czerwony - 5718 przepisów (strona:210/382)

Comber z sarny po kapitańsku. 159

Roast haunch of venison. Składniki. 60 dag combra bez kości 0,5 litra mleka 100ml wina czerwonego 5 dag śliwek suszonych 2 dag rodzynek 1łyżka smalcu przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek papryka mielona, Wykonanie: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami  i odstawić na 1 godzinę. Oprószyć

Kulinarny karnet Christophera
Indyk a’la książę Orloff. 253

wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom  ,żeby sos się zagotował ,a wierzch zarumienił. Do tej potrawy  pasuje duszona sałata i czerwone Bordeaux - medoc lub biały burgund. Niestety jest trochę czytania i danie może wydawać się skomplikowane, ale tylko za pierwszym razem. Zapewniam,  że warto mieć takie popisowe danie w swoim menu

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 174

popołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości. Żółte. 1 jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 1 łyżeczka kurkumy lub parę nitek szafranu Czerwone . 1 jajko 10dag maki ½ szklanki wody 4 łyżki keczupu Zielone. 1jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe kanapki. 192

Któż z nas nie lubi bułki na śniadanie? Proponuję trochę odetchnąć od sera. Chrupiącą bułkę smarujemy smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi , posypujemy świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym pieprzem. Zapas energii do lunchu  zapewniony. Do pracy ,szybki sandwich. Między dwiema kromkami chleba, posmarowanymi smalczykiem roślinnym ,układamy plastry wędzonej szynki ,liście sałaty lodowej i oliwki przekrojone wzdłuż . Taki

Kulinarny karnet Christophera
Orientalny gulasz ze śliwką. 182

cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 195

Składniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać

Kulinarny karnet Christophera
Pide z mięsem mielonym. 166

sztuki. Ciasto. 225g mąki pszennej 10g drożdży 1/4 łyżeczki cukru 60ml letniej wody 1 łyżka oleju 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżeczki soli Nadzienie. 130g mięsa mielonego 1/3 papryki czerwonej 1 pomidor 1 cebula 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 210

zimno.  Makaron 20 szt makaron paccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba oliwa sól, pieprz Cukinia. 0,5 cukinii sól chilli Zrobić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pomidory. Zmniejszyć ogień

Kulinarny karnet Christophera
Stir-fry z zielonymi strączkami groszku. 196

Stir-fry with green peas. Składniki. 30 dag groszek cukrowy 0,5 cukinia 0,5 papryka czerwona 0,5 ogórek świeży 1 cebula 0,5 por część biała 3 ząbki czosnek 5 pomidorki koktajlowe 10 dag makaron chow mein noodles 10 dag sos  boemboe olej do smażenia sól Wykonanie. Cebulę, czosnek,  por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa papryka. 172

koperkiem lub pietruszką. Białko ubić na pianę i dodać po porcji do każdej masy. Delikatnie wymieszać. Połówki papryki, posolić i napełnić po kolei ,warstwowo masą białą, zieloną i czerwoną. Papryki posmarować oliwą i zapiekać przez 15minut w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki teriyaki mirin z czereśniami. 231

cienkie i 10 minut wystarczy. Polędwiczki podałem z ryżem,  warzywami  i owocami w sosie kwaśno słodkim. Salsa do dań z grilla. Składniki. 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. papryka zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ananas 1 kiwi 1 pomidor 1 plater melon słodki przyprawa do dań Kucharek sos  chili słodko pikantny ocet balsamiczny

Kulinarny karnet Christophera
Pizza ziemniaczana z leśnymi grzybami. 199

świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży cukru i szczypty soli przygotować rozczyn. Poczekać ,aż się spieni. Ugotować ziemniaki

Kulinarny karnet Christophera
Tażin z indykiem i daktylami. 196

zakręconym słoiku 3 dni. Składniki : 1 kiszona cytryna 30 dag pierś z indyka  pokrojona w grubą kostkę 2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew 10 szt daktyle  garść rodzynki 10 ząbków obranego czosnku przyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki bulionu z drobiu odrobinę oliwy z oliwek żadnych innych

Kulinarny karnet Christophera
Caldo de papas- rosół z Gran Canaria. 199

szybki, łatwy i  dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje.   Składniki  dla 2-3 osób. 4 ziemniaki 1 cebula ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej 1-2 pomidory 2 gałązki kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki nitek szafranu Sól, pieprz, maggi do smaku. 1 jajko na osobę. Wykonanie. Obrane ziemniaki pokroić  w duże

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg z curry Bombaj. 167

Trout Curry Bombay. Składniki. 2 pstrągi 6 dag masła klarowanego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 suszona czerwona papryczka chilli  1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl. mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków

Kulinarny karnet Christophera