czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:134/190)

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym 143

niedużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na rumiano. Następnie dodajemy paprykę, chwilkę razem smażymy i zalewamy całość pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy. Kurczaka dusimy około 10 minut, aż sos stanie(...)się gęsty, a większość wody odparuje. Wówczas dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż papryka zmięknie (około 5minut). W między czasie dodajemy słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Przepis znalazłam  tutaj. Smacznego

kuchnia doski
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw 180

Uniwersalna mieszanka, której możemy użyć zamiast soli zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz ryb Składniki 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej) 2 - 3

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI 324

krewetkami, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. A czy wiecie, że kuchnia tajska należy, do jednej z najzdrowszych kuchni świata? Opiera się ona na naturalnym bogactwie przypraw i ziół a przy tym jest szybka i prosta w przyrządzaniu. Zaraz się o tym przekonacie Przygotowanie tej zupy, zajęło mi dosłownie 25min a jej oryginalny, niezastąpiony smak powala na kolana ZUPA(...)KREWETKAMI: 300ml wody (lub bulionu warzywnego) 1 puszka mleczka kokosowego ok 2cm imbiru 1 limonka 1 papryczka chilli ( ja użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowe 2 łyżki past Tom Yum 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy ok 10-15 krewetek 1/2 opakowania makaronu ryżowego

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
MEDALIONY Z INDYKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI 778

Użyłam przyprawy Galeo do indyka po staropolsku,którą jakiś czas temu dostałam w ramach współpracy. Powiem Wam,że mi osobiście przypadła do gustu gdyż znalazłam tam mieszankę moich ulubionych ziół tj. cząber,majeranek,rozmaryn,tymianek - mieszanka jest bardzo aromatyczna.Jedyny minus,który zauważam to sól,która znajduje się na pierwszym miejscu - dlatego osobo soli już nie używałam. Mimo wszystko mięsko(...)rozpływało się ustach,szybko znikało z talerzy. Także polecam. Składniki:   1/2 kg medalionów z indyka ( u mnie wyszło ich 6 sztuk) 12 średnich pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% pieprz przyprawa do indyka - u mnie Galeo  Medaliony myjemy,osuszamy i posypujemy przyprawą do indyka,lekko skrapiamy oliwą - odstawiamy na parę godzin

Niespełnione zdolności kulinarne
ziołowy chleb z oliwą na zakwasie 125

chleb ziołowy Aromatyczne zioła sprawiają, że zapach tego chleba unosi się w całym domu. Zaś dodatek oliwy powoduje, że chlebowe ciasto, jest jeszcze bardziej elastyczne a skórka chrupiąca. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonej bazylii 60 ml oliwy woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej

Miód i pieprz
Fusilli ze szpinakiem i kabanosem – mocno czosnkowe 179

niezbyt wyczuwalny -masło -szpinak-najlepiej  świeży * miałam akurat zamrożony -sól, pieprz Gotujemy wodę na makaron fusilli . Do garnka wkładamy pokrojone w kosteczkę aromatyczne dwa rodzaje kabanosów, dokładamy czosnek, ja dałam pół dużej główki. Następnie dokładamy łyżkę masła i dusimy dotąd, aż czosenk zmięnie.   Solimy,pieprzymy. Dolewamy soku pomidorowego tyle ile nam potrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości(...)osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy... Szpinak staje się delikatny i wkręca się w świderki, jednym słowem- nie rzuca się w oczy ….a oto nam chodzi ! A kabanosy... dodają charakterku potrawie. SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Faszerowane piersi kurczaka 5342

użyciem ekologicznych zbóż, mieszanek ziołowych i probiotyków), o jego właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen. Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko(...)postanowiłam je podać faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 207

wody mineralnej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić) szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazylii ok. 1,5 łyżki oleju nadzienie: 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu) 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy sok z cytryny ponadto: liście(...)marynowana papryka Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie  zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta 178

