czerwony - 5718 przepisów (strona:238/382)

Sałatka misz-masz na słodko-pikantnie 220

Bardzo lubię wymyślać nowe sałatki. Tym razem błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :) SKŁADNIKI 1/2 opakowania mieszanki sałat  z roszponką 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 100g szynki lub polędwicy 1 duży pomidor 3 jajka na twardo sos chili słodko-pikantny PRZYGOTOWANIE   Sałaty przekładamy do miski.  Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowa pizza 308

niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła. C ebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 212

serowo- warzywnym nadzieniem    SKŁADNIKI  2 filety z piersi z kurczaka 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1/2 opakowania serka twarogowego  z czosnkiem 1/2 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce  i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek

Moje Kuchenne Rewelacje
Pikantne leczo z kurczakiem 190

Prosty przepis na ostre leczo z kurczakiem SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 cukinie (ok.500g) 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 2 pomidory  2 cebule 5 ząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w kolorowej papryce 178

duża cebula po 1 sztuce małych papryk: żółtej, pomarańczowej, czerwonej i zielonej olej do podsmażenia sól, pieprz, papryka słodka  PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu - będzie chrupiący. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością papryki słodkiej w proszku. Zmniejszamy ogień i wrzucamy papryki pokrojone

Moje Kuchenne Rewelacje
Placek po węgiersku 238

dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie. Gulasz po węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - papryka w proszku, pieprz, sól - ząbek czosnku Na początku przygotowujemy bulion. Na patelni smażymy mięso pokrojone

Salonik smaków
Strogonow 262

posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy

Salonik smaków
Zielone szparagi na cieście francuskim 184

Tarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:) SKŁADNIKI 500g zielonych szparagów 1 płat ciasta francuskiego  100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach   1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE   Szparagi czyścimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 264

pysznymi dodatkami - czyli "wypasione" spaghetti bolognese :) SKŁADNIKI  400g razowego makaronu spaghetti 250g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra bazylia, oregano - suszona lub  świeża

Moje Kuchenne Rewelacje
Słodko-kwaśna sałatka z bobem 184

Pyszna sałatka dla miłośników bobu :)  Słodko-kwaśna nuta nadaje jej bardzo ciekawy smak SKŁADNIKI 1/2 kg bobu 1 mała czerwona papryka pęczek szczypiorku Sos: ząbek czosnku 3 łyżki miodu łyżka sosu sojowego 3 łyżki wytrawnego białego wina sól, pieprz PRZYGOTOWANIE  Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupin. Paprykę kroimy w dużą kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Pianka porzeczkowa 239

Słodko - kwaskowy deser porzeczkowy - pychota - tu w wersji z czerwoną porzeczką, ale pianka z czarną porzeczką też jest przepyszna :) SKŁADNIKI  (na 4 porcje)   400g porzeczek (około 2 szklanek obranych owoców)   1/2l śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek żelatyny PRZYGOTOWANIE Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do ostudzenia. Porzeczki (kilka zostawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 208

śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych   300g kurek 1 cebula  200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 214

fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie  :)  SKŁADNIKI   4 duże papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Kaszkę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sushi - futomaki 217

szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) SKŁADNIKI          4 płaty nori 250g ryżu do sushi ocet ryżowy cukier, sól sos sojowy 1 ogórek 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado kilka paluszków krabowych - surimi 75 g łososia wędzonego szczypiorek serek śmietankowy kanapkowy wasabi, imbir marynowany opcjonalnie czarny sezam mata bambusowa szklanka/miseczka zimnej wody  PRZYGOTOWANIE Ryż wsypujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE – 1 zł 14749

prawdziwe lody, nie takie z dodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota :)), która występuje prawie we wszystkich produktach o smakach truskawkowych. Nie dodajemy do nich jajek, więc nie ma się co bać o zatrucia pokarmowe. Tutaj macie tylko prawdzie truskawki i śmietanę, a nie chemiczną papkę

Nerds Kitchen