czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:135/190)

Bigos z sherry luksusowy 227

bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam. Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę i dodaj grzyby. Smaż przez 5 minut, uważając aby cebula się nie zrumieniła. Dodaj zgniecione w moździerzu nasiona jałowca i ziela angielskiego. Smaż przez minutę. Przełóż do dużego(...)porcję bigosu potrzebujesz garnek 10- litrowy. Pokrój boczek w kostkę i usmaż na skwarki. Przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż rozdrobnione mięso dodając resztę przypraw i ziół. Przełóż do garnka. Na koniec pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień. Przełóż do garnka. Rozpuść przecier w części bulionu i wymieszaj z bigosem. Dopraw solą i sherry, znowu dobrze wymieszaj. Jeśli

codojedzenia
SZPINAKOWA ROLADA Z ŁOSOSIEM 132

muszkatołowej 200 g wędzonego łososia w plastrach 1 opakowanie serka twarogowego (200 g) Szpinak rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z żółtkami, solą, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Białka ubić, delikatnie wymieszać ze szpinakiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić, wylać masę, wyrównać do grubości około 0,5 cm, piec 20 min w temp(...)blat smarujemy serkiem twarogowym (można użyć serka w lekkiej wersji np. tego dostępnego w Biedronce to oszczędzimy sobie nasyconych kwasów tłuszczowych), przed posmarowaniem też można wymieszać serek z ulubionymi ziołami dla wzbogacenia smaku! Na serek układamy łososia, zwijamy całość w roladę, zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki. Przed podaniem pokroić w plastry. SMACZNEGO! Przepis

Vroblewska-fitlife
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów 184

lubicie hummus, to ta pasta z ciecierzycy na pewno będzie Wam smakować. Jak dla mnie to smarowidło idealne do kanapek, krakersów lub jako dip. Można dodawać do niego ulubione zioła i przyprawy. Dobrze jednak pamiętać o dodatku kminu rzymskiego, który idealnie do ciecierzycy pasuje. Oczywiście zamiast ciecierzycy z puszki można użyć suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości(...)suszonych pomidorów znalazłam na blogu Eksplozja Smaku i na pewno będę do niego często wracać. Polecam Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 ząbek czosnku 4-5 suszonych pomidorów natka pietruszki (lub kolendry) 1 łyżeczka soku z limonki/ cytryny po pół łyżeczki: soli, mielonego pieprzu, mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2-3 łyżki oleju

UgotujmyTo.pl
Kaszotto z suszonymi grzybami 173

wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor, często mieszając. Zmniejszamy płomień. Do boczku wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na kilkanaście minut. Odsączone, pokrojone grzyby dodajemy do pozostałych smażących się składników. Następnie na patelnię wsypujemy kaszę i smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach(...)mieszamy i czekamy, aż odparuje. Do gotującego się kaszotto dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy około 30 minut. Na koniec przyprawiamy tartym serem, pieprzem i solą do smaku. Podajemy posypane ulubionymi ziołami

Smakowity Blog Kulinarny
Placki z cukinii, patata i pieczarek 233

więc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy(...)rozgrzany olej nakładamy i formujemy łyżką placki o średnicy 5-6 cm. Smażymy po dwie, trzy minuty z każdej strony na średnim ogniu. Ozdabiamy placki na końcu świeżymi ziołami- ja użyłam rzeżuchy ale można ją zastąpić koperkiem, szczypiorkiem i wszystkim co świeże. Polecam zjeść placki z sosem czosnkowym, będą jeszcze lepsze! Smacznego

Mango Papaja
Szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym 330

musi być podawany z ciężkim sosem żeby był smaczny. Do takiego dania możecie dodać właściwie wszystko to, co lubicie i akurat macie w lodówce. Najlepiej posypcie je świeżymi ziołami (bazylia? oregano? tymianek?), to danie aż się o to prosiło, niestety w pobliskim spożywczaku jak na złość ich zabrakło, chyba muszę wreszcie wysiać w doniczkach własne :) Składniki na 3 porcje(...)pełnoziarnistego (u mnie świderki) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 grube plastry szynki 2 cieniutkie kabanosy 1 łyżka suszonych płatków pomidorów 1 łyżka suszonych płatków czosnku pieprz kolorowy w młynku sól morska ziołowa oliwa z oliwek olej do podsmażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię (można, ale nie trzeba obierać) i paprykę pokroić

Ze smakiem i z pasją
Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem 190

sałatkę z jarmużu: kilka liści jarmużu 1 garść botwiny sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą. Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki, Kroimy(...)Posypujemy je solą morską, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Dodatkowo skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 minut. Gotowego łososia dekorujemy plasterkami cytryny i ewentualnie świeżymi ziołami. Podajemy z pieczonymi batatami i sałatką z jarmużu i botwiny skropioną sokiem z cytryny i oliwą czosnkową

