej lub suszonej) sol i pieprz, do smaku Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie
Kubki smakuKomu makaron? Komu pesto? I do tego zielone, pachnące świeżymi ziołami. Już widzę las rąk. Tak na prawdę przygotowanie tego włoskiego sosu to „pikuś”. Oczywiście oryginalnie powinniśmy ucierać w moździerzu wszystkie składniki, ale komu by się chciało. Ja nie mam siły, szczególnie po Wielkanocy, która wymaga od nas kobiet trochę stania w kuchni. Dlatego wrzucam wszystkie składniki(...)garść świeżej pietruszki 1 ząbek czosnku (nie jest konieczny) 1/2 garści tymianku cytrynowego 3-4 łyżki migdałów (oczywiście można użyć innych orzechów) 2 łyżki płatków drożdżowych sól, pieprz cytrynowy 1/2 kubka oliwy z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie w robocie kuchennym umieszczamy wszystkie składniki na pesto – zioła, oliwę, przyprawy. Całość miksujemy
Szybko Tanio Smacznieczosnek granulowany 2 łyżki sosu sojowego masło i olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia + tarty parmezan przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajka, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze
Stare GaryBardzo szybkie danie, znakomite na obiad czy wczesną kolację. Polecam gorąco do wypróbowania, to taka sałatka na ciepło. Prawdziwki mogą być świeże, i wtedy jest bardziej
Moje Małe Czarowaniearomatyczny, inspirowany włoską kuchnią przepis, z dodatkiem cukinii i pomidorów oraz świeżych i suszonych ziół. Do pełni szczęścia zabrakło tylko parmezanu. Spaghetti w pomidorach z cukinią Składniki: makaron spaghetti na 2 porcje 1 puszka krojonych pomidorów 1/3 cukinii 1 łyżka suszonego oregano 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 pęczek natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy
Moja smaczna kuchniaPrzepis na potrawę pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo". Znalazłam go u Thiessy i zauroczył mnie, dlatego czym prędzej kupiłam dorodną sztukę kalafiora i
Moje Małe CzarowanieJak zobaczyłam te burgery to zapragnęłam je mieć i proszę wjechały na stół. Burgery tak przygotowane to rozkosz dla zmysłów, polecam gorąco a do tego są
Moje Małe Czarowaniewrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić
zadanie-gotowaniepieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku pomidorowego garść świeżej, lub suszonej bazylii 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz do smaku Przygotowanie cannelloni: W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia, odstawiamy do lodówki na pół godziny. Sos pomidorowy wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami, zagotowujemy. Odstawiamy. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszając cały czas
NiePieprz.plGulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam. Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i
Moje Małe CzarowanieBardzo zdrowe, ja uwielbiam kasze wszelakie więc i te kotlety smakowały mi wybornie. Jednak jak ktoś kaszy nie lubi też powinien ich spróbować bo są wyborne
Moje Małe CzarowanieSchab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty. Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity
Moje Małe Czarowanieulubionego mięsa czy ryby. Składniki: bakłażan oliwa sól ulubione przyprawy np. oregano, czosnek, tymianek Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko posolić z każdej strony i odstawić. Gdy puści sok, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Kilka łyżek oliwy wymieszać z ulubionymi ziołami i z pomocą pędzelka posmarować plastry bakłażana. Dobrze rozgrzać patelnię grillową lub grill i ułożyć
wyzwania kuchenne