czerwony - 5718 przepisów (strona:216/382)

Litewskie kibiny 194

pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży 20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki 100 ml ciepłego

Apetyczna babeczka
Paella z oscypkiem i chorizo 179

oscypki lub 20 dag wędzonego sera  10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 1 łyżeczka  kurkumy sól

Apetyczna babeczka
Czebureki 689

powoduje, że pochłaniają dużo mniej oleju podczas smażenia. Podawać na gorąco, gdyż mają  wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki  1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku  sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody

Apetyczna babeczka
Jesienna sangria na białym piwie 192

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Straszne ciasteczka na Halloween 427

pudru 350 g mąki pszennej 1 duże jajko 1 żółtko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli ewentualnie marmolada w roli krwi lub czerwony barwnik spożywczy migdały Wszystkie składniki zmieszać, zmiksować lub szybko wyrobić ręcznie na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny, po tym czasie rozwałkować

chwile dla mnie
Fantastyczny sos Reggae :) Ketchup paprykowy 226

przeznaczonej do kiszenia, a w żadnym polskim sklepie nie można trafić na suszony koper... Ale... Oby więcej takich przypadków :) Skąd ta nazwa?  Kroiłam paprykę, która miała być wyłącznie czerwona, a nie była. Podszedł mąż, spojrzał na deskę i oznajmił: Widzę, że robisz sos w kolorach reggae.  I tak zostało :) Składniki: 1 kg papryki ok. 2 g płatków chilli

chwile dla mnie
Najlepsza kiszona papryka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 236

końcu znalazłam tutaj ten przepis. Jest rewelacyjny i śmiało mogę go polecić. Papryka jest jędrna i delikatna, lekko kminkowa w smaku.  Znacznie lepsza niż marynowana :) 1 kg papryki czerwonej, pomarańczowej lub żółtej 6 ząbków czosnku  3 liście laurowe 2-3 łyżki nasion kopru 1-1,5 łyżeczki kminku 1 łyżeczka gorczycy 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego

chwile dla mnie
Sos cygański 150

jabłkowy i zmniejszyłam ilość cukru. I po tych zmianach jak dla mnie jest idealny:) Przepis podaję z całej porcji. Składniki:   - 1,5 kg pomidorów  - 2 papryki ( czerwoną i zieloną)  - 3 ząbki czosnku  - 1 duża cebula   - 1 łyżeczka soli  - 1 łyżeczka domowej vegety  - 1 łyżeczka majeranku  - 1 łyżeczka pieprzu

chwile dla mnie
Pasta z soczewicy do chleba 204

sól pieprz  papryka słodka i ostra 5 łyżek oleju odrobina wody Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy

chwile dla mnie
Szaszłyki wegańskie, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 208

można zjeść nawet potrawy z grilla. Wystarczyło pozmieniać  ten przepis i już mogłam się cieszyć szaszłykami nawet na tak restrykcyjnej diecie :) Składniki: kabaczek kilka niedużych cebul białych lub czerwonych papryka kalafior można dołożyć też pomidorki koktajlowe lub inne dozwolone warzywa przyprawa do grilla (bez glutaminianu,itp.) odrobina wody Kabaczka kroimy w grube plastry, papryki w kawałki, cebulę

chwile dla mnie
Zupa meksykańska rozgrzewająca 188

ZUPA MEKSYKAŃSKA SKŁADNIKI: 0,5 kg-mięso mielone 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła

Kuchnia Danusi
Sernik tęcza 203

cytryny , 0,5 szkl  olej , 1 opak  budyń śmietankowy , 2 szkl  mleko zwykłe , 3 szt  jajka , 1 szkl  cukru , 1 szczypta  barwnik spożywczy czerwony , 1 szczypta  barwnik spożywczy zielony , 1 szczypta  barwnik spożywczy żółty , 3 szt  białka , 0,5 szkl  cukru                PRZYGOTOWANIE

Kuchnia Danusi
Serowiec 404

pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
ROLADKI DROBIOWE Z SZYNKĄ I SEREM 313

ROLADKI DROBIOWE Z SZYNKĄ I SEREM SKŁADNIKI: filety drobiowe -1 podwójne szynka -4 plastry ser żółty -4 plastry papryka czerwona -4 słupki papryka żółta -4 słupki sól i pieprz jajko -2 szt  mąka bułka tarta tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka umyć, osuszyć przeciąć na pół,aby powstało 4 roladki. Mięso dobrze rozbić, uważając by nie porwać mięsa,osolić

Kuchnia Danusi
Placek po węgiersku 211

czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól i pieprz SOS: mięso gulaszowe -0,5 kg papryka żółta -1 szt papryka czerwona -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżki suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek. cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka PRZYGOTOWANIE: NADZIENIE:  Paprykę umyć,osączyć,wydrążyć

Kuchnia Danusi