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! 266

cebula - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - bagietka francuska - kiełki rzodkiewki - świeża bazylia - 2 litry wody - sól, pieprz, kolendra mielona - chili czerwone - kawałeczek świeżego imbiru Ziemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy(...)miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami. Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku na złoty kolor.  Kroimy w kostkę, posypujemy zupę, na wierzch wykładamy kiełki i posypujemy posiekanymi ziołami. Zupę możecie skropić oliwą z oliwek! Smacznie!!! Buuuziak! ps. Zupy na jesienne obiady są najlepsze, rozgrzewają, są mało kaloryczne i łatwostrawne, idealne! Macie swój numer jeden

SMYKWKUCHNI
Suszone pomidory w oliwie 172

lubimy, aczkolwiek bazylia i oregano to pierwsze dwa zioła, które do pomidorów pasują mi idealnie. Pomidory przecinamy na połówki, układamy w przygotowanych foremkach, posypujemy niewielką ilości soli oraz ziołami. Nie powinno się zbyt mocno przesuszyć pomidorów, miąższ powinien być miękki i w miarę jędrny, a boki twardsze i suche. W ten sposób pomidory są gotowe do dalszego przechowywania(...)marynowania  w słojach. Jeśli chcemy pójść dalej w naszym przetwarzaniu potrzebna nam jest zalewa: oliwa z oliwek wysokiej jakości, ja wykorzystałam oliwę z Hiszpańskich Delikatesów 2-3 ząbki czosnku na słoik  gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków

Apetyczna babeczka
Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i kaparami 131

niej pastę w połączeniu z suszonymi pomidorami i kaparami. Pyszna kompozycja smaków... 💙💙 Spróbujcie 😊 Składniki: kasza jaglana pół szklanki, pomidory suszone w zalewie pół małego słoika, kapary 2 łyżki, zioła prowansalskie do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kaszę opłukać, zalać 1,5 szklanki gorącej wody i nastawić na palnik. Gotujemy do momentu aż kasza pochłonie całą wodę(...)pastę lub lekko udusić widelcem. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Do pasty dodajemy kapary i przyprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy również dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pastę podajemy z pieczywem

kulinarne odsłony pati
Bigos z Młodej Kapusty z Kurczakiem 239

chociaż ja nie dolewam zawsze wystarcza 600 ml. W tym czasie gdy gotuje się kapusta przygotuję pozostałe składniki do bigosu. Na roztopionym maśle razem z olejem podsmażam cebulę z czosnkiem przez kilka minut tak aby cebula się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pokrojone pieczarki i całość jeszcze smażę około 15 minut. Usmażone pieczarki z cebulą przekładam do miseczki. Teraz(...)kurczaka do miękkości mięsa – około 15 minut. Gdy kapusta jest miękka dodaję do niej podsmażone pieczarki z cebulą, usmażoną pierś z kurczaka, dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam przyprawami i ziołami. Bigos dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Ja lubię bigos dość pikantny więc dodaję dużo papryki ostrej

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 206

sobie na cukinie patrzyłam i nagle mini pizze z nich zrobiłam. Ciasto jak na pizze, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej przygotowałam, a cukinię namoczyłam, odcisnęłam, z olejem, ziołami, przyprawami zmieszałam. Na ciasto ja nałożyłam, brzegi skleiłam, w piekarniku wypiekałam, a pod koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała(...)świeżych drożdży, 200 g mąki orkiszowej, 250 g maki pszennej, ½   łyżeczka soli, 250 ml wody, 1 łyżeczka soli, farsz: 1 kg młodej cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia, ¼   łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka soli, kilka listków świeżej bazylii, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, ponadto: ser parmezan, gorgonzola, mąka

Moniki Smakołyki
Labneh marynowany w przyprawach i oliwie 177

pory - jest dobrze doprawiony skórką z cytryny. Falafele są podobne do tych z Take Away Israeli Style . W karcie - jako mezze - znalazłam też kuleczki serowe labneh, obtoczone w ziołach i marynowane w oliwie. Tak się złożyło, że takie właśnie kuleczki mam od kilku dni w lodówce :) Kuleczki idealnie pasują jako dodatek do świeżego pieczywa :) Składniki: 1 łyżeczka soli(...)pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki  oliwki  Do obtoczenia: oregano papryka wędzona tymianek pieprz kolorowy posiekane oliwki Do zamarynowania: oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku  Serek wymieszać z solą i przyprawami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka można włożyć oliwkę. Obtaczać w tymianku, oregano, papryce i pieprzu kolorowym. Do słoika nalać oliwę

Chocolate Muffin Blog
Ragoût à la bolognese 183

garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu, gdy nie będzie widać już surowego mięsa. Wtedy dodajemy posiekany drobniutko czosnek, obie puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody. Ja robię po prostu tak, że po wygarnięciu koncentratu ze słoiczka, wlewam do niego ok. 100 ml wody, zakręcam go, potrząsam(...)jeszcze raz i dzięki temu wypłukuję cały koncentrat ze słoiczka. W sumie dodaję ok. 200 ml wody. Po dodaniu pomidorów i koncentratu, doprawiam sos cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami i duszę jeszcze trochę, by wszystkie smaki połączyły i stworzyły całość. W tym czasie gotuję makaron, by zaraz po odcedzeniu, polać go sosem. Całość można posypać świeżymi ziołami

Ratunku obiad
Ziołowy omlet z serem feta 206

Dzień dobry, Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania