tradycyjny kurczak ? to może taki Wam posmakuje z warzywami.Jabłka, marchewka, cebula i aromatyczne zioła, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 średniej wielkości kurczak mój był akurat swojski 2 duże słodko kwaśne jabłka 4 marchewki 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonej
Sama słodycz i szczypta chiliSurówki czy sałatki mają to do siebie że wkładamy w nie swoje ulubione składniki i cieszymy się potem pysznym jedzeniem. Tutaj dodałam moje ulubione oliwki zielone
Moje Małe Czarowaniebulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku spora szczypta soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Warzywa myjemy. Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem. Gotujemy około
Mienta blogDalmacja – kraina historyczna w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie oraz Czarnogórze na wschodnim wybrzeżu Adriatyku. Wchodzi w skład Bałkanów. Właśnie z tej krainy pochodzi przygotowanie tych pysznych
Moje Małe CzarowanieDziś podam Wam przepis na naszą wersję spaghetti a'la bolognese według Przemka. Robi się szybko i jest pyszne choć nie tak długo gotowane jak
Moje Małe CzarowanieOrecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki, a obok
Moje Małe Czarowaniemiejsc i do domu wróciłam ok. godziny 19. Tuż po przebudzeniu wypiłam dużą szklankę ziół , następnie wzięłam się za przygotowanie szybkiego śniadania: * " twarożek " z płatków ryżowych - całkiem nieźle imituje smak nabiału (płatki z dodatkiem soku z cytryny, octu jabłkowego, pieprzu, soli oraz czosnku niedźwiedziego. różne wersje tego przepisu możecie sobie wygooglować) * surówka z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku * duży
Kasia Sarnanadaje się do sałatek, grilla lub dania głównego. Tofu bardzo łatwo przyjmuje zioła i przyprawy, dlatego przy marynowaniu nabiera bardzo intensywnego smaku. Składniki: 1 opakowanie tofu oliwa z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki
Łycha smakówBrokuła zawsze jadałam gotowanego, nigdy na surowo i to był błąd. Surowy brokuł drobno posiekany jest chrupiący i obłędny w smaku. Do niego kilka dodatków i
Moje Małe CzarowanieZnalazłam ten przepis na FB w grupie Wędzarnicza Brać i postanowiłam zrobić ją koniecznie natomiast pan według którego pomysłu jest słonina twierdził że to przegryzka iście
Moje Małe CzarowanieTak podane śledzie w postaci lekkiej i aromatycznej sałatki zachwycą każdego. Śledzie są tu chrupiące i delikatne zarazem a dodatek buraków wzmacnia smak sałatki. Polecam gorąco
Moje Małe CzarowanieJa bakłażany uwielbiam i dlatego jak znalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić. Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją
Moje Małe CzarowanieZielony pyszny, zdrowy makaron z tapioką nabyłam w Biedronce i leżał chwilę bo nie wiedziałam co z nim począć. Teraz powstało pyszne danie i dobrze że
Moje Małe CzarowanieTe włoskie rurki kupiłam w jakimś markecie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. Danie spontanicznie powstało w drodze do domu. Robi się szybko, smakuje
Moje Małe CzarowaniePyszny, pyszny i polecam każdemu. Aromatyczne i bardzo smakowite danie a do tego bardzo fit, leciutkie i zdrowe. Użyłam tutaj grzybów - pochwiaków wielkopochwowych czyli grzybów bardzo
Moje Małe CzarowanieBardzo pożywna i efektowna sałatka, polecam jako przystawkę albo jako danie obiadowe. Powstała jak zwykle gdy nie wiedziałam co by tu zrobić do zjedzenia, ale pewnie
Moje Małe Czarowaniekażdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe 10-15 minut roboty – prostej i łatwej. Cebulę obieramy, jak najdrobniej kroimy. Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasiennie i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, szklimy
Karo in the KitchenKurek czerwony czyli ryba z gatunku ryb skorpenokształtnej z rodziny kurkowatej. Tak podaje Wikipedia a ja Wam mówię że to bardzo delikatna i pyszna ryba godna
Moje Małe Czarowaniecebulką, czosnkiem, własnej roboty vegetą i pieprzem. kiełki brokuła ser żółty do posypania papryka słodka, czosnek, pieprz czarny, bazylia, natka pietruszki kilka kropel zimnotłoczonego oleju z pestek dyni (Boże! Jakie to dobre! Użyłam oleju z firmy Oleofarm) Wszystko razem układamy na talerzu, posypujemy ziołami i przyprawami. Na koniec kilka nitek tartego sera i niebianski olej! :D Smacznego! :) Skomentuj
MamaOskarkaPaellę czyt. paeję - pokochałam będąc w Hiszpanii ubiegłego lata i teraz często gości na naszym stole z różnymi dodatkami. Ta dzisiejsza jest z delikatnymi mulami jakimi
Moje Małe Czarowaniegotowej mięsnej masy uformować kuleczki, mini pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pokrojoną cebulę i paprykę chwilę podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać mięsne kuleczki i podsmażać je, aż się delikatnie zarumienią. Dodać ugotowany makaron al dente,szpinaki zioła. Wszystko dokładnie mieszać. Gdy szpinak zmięknie danie jest gotowe
