czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:138/190)

Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim 190

efektowna.  Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone) farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy(...)masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone) pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem (po ok. 1/2 łyżeczki) oraz ziołami (po ok. szczypcie). Na rozwałkowane ciasto francuskie wykładamy niezbyt grubą warstwę ostudzonego farszu, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie

Słodka Strona
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 131

whiskey (u nas klasyczny Jim Beam) 20 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli oraz sporo pieprzu 1 łyżeczka suszonych płatków cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry(...)zamykanym pojemniku, do którego ścieramy skórkę z pomarańczy sparzonej wcześniej wrzątkiem.   Do szklanki dodajemy whiskey, olej, sok z pomarańczy oraz sól, pieprz i wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika z kurczakiem. Wszystkie mieszamy i dokładnie obtaczamy kurczaka w marynacie. Szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 3 h, a najlepiej na całą

Cooking Monster
PAPRYKA FASZEROWANA 190

multicooker* 5. Zalewamy bulionem warzywnym, a gdy go nie mamy to zalewamy woda i wrzucamy kostkę rosołową. 6. Dodajemy wcześniej obrany, z łupiny, pokrojony lub  przeciśnięty przez praskę, czosnek 7. Na koniec na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.  8. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min, tak by nasze papryki były miękkie ale nie rozgotowane. Wszystko(...)dobre wychodzą przygotowane w multicookerze, ich smak jest wtedy bardziej nasycony i wyrazisty . Nie przejmujmy się gdy np zostanie nam farsz do papryczek - możemy dodać trochę ziół, koncentrat i już mamy smaczne risotto

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa krem z cukinii 176

rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii, które mają pestki, należy je usunąć – małe i średnie cukinie możemy pokroić w całości). Dodajemy(...)jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym – najlepiej do poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem ręcznym) na krem. Przyprawiamy porządnie solą i pieprzem. Ozdabiamy ziołami lub kleksem jogurtu. Zupa krem z cukinii najlepiej smakuje z grzankami. Post Zupa

Poezja smaku
Chrupiące żeberka. 151

tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie. Czosnek i cebulę posiekać. Do miseczki wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki. Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc. Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce(...)stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak

Kulinarny karnet Christophera
25 praktycznych prezentów do kuchni 178

swojej kuchni. Również do przygotowania tarty przydadzą się ciężarki ceramiczne. Dzięki ich użyciu wszystkie Wasze wypieki będą wypieczone równomiernie, bez wybrzuszeń. Moździerz będzie niezbędny do rozcierania, rozdrabiania przypraw i ziół. To gadżet, który dodatkowo może służyć za piękną ozdobę. Prezent dla osób, które nie wyobrażają sobie kolacji bez lampki wina. Na taki gadżet znajdzie się miejsce w każdym domu(...)steka, ugrillować kurczaka czy warzywa. To dobra i zdrowa alternatywa dla grilla. Są tu fani placuszków? Dzięki takiej mini patelni przygotujecie idealnie równe, dobrze wypieczone pancakes. Stylowy wyciskacz do czosnku ze stali nierdzewnej. Posiada unikalny kształt, jest łatwy w użyciu oraz pielęgnacji. Praktyczna i zajmująca minimum miejsca waga kuchenna. Stylowy młynek do soli i pieprzu 2 w 1. Posiada dwie

Kuchnia Bazylii
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 229

sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan.  Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże(...)zdążę coś ugotować, to jest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;(  Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu

Codzienne Gotowanie
Karp pieczony, faszerowany 563

przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo skuteczna jest marynata z mleka i ziół. Karp idealnie wyzbywa się ów posmaku, który już nie wraca po upieczeniu. Zapraszamy na przepyszny przepis poniżej: Składniki: Karp cały patroszony oliwa z oliwek (tutaj użyliśmy oliwy z oliwek(...)ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji:  plastry cytryny  świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu i w środku: oliwą z oliwek

KreatywnePiny
Zupa chlebowo - pomidorowa 166

gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z chleba na zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy ochotę już na świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie(...)zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób 300 g chleba pieczonego na zakwasie ( klik jak go zrobić ) 125 ml bulionu ( klik ) 5 łyżek oliwy  1 gałązkę rozmarynu  3 ząbki czosnku posiekanego 2 puszki pomidorów bez skórki  1 łyżeczka cukru 225 ml wody gorącej  sól, świeżo zmielony pieprz do smaku starty parmezan    SPOSÓB WYKONANIA : - chleb kroimy

Basia w kuchni
KASZOTTO Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI W DYNI 189

leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na druga patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki obgotowane wczesniej grzyby( jesli(...)cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn, wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 202

rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić  mięso obsmażając je z każdej strony, wyjąć. Do tego samego rondla dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały, posiekany czosnek,  poddusić, dodać z powrotem mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną papryczkę chili. Zalać winem, zagotować, po około 3 minutach zmiejszyć ogień, dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem około(...)odrębnym garnku;).  Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie  przełożyć do niej mięso, dodać  przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Smaczego!:) *wpis zawiera lokowanie produktu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 501

jeden z moich cenniejszych skarbów. Właśnie tam, był kurczak w curry z cukinią - genialny w swej prostocie. Ten poniżej ma kilka ekstra dodatków, czyli świeży imbir, pomidory, świeże zioła i samodzielnie zrobioną mieszankę curry, ale to tamtemu z przeszłości zawdzięczam swoje odkrycie, że mieszanka curry to fajna rzecz.  Ku mojemu wielkiemu ubolewaniu Przyjaciółka postanowiła ostatnio zamieszkać 300km(...)ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone 1/2 - 1 szklanki wody lub bulionu warzywnego

W kuchni wieczorem
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 143

smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie.  Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym(...)leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki,  1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego), 1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku), 1 czerstwa kajzerka, 2 jaja 4 łyżki wyłuskanego słonecznika, 200 ml mleka, 50 ml koniaku

SzczyptaSmaQ
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM 712

Przepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiadu Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kg cukinii 2 szklanki makaronu rurki 2 ząbki czosnku po łyżeczce bazylii i tymianku Kamis sól,pieprz mielony Kamis kilka plastrów cienko krojonego zółtego sera np masdamer lub potarkowany ser-do posypania zapiekanki z wierzchu sos beszamel: łyzka masła(...)Cukinie kroimy w grube plastry,oprószamy solą,lekko dusimy na niewielkiej ilości oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej,doprawiamy sola ,pieprzem,ziołami,przeciśnietym przez praskę czosnkiem.Podsmażamy na rumiano. W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę,rozkłócamy,dolewamy po mału mleko,oby nie powstały grudki.Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego kładziemy połowę makaronu

Z Majeczką w kuchni
KOLOROWY KLOPS ZAPIEKANY Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 171

obiad lub nawet ... przyjęcie.Zapraszam.   1 kg.katkówki mielonej 2 czerstwe bułeczki 2 szklanki.mleka do namoczenia bułek 2 duże cebule 2 cukinii 1 marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 cm.startego  imbiru 1 szklanki.bulionu 2 łyżeczki tymianku sól pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona 1 łyżka mąki pszennej 10 dag.sera żółtego 5 dag.pokruszonych(...)miski włożyć mięso mielone , dołożyć bułki namoczone w mleku.Cebule posiekać drobno wraz z czosnkiem.Marchewkę obrać i razem z cukinią pokroić w drobną kosteczkę.Wbić jajka .Wsypać tymianek , posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić mięso  ,dodać cukinię z marchewką ,i delikatnie połączyć. Uformować klops , Blaszkę na keks wysmarować porządnie olejem ,ułożyć mięso ,wyrównać łopatką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania