Pasta paprykowa 301ksamitną konsystencję ta pasta uzyskuje dzięki oliwie i zmiksowaniu jej na samym końcu. Pasta paprykowa do słoików, składniki na 6 słoiczków po ok 2 5 0 ml: 3 kg czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 80 ml oliwy 20 ml octu jabłkowego 20 ml octu balsamicznego Umyte papryki układamy na blasze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leczo z cukinią (kabaczkiem) 248The post Leczo z cukinią (kabaczkiem) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje
Jak wykorzystać marynowane warzywa? Zrobić grzanki! Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą, marynowaną papryką i pat 210Składniki: kromki czerstwego chleba kawałki marynowanej, czerwonej papryki kilka małych, marynowanych patisonków ząbek czosnku oliwa z pierwszego tłoczenia pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb grillujemy z obu stron, następnie nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą, układamy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, podobnie patisonki. Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchnia
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 305surówek. Idealny jako winegret. Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym Do przygotowania potrzebujemy: -200g kaszy kuskus - 3 kolorowe papryki: zielona, żółta, czerwona - 2 dojrzałe pomidory - mała cukinia zielona - ulubione zioła, pieprz, sól - 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty - łyżka ziarno siemienia lnianego - garść prażonego ziarno słonecznika - olej rydzowy
Sajkofanka smaku
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 269pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami i polana sosem balsamico. Pyszna, lekka kolacja. Oj było smakowicie... Do tego idealnie pasuje lampka czerwonego, wytrawnego wina... :-) Składniki na 4 porcje: - sałata lodowa - kilka garści ruccoli - kilka garści roszponki - kilka rodzajów sera z niebieską pleśnią (pikantnych, po plastrze na porcję)- u mnie 4 rodzaje, np.lazur
Smaczne Zdrowe
Smoothie truskawkowo bananowe 236znaczy nie lubię tych takich w formie "nie przetworzonej". Nie wiem czemu ale jakoś wogóle mi nie podchodzą. Gdy zaczyna się sezon na truskawki, wszyscy dookoła zajadają się tym czerwonym owocem, każdy oprócz mnie. Uwielbiam za to truskawki w jogurtach, dżemach, ciastkach, ciastach, lodach. Wiem, że to nie logiczne i conajmniej dziwne, ale właśnie tak mam. Także gdy przychodzi pora
W mojej holenderskiej kuchni
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 274Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło Przygotowanie
Mania Gotowania
Buraczki z papryką 221Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzie
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 245bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzie
Chrupiąca wiosenna surówka 209Składniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę. Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny
w kuchni i w ogrodzie
Kolorowe szaszłyki 172Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ... dalej
w kuchni i w ogrodzie
Kolorowa przekąska 216Pomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzie
Barszcz domowy 166Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo. Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały przepis na barszcz
w kuchni i w ogrodzie
Buraczki z papryką 198Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach
prawdziwe jedzenie
Kolorowe szaszłyki 211Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem. Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła
prawdziwe jedzenie