czerwony - 5718 przepisów (strona:225/382)

Domowe lody porzeczkowe 173

przede mną kolejne wyzwania :-) Domowe lody porzeczkowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą 213

serem pleśniowym.  Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem . Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania brokuła łodygowego 2 kulki mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych płatki chili oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Brokuły płuczemy i blanszujemy w parowniku przez 5 minut. Następnie przelewamy je zimną

Kulinarne przygody Gatity
Ketchup pomidorowo-śliwkowy 157

ziela angielskiego w  ziarnach 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach 1/2 łyżeczki gorczycy w ziarnach 2 laski cynamonu parę gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 5 liści szałwii 30 ml czerwonego octu winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka. Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Konserwowe papryczki chili 180

wtedy ogonki, wyjmuję pestki i wkładam do plastikowych pudełek. A w zimie są jak znalazł, jako dodatek do rozgrzewającyh dań. Konserwowe papryczki chili Składniki (na 2 słoiki): 500 g czerwonych papryczek chili 1 szklanka wody 2/3 szklanki octu 2 łyżki soli 4 łyżki cukru Wykonanie: Uwaga ! Papryczki są ostre, ja podchodzę do nich zawsze w rękawiczkach jednorazowych ! Papryczki myjemy, usuwamy

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 181

Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone w kostkę 3 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plastry 2 małe bakłażany pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory polne podłużne obrane ze skórki 2 łyżki octu winnego

Kulinarne przygody Gatity
Leczo 211

dojrzałe, pełne aromatów i kolorów... Wykorzystuję więc dziś ostatnie momenty sezonu paprykowego i serwuję leczo ! Może też się skusicie ? Leczo Składniki: 1 kg zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 200 g żółtej papryki 250 g cienkiej kiełbasy 200 g cebuli 350 g pomidorów bez skórki 150 g pieczarek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony w przyprawach 248

włożeniu upieczonego schabu do lodówki ? :-) Schab pieczony w przyprawach Składniki: 1,5 kg schabu (u mnie z warkoczem) sól 4 ząbki czosnku pieprz czarny młotkowany słodka papryka opcjonalnie czerwony  pieprz Wykonanie: Schab myjemy, ale nie wycieramy go do sucha, zostawiamy lekko wilgotny, żeby przyprawy dobrze się nam do niego przykleiły. Czosnek ucieramy w moździerzu razem  z solą

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z buraków 331

Danusi  wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki: 500 g ugotowanych buraków 1 cebula 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich pokrojową w  drobna

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami 427

Był już  czerwony barszcz wigilijny na zakwasie , więc do kompletu muszą być też krokiety. Krokiety z pieczarkami, to nie jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy  pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań,  barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Warzywne chili 222

zupy z zielonej soczewicy  czy  grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu 1 mała papryczka chili 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kuminu

Kulinarne przygody Gatity
Pâté z drobiowych wątróbek 229

Piekłam   bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem   i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski... A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na  p âté z drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka warzywna 402

przybliżeniu, bo każdy może sobie skomponować swoją własna sałatkę, z przewagą warzyw, które lubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w  cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 247

bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka,  zalewamy gorącą wodą lub bulionem

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak słodko-kwaśny 410

Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki jarzynowe quiche w wersji light 251

Można je przygotować z 2 porcji, zamrozić i wyjmować na bieżąco do zjedzenia.  Babeczki jarzynowe quiche w wersji light Składniki na 12 sztuk: 3 duże jajka 1 mała czerwona cebula 3  średnie pieczarki 1 szklanka pokrojonego brokuła sól pieprz szczypta ostrej  papryki Wykonanie: Cebulę kroimy w  drobną kosteczkę, pieczarki w kostkę.  Warzywa wkładamy

Kulinarne przygody Gatity