czerwony - 5718 przepisów (strona:240/382)

Potrójnie czekoladowe walentynkowe serce 222

Jutro wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych, zostaniemy obsypani jutro z każdej strony wszystkimi czerwonymi sercopodobnymi gadżetami  z każdej strony. Trzeba się więc przygotować na zmasowany atak haha. Dużo osób obchodzi to święto ja jakoś z uporem maniaka od dobrych kilku lat nie obchodzę tego święta. Jedyne na co sobie pozwalam to odkurzenie mojej brytfanki w kształcie serca. Wychodzę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Gruszki w winie z czekoladą 214

deser. Jeżeli truskawki i czekolada to najlepsze połączenie to gruszka z  czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu 1 laska wanilii 150 g cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów  dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Surówka z białej kapusty 411

bardziej aromatyczne i pachnące. Ja zrobiłam z  majonezem ale równie pyszna jest z różnymi sosami i dresingami. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 1 mniejsza marchewka 1/4 papryki czerwonej 5 cm pora biała część 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2- 3 łyżki majonezu Do smaku sól, pieprz sok z cytryny cukier Przygotowanie:   Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w drobną

Ala piecze i gotuje
Pizza krucha z pomidorami, oliwkami i warkoczem oscypkowym! 150

łyżki oliwy z oliwek - 1/5 świeżych drożdży - zioła Ciasto zagniatamy dość sprawnie odstawiamy do wyrośnięcia. NA WIERZCH: - warkocz oscypkowy - garść oliwek - pomidor malinowy - świeża bazylia - szynka dojrzewająca - cebula czerwona Na cieście układamy pomidory, oliwki, cebulę i pozostałe składniki. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Chrupiąca sałatka warzywna 676

Pyszna chrupiąca suróweczka. Tak po prostu do pochrupania ale doskonała również jako dodatek do obiadku lub też mięska z grilla. składniki: 5-6 średnich ogórków gruntowych 1 czerwona papryka 1 duża cebula kilka liści kruchej sałaty mały pęczek natki pietruszki oliwa do skropienia sól czosnkowa Kamis do smaku Paprykę pokroić w średnią kostkę. Ogórki obrać ze skórki i również pokroić

Monia miesza i gotuje
Sos ze świeżych pomidorów 238

Ekspresowy Sos ze świeżych pomidorów do mięsa, czy makaronu. Pomidory pochodziły z mojej działki. Sos jest soczyście czerwony, bardzo smaczny, pełen pysznych aromatów. Sos jest lekko pikantny, gdyż dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z FIG Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 238

rukoli. Mozzarelle odsączyć, podzielić każdą na mniejsze kawałki  (u mnie każda na 8 części) i wyłożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem i obsypać listkami bazylii. Do tego lampka czerwonego wina i mamy pyszna lekką kolację. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Prawdziwe powidła (bez cukru i bez słodzików) 215

śliwki w pełni więc pora napełniać słoiczki  smakołykami. Składniki: dojrzałe śliwki węgierki Śliwki przebieramy, przerywamy na pół żeby wyjąć pestki. Wybieramy tylko te śliwki, których miąższ jest pomarańczowo-czerwony a więc na tyle słodki by nie było potrzeby używania cukru. W głębokiej patelni smażymy śliwki przez godzinę aż puszczą sok. Odstawiamy do ostygnięcia (lub do następnego dnia). Znów podgrzewamy

prawdziwe jedzenie
Sałatka z młodej cukinii 234

cukinii   z kurkumą a dzisiaj polecam kolejną. Tym razem sałatka jest z młodej cukinii z dodatkiem kolendry.  składniki: 1,5 kg młodej cukinii 300 g cebuli 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy Kamis 1 łyżeczka kolendry Kamis 1 szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej 1/2 szklanki octu 10 % Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić

Monia miesza i gotuje
Sałatka z fetą i mango 192

Składniki (1 porcja): 3 pomidorki koktajlowe 100g sera feta 2 liście sałaty mały kawałek mango 2 plasterki cebuli czerwonej zielone oliwki bez pestek sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1-2 krople ostrego sosu  (ja użyłam "Pain is Good #114 Jamaican" ponieważ jest słodko-ostry,  ale może też być tabasco

My Culinary Art
Omlety w kokilkach 247

Składniki (na dwie porcje): 3 jajka 2 duże pieczarki, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej kolendry garść startego sera żółtego sól, pieprz szczypiorek do posypania 1 łyżka masła 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy

My Culinary Art
Sałatka grecka 314

Składniki (3-4 porcje): 1 świeży ogórek 6 pomidorków koktajlowych 150 g sera feta 10 oliwek 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy w łódeczki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości. Ser feta możemy pokroić w kostkę

My Culinary Art
Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 433

kurczaka odkładamy na bok (przyda się nam w dalszej części). Nadmiar bulionu można zamrozić - nam będą potrzebne tylko 2 szklanki. Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki bulionu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta

Tajskie smaki
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 206

przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny

Tajskie smaki
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 178

wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi

Tajskie smaki