niektórych, jak kasza gryczana, jęczmienna, kukurydziana i owsiana, również witamina PP. W kaszach nie znajdziemy witaminy C, dlatego niezbędnym dodatkiem do kasz powinna być surówka z dużą ilością świeżych ziół. Taką właśnie wersję kaszy chcę Wam przedstawić. Niemożliwie wprost pachnąca, z lekko kwaśną nutą. Po prostu pychota! Osoby, które chcą zrzucić trochę kilogramów, powinny ją wpisać do swojego menu(...)pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Jeżeli jesteście zwolennikami sosów z torebki to polecam sos grecki, który zróbcie wg. przepisu na opakowaniu, dodając łyżeczkę cukru i dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Danie gotowe ☺ Możemy tak przyrządzoną kaszę jeść jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczonego kurczaka lub ryby. Można również potraktować ten przepis jako bazę i stosować dowolne dodatki w postaci
Kulinarne przemysleniahanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku ( tutaj fotorelacja ) mieszkanka przyprawowa, w skład której wchodzi kilkadziesiąt ziół w tym także wiele występujących jedynie w tym regionie. Każdy sklep , każda restauracja , każdy dom ma swój własny przepis, dlatego przyprawa ta może mieć różne smaki. Ras el hanout można stosować do bardzo wielu potraw(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/3 łyżeczki szafranu 1/3 łyżeczki galangalu 2 zmielone liście laurowe Ras el hanout – wersja druga 2 łyżeczki zmielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego
Kuchnia PROzdrowotnaDzień dobry, Dziś znowu zapraszam Was do Toskanii! Poprzednio odwiedziliśmy producenta oliwy i dowiedzieliśmy się, jak jest tłoczona. Dziś przejdziemy się po targu w małym miasteczku
Chilli Czosnek i Oliwazabieganych, czyli nieloty. Tak je nazwałam ;) Składniki: około 60 dkg. mięsa (ja użyłam karkówki), pół szklanki ryżu , 1/4 niewielkiej główki kapusty , 1 sucha bułka , 2 całe jajka , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka chrzanu , 1 średnia cebula , sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka do obtoczenia. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę obrać(...)lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem. Składniki sosu: 4 średnie mocno dojrzałe pomidory , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo grubo zmielony pieprz, sól do smaku, 3 łyżki oliwy . Pomidory pokroić w kostkę. (Można je przedtem sparzyć i obrać
Codzienna kuchnia niecodziennakostki rosołowej i wody w ilości takiej by zakryła nam pulpety sól, pieprz bazylia, oregano papryka ostra i słodka czosnek granulowany Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką słodką. Cebulę siekamy drobniutko i dorzucamy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę i jajka. Dokładnie mieszamy wszystko razem i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Formujemy nieduże kuleczki(...)mój na zdjęciu, który jest bardzo gęsty, ponieważ powstał z przecieru pomidorowego, marchewki oraz ziół, bez bulionu. Stąd potrzebna do niego duża butelka przecieru. Po ugotowaniu pulpetów w bulionie, wyjmujemy je na talerz. Przecier wylewamy na patelnię, dodajemy marchew i dusimy, doprawiamy ziołami, papryką słodką i ostrą, pieprzem ziołowym i solą, wkładamy do niego pulpety wyjęte z bulionu
Czerwona PorzeczkaPoczątek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskładniki ser 800 g jogurtu greckiego sól do zalania oliwa z oliwek lub pół na pół z olejem gałązka rozmarynu ew gałązka tymianku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili, lub małych suszonych papryczek do podania chili w płatkach za'atar przygotowanie serek sito wyłożyć paroma warstwami gazy l. Umieścić nad miską lub garnkiem(...)ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę. Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać zioła i papryczki, zalać oliwą. Przykryć i przechowywać w lodówce. podawanie Tuż przed podaniem wyjąć serowe kulki z oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć
Stare Garyteż i zdrowe produkty ajurwedyjskie. To wszystko znajdziecie w zielonysklep.com W sklepie znajdziecie: wspomniane produkty ajurwedyjskie naturalne kosmetyki suplementy diety oleje nierafinowane oleje do masażu książki herbaty i najróżniejsze zioła A co ja myślę o produktach ze sklepu? Osobiście przetestowałam i rozsmakowałam się w: Herbacie Yogi Tea oczyszczającej z cytryną (Detox with Lemon) , którą podałam również do waniliowo-ryżowych(...)gości Mieszanka przypraw Cajun KTC – doskonała do wielu potraw, niezwykle aromatyczna. Składa się z nasion gorczycy, kminu, czarnego pieprzu, kruszonego chilli, tymianku, oregano, majeranku, płatków cebuli i czosnku oraz czerwonego pieprzu Panch puren, czyli mieszanka wspomagająca trawienie – to popularna w Indiach mieszanka pięciu przypraw. Tradycyjnie mieszanki tej używa się w całości, nigdy się jej nie mieli. Może być
Słodkie okruszkizrobić gdy w przepisie potrzeba pół szklanki bulionu do sosu, a Wy nie macie ochoty gotować trzech litrów rosołu? Tutaj z pomocą przychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje . Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie(...)mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 duże marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała pietruszka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 białych części pora 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu 1 suszony liść laurowy 1 suszony grzybek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2,5 łyżeczki
Poezja smakupieprzem. Odcedzamy i odstawiamy w chłodne miejsce na noc – smaki przegryzą się. Zupa rybna z pomidorami: W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Szalotki kroimy w półplasterki, czosnek w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie wraz z nasionami kopru. Dodajemy pomidory z kartonika, a także obranego ze skórki (najpierw sparzamy wrzątkiem) i pokrojonego pomidora (bez gniazd nasiennych). Zagotowujemy. Wlewamy(...)gorącej zupie). Delikatnie solimy. Dodajemy ryby do wrzącej zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Na 3-4 minuty przed końcem wrzucamy szare krewetki. Od razu podajemy. Możemy posypać wierzch ziołami: zielonymi częściami dymki, bazylią, koperkiem, natką kolendry lub pietruszki. Co lubimy. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką. Post Zupa rybna z pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDziś kolejny przepis na moje ukochane małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kaloryczność Tym razem proponuję je w
karmelowyŁosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się
Kuchnia PROzdrowotnastudzimy np. na balkonie lub przy oknie (temperatura za oknem idealna do chłodzenia (;) W tym czasie czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cząstki czosnku aż do ozłocenia, dodajemy gniazda szpinaku, podlewamy jedną łyżką wody i dusimy chwilę aż do rozmrożenia i podgrzania. Szpinak doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce(...)połówki pomidorków koktajlowych tak by nie wystawały na powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut na środkowej półce piekarnika (do tzw. "suchego patyczka", przed degustacją posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz ulubionymi ziołami. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document
Symfonia Smakówpieprz Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście. dokładnie namaczamy w lekko osolonej wodzie aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i gotujemy na parze do miękkości (ok.15-20 min). Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do garnka ( min. 1,5 litrowego) dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i podsmażamy. Lekko opruszamy solą i pieprzem w celu(...)Dodajemy do reszty zupy i dokładnie mieszamy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami ziołowymi z oliwą. Grzanki ziołowe z oliwą: 2-3 kromki chleba suszona bazylia oregano ( ulubione zioła) Oliwa z oliwek extra virgin Chleb kroimy na paski szerokości ok. 1-2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posypujemy mieszanką ziół i delikatnie spryskujemy całość oliwą
Pudełko rozmaitości