Zapiekana ryba z warzywami: brokuły, papryka, cebula i to wszystko z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera... Składniki: 1 brokuł, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 700 g filetu rybnego - u mnie mintaj, 300g startego żółtego sera, 1 żółtko, 1 łyżka majonezu. Przygotowanie: Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy
Aga w kuchnimyślę tylko o skrzydełkach z grilla ;) A później to już tylko muszą być szaszłyki :D Składniki: 500 g mięsa z szynki, 1 cukinia, 4 cebule, 1 papryki czerwone, 1 opakowania przyprawy do grilla. Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy, kroimy w małe kawałki. Następnie umytą paprykę kroimy w większą kostkę, a cukinię w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Mięso
Aga w kuchnizimnej wody. Ponownie mieszamy. Do przezroczystych szklanek wlewamy trochę zielonej galaretki, wkładamy do szklanki do lodówki, aż galaretka stężeje. Następnie wlewamy białą masę i ponownie wkładamy do lodówki. Kolejno czerwoną galaretkę i tak do zapełnienia szklanki
Aga w kuchnitaka ładna pogoda, więc trochę grillowaliśmy :) Oprócz tradycyjnej kiełbaski i karkówki były skrzydełka w sosie słodkim chilli oraz ananasowe szaszłyczki :) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy sokiem ananasowym
Aga w kuchniPrzepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami... Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%). Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową , , miętową , aroniową, wiśniową i z czarnego bzu . Przygotowanie: Porzeczki
Aga w kuchniszklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 400 ml kremówki, 3 łyżki cukru, 300 jagód, 100 g czerwonych borówek, nasączenie: 1 szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty Dilmah. Przygotowanie: Jajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu
Aga w kuchnipodwójna pierś kurczaka, 300 g makaronu gryczanego - nitki Soba - Tan Viet, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym - Lidl, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamis, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka
Aga w kuchniSkładniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie: Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy
Aga w kuchniSkładniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie: Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle Czaniecki, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 6 łyżek ketchupu, 20 g startego sera mozzarella, posikana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron muszle gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą
Aga w kuchniSkładniki: 1 szklanka cukru pudru, 1,8 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie: W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli
Aga w kuchniSKŁADNIKI: 100 g zmielonych pistacji, 100 g zmielonych orzechów laskowych, 4 jajka, 50 g mąki, 5 łyżek cukru, szczypta soli. 2 łyżki maku, lukier, czerwony pisak Dr.Oetkera Przygotowanie: Z papieru do pieczenia wycinamy 10 kółek o średnicy 16 cm. Następnie każde kółko nacinamy do połowy i zawijamy, tak by tworzyły nam foremki- stożki. Spinamy zszywaczem
Aga w kuchnisię nie spojrzy, to każdy kicha, kaszle, smarka.... :) Polecam Wam na to wstrętne choróbsko pyszny - wiśniowy grzaniec na bazie herbaty :) Składniki: 1 saszetka herbaty Sweet cherry Teekanne, 100 ml czerwonego wina, 2 goździki Kamis, szczypta cynamonu Kamis, szczypta kardamonu Kamis, 1 łyżeczka miodu, 1 kora cynamonu Kamis, cukier do dekoracji, plasterek cytryny. Przygotowanie: Wino wraz z goździkami, kardamonem
Aga w kuchniSkładniki: 4 piersi kurczaka, 4 plasterki żółtego sera, 2 garście płatków owsianych, 1 jajko, szczypta czerwonej papryki, sól, pieprz, ryż basmanti Sonko. Przygotowanie: Każda pierś rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta układamy plasterek sera i zawijamy roladki. Jajko roztrzepujemy ze słodką papryką, obtaczamy w nim kotlety. Następnie obtaczamy w płatkach owsianych
Aga w kuchniRobiliście kiedyś roladki w serowej panierce? Jeśli nie to koniecznie musicie takie zrobić :) Są przepyszne :D Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy Sonko. Przygotowanie: Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy
Aga w kuchni