Kuchnia w opałachposypania pieprz sól Czosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Przygotowanie: Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką
Food Squaremoże zabraknąć aromatycznego, pysznie doprawionego smalcu :). Mój sprawdzony sposób na babcine rarytasy!. Po zapas ziół i przypraw wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 70 dag surowego boczku 80 dag słoniny 2 jabłka 2 cebule 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku sól pieprz 1.Kupując słoninę i boczek poproście w sklepie o ich zmielenie, zaoszczędzi
Apetyczna babeczkaDzisiejsza propozycja to żeberka duszone w ziołach według przepisu Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast wina używamy wody oraz ograniczyłyśmy ilości czosnku. Ostrzegamy również, że żeberka według tego przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii. Całkowicie
Kolizje SmakówPrzygotowanie: Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć. Zalać bulionem. Całość doprawić do smaku papryką i ziołami. Pod koniec duszenia dodać jogurt naturalny, gotować do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPost Szybki sos do pizzy – sos pomidorowy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojenieskomplikowanego .dobrego i nie drogiego.. składniki: 4 skrzydełka na osobę przyprawa gyros tymianek czosnek olej sól.pieprz tymianek Wykonanie: Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem..z ww.składników robimy marynatę i marynujemy jednak jak ktoś nie ma czasy wrzuca skrzydełka do worka i zioła ..potrząsając woreczkiem by wszystkie składniki się
Ugotujmy Cośzwykłej. Przygotować salsę: Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę , dodać drobno posiekany czosnek , świeże oregano, i natkę pietruszki, doprawić solą, cukrem i pieprzem, skropić octem winnym i dodać łyżkę oliwy. Wymieszać. Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. Opublikowany
Gotowanie jest łatwepietruszka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili w płatkach sól pieprz czarny pieprz ziołowy oliwa 1/4 szkl wina czerwonego 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mąki Mięso umyć i osuszyć. Zioła wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli. Odstawić na ok 10 - 15 godzin
Gotowanie jest łatwearomatyczne ratatuj Dojrzałe w letnim słońcu warzywa, aromat ziół i dobra oliwa. Dzięki tym składnikom powstaje danie które musi smakować każdemu. Składniki dla 4-6 osób 2 bakłażany 2 cukinie 6 pomidorów 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 4 papryki 12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno świeża bazylia natka pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) tymianek Sposób przygotowania
Miód i pieprzkostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera które możemy kupić są już przyprawione np. suszonymi ziołami. Aby odpowiednio grillować ser Halloumi należy: rozgrzać grilla do średniej temperatury pokroić ser na plastry
naRuszcieświeża nać pietruszki, 3 łyżki płaskie oliwy z oliwek, suszona: bazylia, oregano, papryczka chili, czosnek, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażamy na patelni grillowej. Następnie dodajemy kabanosy w kawałkach, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, pomidorów suszonych, kapary, oliwki całość mieszamy. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i delikatnie
Moniki Smakołykizależności co mam pod ręką lub na co mam ochotę. Często dodaję posiekane zioła czy drobno pokrojone warzywa, doprawiam solą ziołowa lub czosnkową. Twarożek Wieluń na dzisiejsze śniadanko doprawiłam do smaku odrobiną soli ziołowej i posypałam szczypiorkiem oraz przyprawą - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Twarożek Wieluń bardzo mi smakował i z chęcią będę go kupowała. składniki
Monia miesza i gotujewzględu na użycie ziół jest wyborny, pomieszanie warzyw daje lekkie danie, które chętnie łączę z mięsem. Zapiekanka na każdą okazję. Zapraszam... Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki(...)pietruszki (posiekanej lub suszonej) sol i pieprz, do smaku Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie
Kubki smakuKomu makaron? Komu pesto? I do tego zielone, pachnące świeżymi ziołami. Już widzę las rąk. Tak na prawdę przygotowanie tego włoskiego sosu to „pikuś”. Oczywiście oryginalnie powinniśmy ucierać w moździerzu wszystkie składniki, ale komu by się chciało. Ja nie mam siły, szczególnie po Wielkanocy, która wymaga od nas kobiet trochę stania w kuchni. Dlatego wrzucam wszystkie składniki(...)garść świeżej pietruszki 1 ząbek czosnku (nie jest konieczny) 1/2 garści tymianku cytrynowego 3-4 łyżki migdałów (oczywiście można użyć innych orzechów) 2 łyżki płatków drożdżowych sól, pieprz cytrynowy 1/2 kubka oliwy z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie w robocie kuchennym umieszczamy wszystkie składniki na pesto – zioła, oliwę, przyprawy. Całość miksujemy
