czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:125/190)

Zupa ze świeżych ziół - soupa me freska mirodika 187

Przepis pochodzi z książki "Smaki świata Grecja" Susanny Tee.  Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania

Stare Gary
Pierogi z Pieczarkami 237

bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto: Z mąki

Słodka Strona
Pasta alla Norma 251

pól, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której gotuje się makaron.  Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 mni). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy bakłażan i delikatnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy startym parmezanem, ziołami i orzeszkami pinii. Polecam

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 195

dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę

Mia Cucina Sofieta
Dorada faszerowana kaparami 139

cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy i całość ugniatamy widelcem. 3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby. 4. Faszerowaną doradę odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 5. Po tym czasie rybę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min z obu stron. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również klasycznej  dorady  oprószonej wyłącznie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi

Bez Cebuli
Spaghetti z winem i selerem naciowym 136

pomidorowy sos, doprawiony ziołami i że w takiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki

Szefowa kuchni
Bułki czosnkowe. 193

sól, czosnek, trochę pieprzu i papryki, olej,  zmiksowanego dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka,  to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko. Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami i nacinamy

chleba naszego
ROZGRZEWAJĄCY CHOWDER KUKURYDZIANY Z MAKARONEM 197

Cebulę, pora, czosnek, świeży starty imbir i chili drobno siekamy, szklimy na maśle, opuszczamy mąką i jeszcze chwilę rumienimy. Zalewamy bulionem, gotujemy, do gorącego dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i po ok. 15 minutach wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką, zagęszczamy śmietaną, miksujemy. Podajemy gorącą z ugotowanym al dente makaronem i świeżymi ziołami! Smacznego! Wpis powstał

Ostra na Słodko
Penne z brokułowym pesto :) 165

dodajemy pokrojony czosnek, sporo tymianku i pieprz. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i odstawiamy. Cebulę, papryczki kroimy w kostkę nie zbyt dużą i wszystko wrzucamy na głęboką patelnie z rozgrzaną oliwą. Smażymy chwile i dolewamy 300 ml. słodkiej śmietanki, którą doprowadzamy do wrzenia i teraz dodajemy zmiksowane brokuły. Dobrze wszystko mieszamy razem i doprawiamy ziołami i pieprzem. Dusimy

vegetanie
Pizza chorizo e rucola 189

pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo,  1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka

Bon Appetit Małgorzaty
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 199

zrobieniu tej ostatniej z sosem z czarnej porzeczk i naszła mnie ochota na zdecydowanie więcej! Wolną niedzielę postanowiłam wykorzystać właśnie do obradowania w kuchni. Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat. Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje(...)MIĘSO: * pierś z gęsi – ok. 300 g * tłuszcz gęsi – 50 g * piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml * przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn ) * miód lipowy – 1 łyżka * cebula – 1 szt SMAŻONE ZIEMNIAKI: * ziemniaki – 2 szt * tłuszcz gęsi – ok. 50 g * sól – do smaku CHUTNEY FIGOWY: * świeże figi

Ostra na Słodko
10 najlepszych potraw z jajek 5272

cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą

Moja smaczna kuchnia
Wege gulasz z ciecierzycą i cukinią 255

piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, smażyć chwilę Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz cukinię w pół krążki Poddusić chwilę i dodać pokrojone drobno pomidory- wymieszać i przykryć pokrywką, smażyć do lekkiej miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem- jeśli trzeba dodać odrobinę wody Wsypać miękką ciecierzycę, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem, dodać zioła Przykryć pokrywką i gotować

Proste Potrawy
Pieczone ziemniaczki 163

użyłam sporo ziół aby były bardziej aromatyczne. Oliwka  stwierdziła, że są lepsze od frytek. Tak więc następnym razem upieczemy je sobie jako przekąskę z keczupem lub sosem czosnkowym. I na pewno są zdrowsze od frytek ;) Wam też polecam :) Talerz "Antonio" od Porcelany Bogucice . Ilość składników wg upodobania i potrzeb: ziemniaki sól morska prowansalska pieprz słodka papryka czosnek granulowany tymianek

Smakołyki Asi
Suszone pomidory w zalewie oliwnej. 206

ósemki, przygotowujemy zioła: suszone oregano, bazylia, kilka ziaren kolendry, 3-4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu kolorowego ucieramy w moździerzu i posypujemy pomidory, pomidory układamy na sitach suszarki , suszymy kilka dni po kilka godzin, zmieniając kolejność sit, po kilku dniach wszystkie pomidory mieszczą się na jednym sicie. SKŁADNIKI: suszone pomidory , 250ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku liść laurowy

Kuchnia Beaty
Tosty z tapenade z oliwek, suszonych pomidorów,anchois i kaparów 151

szczypta suszonego czosnku pieprz do smaku 2 plastry sera Gorgonzola lub innego pleśniowego parę kromek chleba tostowego pełnoziarnistego świeża bazylia lub natka pietruszki W blenderze mieszamy oliwki, kapary, suszone pomidory. Gotową pastę smarujemy tosty upieczone w tosterze. Na posmarowane tosty kładziemy po plasterku sera i zapiekamy chwilę w piekarniku aż ser się rozpuści. Tosty dekorujemy świeżymi ziołami. Tosty

Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 218

dużo świeżych ziół i kumin / kmin rzymski. Kumin odkryłam w swojej kuchni dziś po raz pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu

Bon Appetit Małgorzaty
ziołowa sól - toskańska przyprawa 150

mnie w tym roku obrodziła, i rozmaryn - zróbcie tę przyprawę koniecznie. Zapach unoszący się w kuchni kiedy zioła schną jest fantastyczny, a zapach zamknięty w słoiczku.... Takie zioła możemy właściwie dodawać do wszystkiego, zresztą sami się przekonacie, pachną i smakują tak obłędnie, że chce się  je dodawać dosłownie do wszystkiego. Przepis zawdzięczam  Marghe  , a wypatrzyła(...)niej Agata z Kulinarnych Przygód Gatity A tutaj możecie zobaczyć   film   składniki 1 szklanka po połowie liście szałwii i igiełki rozmarynu 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka grubej soli morskiej Przygotowanie: Miksujemy wszystko razem w robocie kuchennym, wysypujemy na tace lub duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wysuszenia daleko od słońca. Suche przesypujemy do szczelnie zamykanego

Stare Gary