posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżki mąki kukurydzianej przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną
Truskawkowa Fiestazapadło w letarg. BURGERY BURACZANE. /inspiracja: FoodPornVeganStyle ;/ na 13-15 większych burgerów 2 szklanki startych surowych buraków (grube oczka) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sezamu 1 posiekana czerwona cebula 1/2 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki czosnku pieprz sos sojowy Sezam prażę na suchej patelni, aż się zarumieni
W kuchni Karmel-itkiNaziemek zielonawy Albatrellus cristatus - kolejny rzadki grzyb jaki znalazłam na Orawie. Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierający. W lasach orawskich na szczęście raczej nie jest rzadki i często mogłam go oglądać. Zobacz jakie stwory spotkałam podczas wędrówek po Orawie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką Kaloryczność: ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiemokazji imienin postanowiłam zrobić sobie małokaloryczne mocno kakaowe ciasto, powstało z połączenia wielu przepisów, jakie znalazłam w internecie. Oto moja propozycja :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 240g fasoli) - użyłam Dawtona 1 banan (ok. 100 g) 1 cukier wanilinowy (16 g) 50 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków
Malowane smakieminnego, ale od tego przepisu zamierzam wznowić aktywne prowadzenie bloga :) Składniki (porcja - zdjęcie): 1 puszka kukurydzy (285 g) 250 ml bulionu 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 dużej czerwonej papryki (ok. 100g) 1 łyżeczka śmietany (18%) 150 g (maksymalnie) piersi z indyka 1 łyżeczka oleju kurkuma, chili, kolendra (ilość przypraw według uznania: kurkumy i kolendry nie mniej niż
Malowane smakiemSkładniki (porcja zdjęcie): 1 łyżka masła (10 g) 1 cebula (100 g) 1/2 dużej papryki czerwonej (ok. 100 g) (ja papryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę) 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g) 100 g cukinii zielonej 250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto) 1/2 łyżeczki cukru kawałek
Malowane smakiemmiareczki stevii w pudrze) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bezowy wierzch: 3 x białko 130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki) 150 g pozbawionych pestek wiśni 150 g czerwonej porzeczki szczypta soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki potrzebne na sernikowy spód blendujemy razem na gładko. 2. Masę twarogową przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm. 3. Podpiekamy przez
Malowane smakiemzdjęcie): 250 g zmielonej piersi indyka 0,5 jajka (25 g) 20 g (2 łyżki) bułki tartej 60 g (ok. 4 łyżki) kukurydzy z puszki (odsączonej) 50 g papryki czerwonej (1/4 dużej papryki) przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona (pół łyżeczki), oregano (0,5 - 1 łyżeczki), chilli (pół łyżeczki maks) lub według uznania :) Przygotowanie: 1. Paprykę zawijamy w folię aluminiową
Malowane smakiemSkładniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła 0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w proszku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub inne zioła - jako smak przewodni) 1 łyżka (15 g) siemienia lnianego (ziarenka) sól
Malowane smakiemciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce. NADZIENIE: * 1 kg śliwek * 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone ) * 1/2 szklanki cukru * 2 budynie śmietankowe lub waniliowe * 1/3 szklanki wody Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować 5 minut. W zimnej wodzie rozprowadzić proszek
kolorowotorcikowołyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię
Poezja smakuśliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka
OstryKęsszpitalu, tydzień temu, kiedy to mój najlepszy (i najostrzejszy) nóż wyrządził mi krzywdę. Prosty, zdrowy i niesamowicie pyszny. W tym tygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej 3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno
Mango Papajawszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani. Składniki: 50 dag wątróbki z drobiu mleko 25 dag pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 80 ml czerwonego wytrawnego wina sól,pieprz, 2 gałązki świeżego majeranku Wykonanie: Wątróbkę płuczemy, moczymy w mleku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Pomidory myjemy, pozbywamy się skórki i kroimy w cząstki
Gorący kąsek