Szybko Tanio Smacznieczosnek granulowany 2 łyżki sosu sojowego masło i olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia + tarty parmezan przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajka, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze
Stare GaryBardzo szybkie danie, znakomite na obiad czy wczesną kolację. Polecam gorąco do wypróbowania, to taka sałatka na ciepło. Prawdziwki mogą być świeże, i wtedy jest bardziej
Moje Małe Czarowaniearomatyczny, inspirowany włoską kuchnią przepis, z dodatkiem cukinii i pomidorów oraz świeżych i suszonych ziół. Do pełni szczęścia zabrakło tylko parmezanu. Spaghetti w pomidorach z cukinią Składniki: makaron spaghetti na 2 porcje 1 puszka krojonych pomidorów 1/3 cukinii 1 łyżka suszonego oregano 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 pęczek natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy
Moja smaczna kuchniaPrzepis na potrawę pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo". Znalazłam go u Thiessy i zauroczył mnie, dlatego czym prędzej kupiłam dorodną sztukę kalafiora i
Moje Małe CzarowanieJak zobaczyłam te burgery to zapragnęłam je mieć i proszę wjechały na stół. Burgery tak przygotowane to rozkosz dla zmysłów, polecam gorąco a do tego są
Moje Małe Czarowaniewrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić
zadanie-gotowaniepieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku pomidorowego garść świeżej, lub suszonej bazylii 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz do smaku Przygotowanie cannelloni: W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia, odstawiamy do lodówki na pół godziny. Sos pomidorowy wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami, zagotowujemy. Odstawiamy. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszając cały czas
NiePieprz.plGulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam. Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i
Moje Małe CzarowanieBardzo zdrowe, ja uwielbiam kasze wszelakie więc i te kotlety smakowały mi wybornie. Jednak jak ktoś kaszy nie lubi też powinien ich spróbować bo są wyborne
Moje Małe CzarowanieSchab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty. Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity
Moje Małe Czarowanieulubionego mięsa czy ryby. Składniki: bakłażan oliwa sól ulubione przyprawy np. oregano, czosnek, tymianek Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko posolić z każdej strony i odstawić. Gdy puści sok, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Kilka łyżek oliwy wymieszać z ulubionymi ziołami i z pomocą pędzelka posmarować plastry bakłażana. Dobrze rozgrzać patelnię grillową lub grill i ułożyć
wyzwania kuchennePesto można zrobić na wiele sposobów z rozmaitymi ziołami. Ja lubię najbardziej to oryginalne na rukoli.Co potrzebujemy?-rukolę-oliwę; dwie-trzy łyżki-orzechy nerkowca; duża garść-sok z połowy cytryny-dwa ząbki czosnku-sól i pieprz-parmegiano regiano; łyżkaWszystkie składniki miksujemy w blenderze.Ugotowany makaron w osolonej wodzie przecedzamy NIE zalewamy zimną wodą. Skrapiamy oliwą.Wykładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy
BaRepasprzepisie tak naprawdę wszystko jest na oko. Miałam dwa małe bakłażany, cukinię, pomidory, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, resztkę suszonych pomidorów, papryczkę ostrą, wino. Żeby nie narobić się dwa razy, w jednym garnku przygotowałam wszystko na sos pomidorowy: przecier, pomidory, podsmażoną cebulę, wszelkie przyprawy i zioła, wino. Wylałam na dno naczynia żaroodpornego tyle by przykryć dno. Do pozostałej części sosu
Z butelką mleczka w tlefolii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy w plastry. Połowę układamy na rybach i znów doprawiamy -tym razem tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry i resztę pomidorów + zioła. Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy wszystkimi przyprawami. Zawijamy w folię
Moje Kuchenne Rewelacjeoleju do smażenia Olej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć. Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut. Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować. Przyprawić ziołami. Pulpeciki mięsno-drobiowe 300-350 g mięsa mielonego 5-7 pieczarek jajko 2 łyżki
kolorowotorcikoworoladki z kurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć
Z miłości do słodkościząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni, bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka pomidorów w zalewie (bez skóry) zioła, sól, pieprz duża cebula 1/2 kartonika śmietanki kulinarnej 12% łyżka mąki Na tym samym tłuszczu
W kuchni Karmel-itkiząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni, bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka pomidorów w zalewie (bez skóry) zioła, sól, pieprz duża cebula 1/2 kartonika śmietanki kulinarnej 12% łyżka mąki Na tym samym tłuszczu
W kuchni Karmel-itki