budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy i czarny barwnik spożywczy, dżem z czerwonej porzeczki, herbata z cukrem. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko
Z miłości do słodkościwbrew pozorom jest bardzo sycąca... Składniki: 250g drobnego makaronu międzybrodzkiego kolanka, puszka groszku, puszka kukurydzy, 150 g żółtego sera w kostce, 100g szynki konserwowej, czerwona papryka, 2 ogórki, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego estragonowego. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku
Z miłości do słodkościkandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki), cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką
Z miłości do słodkościbyć tak problematyczne! Czekając na deser... I tak nadal nie wiem, o co chodziło w tej grze... GRUSZKI W WINIE /od Delimamma ;/ 3 gruszki 2,5 szklanki półsłodkiego wina czerwonego 1 laska cynamonu 1 tabliczka gorzkiej czekolady Gruszki obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Nie wydrążamy środka. Ścinamy dół tak, aby gruszki mogły stać. Do małego garnka wlewamy wino, wrzucamy cynamon
W kuchni Karmel-itkijedną blaszkę czekoladowca wykorzystujemy jej całą puszkę, podbijając konkretnie ilość białka. Jednocześnie uspakajam - nie zapłaczecie po pierwszym kęsie, ciacho jest mocno czekoladowe, bez warzywnych podtekstów ;) Składniki: puszka czerwonej fasoli małe opakowanie jogurtu greckiego 3 jajka 3 czubate łyżki kakao 100 g suszonej żurawiny miód szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek
sama złodyczpianę, partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem
sama złodyczSkładniki: ok 1 kg łososia 200 gr pieczarek 1 czerwona papryka wiązka szparagów szczypior 2 łyżki oliwy z oliwek glazura: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty curry 1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytyjednocześnie doskonale smakuje. Moja propozycja , to mały torcik z serków i galaretki. Wypróbujcie,np na urodziny malucha doskonałe. Czego potrzebujemy 3 serki homogenizowane waniliowe 4 galaretki , 2 czerwone i dwie żółte ( można dać każdą inną) owoce świeże lub z kompotu, np truskawki,gruszki, ananasy, brzoskwinie. Jak robimy Rozpuścić jedna galaretkę w półtorej szklanki wody. Ostudzić i połączyć
W kuchennym oknie Ewypewno potrawa jest polska . Bardzo dobrze wyjaśnia to dr Maciej Malinowski na stronie http://obcyjezykpolski.strefa.pl/ Krótko nawiązując do wypowiedzi profesora, nazwa ruskie , wywodzi się z Rusi Czerwonej ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich. Tak więc przepis na pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł
W kuchennym oknie Ewyschabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo- wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche 2 jajka sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat tymianek Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić z góry jeden, potem ze środka drugi i na koniec trzeci. Rozłożyć i rozbić całość. Powstanie duży płat schabu
W kuchennym oknie EwySałatki często tworzą się pod wpływem chwili i inspiracji. Tak też powstała moja sałatka. Polecam!! Składniki: 20 dag. łososia wędzonego na zimno 2 woreczki ugotowanego ryżu jedna czerwona cebula 4 ogórki kiszone 7 jajek 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pora Wykonanie: Do ostudzonego ryżu dodajemy, pora pokrojonego
W kuchennym oknie Ewykurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag grzybów leśnych 1 duża cebula 200 g śmietany 12 % pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka czerwona papryka masło i olej do smażenia makaron razowy PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną
Moje Kuchenne Rewelacjeduże pomidory 1 czerwona cebulka sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat majonez szklanka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka 4 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia olej Na ciasto: 2 szklanki pszennej mąki pół łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie
Moje Kuchenne Rewelacjekiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjemorszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe
Moje Kuchenne Rewelacje