szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4 duże jajka 2 starte marchewki 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną ) 1/2 szklanki oleju sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku Przygotowanie: Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona cebulę połączyć i dobrze wymieszać Dosypać stopniowo kaszę lub bułkę, sól, pieprz, zioła, gałkę
Proste PotrawySkładniki : 1 brokuł ( może być mrożony ) 3 pomidory 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy 1 papryka (żółta lub czerwona ) mała cebula majonez, sól, pieprz Przygotowanie ; Umyte brokuły ugotować krótko (lepiej sparzyć ) , podzielić na różyczki Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na ósemki Ugotowane jaja wystudzić i pokroić na półplastry lub w kostkę Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie
Proste PotrawySkładniki : 1 brokuł, może być mały 1 kostka sera typu feta 1 puszka czerwonej fasoli 180 gram jogurtu naturalnego 1 mały słoiczek gęstego majonezu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie ; Brokuł umyć i podzielić na "różyczki", włożyć do posolonej wody i KRÓTKO obgotować( mozna włożyć w całości , a potem podzielić) Ser pokroic w kostkę Fasolę osączyć - przemyć pod bieżącą
Proste PotrawySkładniki : 2 piersi z kurczaka, ja przyrządziłam jeszcze dodatkowo z 20 dag polędwicy wieprzowej 2 ząbki czosnku żółta papryka ( ładniejsza bedzie czerwona! ) i odrobina suszonej chili 3-4 łyżki oleju 3 łyżki sosu śliwkowego i 3 łyzki powideł śliwkowych (sos śliwkowy można kupić gotowy) mango 3-4 duże pieczarki, mogą byc boczniaki niepełna szklanka mleka kokosowego kilka listków świeżej bazylii
Proste Potrawywłosku"- 450 gram masło, sól, pieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam) Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam
Proste PotrawySkładniki : mała sałata rzymska, może być lodowa 1 czerwona papryka 20 dag ugotowanego groszku mrożonego małe opakowanie oliwek zielonych, ale lepsze byłyby czarne 5 ugotowanych jaj mały por 1 duży pomidor świeża bazylia, jeśli taką mamy Składniki na sos: 1 kopiasta łyżka musztardy typu Dijon 1-2 ząbki czosnku- przeciskamy przez praskę sok z połowy dużej cytryny
Proste PotrawySkładniki: 3 - 4 pomidory 1 cebula czerwona , ale może być biała i u mnie taka była 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, ale lepsza np. mrożona - ugotować 2 - 3 łyżki majonezu lub łyżka dobrej oliwy sól, pieprz, szczypiorek jeśli mamy Przygotowanie : Umyte pomidory kroimy np. w ósemki Obraną cebulę kroimy w piórka Kukurydzę osączamy, a jeśli przygotowujemy sałatkę ze świeżej
Proste Potrawywody) oraz keczup Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeśli lubimy możemy już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany. Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami . Mięso można było pokroić drobniej. To danie wszystkim bardzo smakowało :) Tagi: kurczak, szybki obiad, mięso na obiad
Proste Potrawyjest świetna w smaku, a ważne, że robi się ją prosto i przyjemnie :) aż ślinka wtedy cieknie... Składniki : 1 mały brokuł 3 jajka sól, pieprz pęczek rzodkiewek 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy jogurt i majonez sól, pieprz Przygotowanie: Brokuł sparzyć, podzielić na różyczki Ugotowane jajka pokroić w grubą kostkę Umyte rzodkiewki pokroić w kostkę Kukurydzę osączyć Umytą paprykę
Proste Potrawypodczas pieczenia nie rozleciały Ułożyłam na posmarowanej blaszce i piekłam około 30 min. w temp. 180 stopni C Pieczenie udaje się też w prodiżu.Świetnie pasują do czerwonego barszczu . A i z sosem czosnkowym, pycha
Proste PotrawySkładniki : 4 soczyste, kwaskowe jabłka 8 łyżek miodu 8 łyżeczek masła pół butelki wina czerwonego, wytrawnego mielony cynamon Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie być zanurzone
Proste PotrawySkładniki: płaty śledziowe w oleju słonecznikowym papryka marynowana - czerwona ogórek kiszony zielone oliwki Przygotowanie: Płaty śledziowe osączamy z oleju i kroimy w takie dzwonka, by można było zjeść je na raz Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki Na talerzu układamy dzwonka śledzia, a na nim kolejno ogórka, paprykę i oliwkę - spinamy wykałaczką Ilość przygotowanych koreczków zależy jedynie od tego
Proste PotrawySkładniki : mała kapusta pekińska papryka czerwona świeża puszka kukurydzy keczup, majonez filet z kurczaka- 1 podwójny mały 2-3 ogórki konserwowe cebula, sól, cukier, pieprz przyprawa do gyrosa Przygotowanie: Umyte mięso pokroić drobno w kostkę, posypać gyrosem (pozostawić na około 15 min), po tym czasie obsmażyć do miękkości na oleju Kukurydzę osączyć, paprykę, cebulę i ogórki pokroić
Proste PotrawySkładniki : 1 czerwona papryka 3 jajka 1 mały brokuł pęczek rzodkiewki Przygotowanie: Jaja ugotować, brokuł sparzyć przez chwilę w posolonym wrzątku Umytą rzodkiewkę i paprykę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, posolić, dodać pieprz i polać majonezem połączonym z jogurtem Wszystko, gotowe
Proste Potrawy