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewający posiłek Halloweenowy:) Wiadomo, Halloween kojarzy się niezaprzeczalnie z dynią, proponuję więc pyszny makaron pełnoziarnisty Lubella w sosie z pieczonej dyni

karmelowy
Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami. 224

POLSKA szklanka passaty pomidorowej Przygotowanie; Cebulę posiekać w kostkę, paprykę oczyścić także pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skóry i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać cebulę , starty czosnek a także pokrojoną papryką, Smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekane pomidory i dusić aż nieco wyparuje woda. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem. Bagietkę dodać do warzyw a następnie(...)około 15 - 20 min aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. ( bagietkę należy pokroić w jak najmniejszą kostkę, wtedy szybciej się rozpadnie w zupie) Pod koniec gotowania dodać passatę i doprawić ziołami. Podawać z grzankami. Ja wybrałam grzanki z oregano i pomidorami Z LIDL POLSKA. Otwieram torebkę i gotowe! A to zawartość paczki od LIDL POLSKA. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 173

porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże i mocne worki aluminiowe w Tesco). Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak(...)rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół.   Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą przez około 7-10 godzin w 110-120°C. Po tym czasie mięso z łatwością

Kocham Czekoladę
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 135

herbs. So simple yet so good:-) Kocham ryby. Zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie było tu żadnego przepisu z ryb! Więc dziś zrobiłam łososia z brokułami I ziołami. Bardzo prosty a jakże smaczny:-) For 2 portions we will need: 2 portions of salmon 1 lemon Lemon zest Few thyme springs Small handful of parsley leafs 1 garlic clove(...)tablespoon of butter 250g broccoli Na 2 porcje potrzebne nam będą: 2 kawałki łososia 1 cytryna Skórka z cytryny Kilka łodyg tymianku Mała garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sól I pieprz 1 łyżka masła 250g brokułów Method: Pre-heat the oven to 170°C. To prepare the salmon, place it in the ovenproof dish covered with the baking paper

Smaki Przyprawy i Kolory
Schab suszony w ziołach. 245

Suszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych  

Kulinarny karnet Christophera
Współpraca z Ziołowy Zakątek :) 144

możliwości w najbliższym czasie wrócić do domu :( Dlatego też wpisy obecnie się nie pojawiają :(   Ale wracając do wspaniałej współpracy :) Wspaniałej, bo takie produkty oferuje nam sam Ziołowy Zakątek . Zioła, miody, herbaty, przyprawy, nasiona, oleje i wiele innych darów natury znajdziesz w owym sklepie. Oferta jest na tyle bogata, że na pewno wypatrzysz coś dla siebie ;) Ja sama(...)Chcesz zrezygnować z soli albo nieco zmniejszyć jej ilość w diecie? Jeśli tak (a nawet jeśli nie :D) ta przyprawa jest w sam raz dla Ciebie! Połączenie cebuli suszonej, czosnku, goździków, imbiru, kopru, majeranku, pietruszki i selera sprawi, że brak soli będzie niewyczuwalny. A Ty dzięki temu poznasz nowe smaki :) Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam smak

Zdrowie na języku :P
Pesto bazyliowe według metody włoskich babć 197

temu podpatrzyłam to narzędzie w programach Nigelli Lawson i od razu zapragnęłam je mieć. Nigella, które sama często podkreśla swoją nieporadność w kuchni, sprawnie i z gracją siekała nim zioła. Mezzaluna to przyrząd idealny dla osób, które nie czują się pewnie z ostrym nożem w ręku. Zatem prawdziwe pesto, jaka sama nazwa na to wskazuje, nie powinno być mielone(...)przez nią pięknego koloru.  Z mojej strony mogę Wam potwierdzić, że różnica jest wyczuwalna - pesto jest intensywniejsze i ciekawsze - wyczuwamy na języku kawałeczki orzechów, okruszki sera i drobinki czosnku. Oczywiście ten sposób wymaga więcej pracy, ale jeśli chcecie zrobić naprawdę dobre pesto, bierzcie nóż albo mezzalunę i zabierajcie się za siekanie:) Poniżej znajdziecie recepturę zarówno na "pesto siekane

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania