dzięki łączeniu czekolady z chili możemy śmiało łączyć ją z mięsem. Również użycie wina w sosie czekoladowym do mięs wzbogaci ich smak i aromat a także wzmocni działanie ziół. Stek z pikantnym sosem czekoladowym Składniki: ulubiony stek najlepiej z polędwicy 2 łyżki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka masła pikantny sos czekoladowy: 2 łyżeczki(...)ciepło do steków. Stek z czekoladowym sosem chili Składniki: 2 steki każdy około 200g na sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki drobno posiekanego chili 4 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki bulionu wołowego 3 łyżki czerwonego wina lub czerwonego octu 30g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Sos: w rondelku podgrzać oliwę
naRuszciepapryczki chili usuwamy pestki, siekamy ją wraz z czosnkiem na bardzo drobno. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki. Kawałki dyni umieszczamy w misce, podlewamy ją oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili, posypujemy po szczypcie kurkumy, curry i świeżo startej gałki muszkatołowej (po ok. 0,5 łyżeczki) oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut(...)camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego (: - Jeżeli zależy nam na bardziej sytym posiłku polecamy zaserwować dodatek 3 kolorowego lub brązowego ryżu lub podpiekane w ziołach ziemniaki - będzie idealnie! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore
Symfonia SmakówDzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. W związku z tym, że nadeszły w końcu ciepłe dni i sezon grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla
karmelowyAromatyczne i pełne głębokiego smaku pieczone pomidory to świetna propozycja na późnoletni lunch! :) Ich aromat i słodka woń wypełnia wszystkie zakamarki kuchni, domu i klatki schodowej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i
karmelowyDziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – dynię makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak
karmelowyDziś przedstawiam przepis na coś ekstra rozgrzewającego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska, z dodatkiem chilli i
karmelowyDzień dobry, W ramach dalszego ciągu poznawania włoskich tradycji świątecznych od kuchni przygotowałam tę oto lasagne w wersji bożonarodzeniowej . Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie
Chilli Czosnek i OliwaTak już jest, że lato trwać wiecznie nie może, i że nadchodzi pachnąca liśćmi jesień pełna ciepłych smaków :) Lubię ją. Lubię to wyciszenie, które ze sobą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzień dobry, Nie mogę uwierzyć w to, że minął już miesiąc od mojego powrotu z wakacji w Grecji. Za oknem jesienne chłody i szaruga, a urlopowe
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W ramach kolejnego wspólnego gotowania razem z Emilią , Kasią i Panną Malwinną upiekłam uroczy chlebek z oliwkami, cebulą i miętą . Ten wywodzący się z
Chilli Czosnek i Oliwakuchnią i co najważniejsze, mnóstwem wspaniałych warzyw, o których na północy możemy tylko pomarzyć. Pomidory czy papryka z tamtych rejonów to wręcz marzenie każdego wegetarianina :) Wspaniałe łąki pokryte mnóstwem ziół. Hmmm można się rozmarzyć. A'propos marzeń to wyprawa do Gruzji jest jednym z takich marzeń. Zawsze chcieliśmy tam polecieć i zwiedzić ten kraj. Nie wspominając o kuchni, która(...)papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem. Danie jest gotowe :) Teraz czas na ziemniaki. Składniki: 1/2 kg ziemniaków na frytki 2 jajka mąka pszenna mąka ziemniaczana maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy
vegetanietemu, ale od tego czasu ciasto trochę udoskonalałam, aż wyszło takie jakie mi odpowiada w 100%. Ma ono delikatny czosnkowy posmak, ale równie dobrze możemy dodać do niego zioła prowansalskie. Ja niestety ich nie lubię. Część pizzy zawsze robię z szynką, a część z pepperoni. Najchętniej przyrządziłabym hawajską, ale moi mężczyźni dziwnie na mnie patrzą na samo słowo(...)pół opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Ok. 200 ml letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk) 1- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku Na wierzch: Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Dodatkowo: 20 dag sera żółtego ok. 10-15 dag pieczarek ok. 5 dag salami
Fabryka pomysłówtłuszczu dodawanego do dania, ponieważ on też spowalnia trawienie pokarmów. Poza łączeniem strączków z innymi pokarmami bardzo istotne jest to, jak i czy były wcześniej moczone oraz z jakimi ziołami (jeśli) były gotowane, a później podawane. No dobra, to Panie mądry, jak je przyrządzić?! To bardzo proste. Strączki wystarczy namoczyć zimną lub, jeszcze lepiej, wrzącą wodą(...)przyprawy mające wpływ na łatwiejsze trawienie, poza tymi użytymi do gotowania strączków, to zaliczamy do nich m.in. cząber i majeranek. Pomocny będzie również imbir jak i kolendra czy czosnek. Czy i kiedy solimy strączki? Strączki najlepiej albo w ogóle nie solić, albo pod koniec gotowania (około 15 minut przed końcem). Jeśli posolimy wcześniej, to niestety będą twarde i niefajne Podsumowanie
BlendmanW kuchni duże zmiany,a to za sprawą jesieni. Lekkie sałatki powoli zastępuję czymś bardziej pożywnym i aromatycznym. Tym razem padło na pasztet. I pomyśleć, że
Przysmaki Karolki