czerwony - 5718 przepisów (strona:244/382)

Penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią 179

Składniki: 500 g makaronu penne, u mnie penne rigate nr 31 Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania: starty parmezan, świeża bazylia

Chilli Czosnek i Oliwa
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 204

podstawie przepisu z turkishfood.about.com na 4-6 porcji czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 duże bakłażany (ja dałam 4 sztuki, obecnie bakłażany są jeszcze drobne i takie wolę) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 cukinia 5 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 170

zielonej fasolki 150 g fasolki Mamut (lub groszku cukrowego, bobu, fasolki szparagowej) 200 g groszku (waga przed łuskaniem, jeżeli chcecie użyć groszku mrożonego, weźcie ze 100 g) 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 80-100 g parmezanu, startego na wiórki obieraczką do warzyw sos: ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Odetnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 210

pokrojone w plastry lub kostkę (opcjonalnie: obrane) 2 duże brzoskwinie, obrane i pokrojone w cząstki lub kostkę (mi skórka brzoskwini nie przeszkadza, to zależy od Waszych preferencji) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie piórka listki świeżej bazylii lub mięty do przybrania sałatki na dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 332

niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok po kroku Składniki: 6 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych lub lima (to te podłużne

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 275

przepis własny na 4 porcje (liczę po 2 sztuki warzyw na osobę, w sumie na 8 papryki/pomidorów) czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 5 dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantny kalafior smażony z fasolką szparagową 220

jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz  1 łyżka oleju Wykonanie: Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki

Pasja Smaku
Sałatka z wędzonym łososiem znad Bałtyku! ;-) 245

wędzonego na gorąco łososia. Sałatka miała być prosta i szybka w wykonaniu i niskokaloryczna! SKŁADNIKI: - 3 łyżki wędzonego łososia około 100-120 g  - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz  - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody

SMYKWKUCHNI
Serowe krakersy solone 245

Serowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa paprykowa z wołowiną 207

zupa gulaszowa Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami Gęsta i smaczna Zupa paprykowa z wołowiną : SKŁADNIKI: 60 dag wołowiny bez kości 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 1 papryczka chilli 2 cebule 1/2 litra wody, 1 litr rosołu, 4 ziemniaki, 2 marchewki 1 łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolczakówka piekąca - kolczakówka kroplista 272

Kolczakówka piekąca, inaczej kroplista, Hydnellum peckii jest bardzo rzadkim grzybem. W Polsce ten gatunek jest pod całkowitą ochroną. Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli "wymierające". To grzyb niejadalny , ale jakże piękny - przyznacie. Dla właśnie takich cudeniek warto zabierać ze sobą do lasu aparat fotograficzny . Spotkanie takich okazów w lesie robi niesamowite wrażenie

Smaczna Pyza
Jak przygotować szybką sałatkę z ogórków małosolnych? 306

Składniki: 1 kolba świeżej kukurydzy 1 czerwona papryka 3 ogórki małosolne przepis tutaj Przygotowanie: Oczyszczoną paprykę z ogórkami małosolnymi kroimy w kostkę, kukurydzę oczyszczamy z zewnętrznych liści, ziarna kukurydzy odkrajamy nożem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Chodź ze mna na spacer. 234

przyszła jesień. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to już. Grzyby rosną, jarzębina jest szalenie czerwona, noce coraz chłodniejsze. Uwielbiam tę porę roku może dlatego, że urodziłam się na przełomie lata i jesieni. Jesienny wpis, to chyba już tradycja, tutaj można wrócić do 2012 i do 2013 , czas na 2014. :) Tym razem przygotowuję wpis słuchając Grzegorza Turnaua

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka Tysiąca Wysp 2939

Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Identycznie robimy z piersiami z kurczaka, które doprawiamy delikatem oraz przyprawą do kurczaka. Selera, pomidory

Zainspirowana w kuchni
KREM POMIDOROWY Z PIECZONYMI PAPRYKAMI 172

troszkę ostrości. Powiem Wam, że na drugi dzień był jeszcze smaczniejszy. Rzecz na pewno do powtórzenia i to jeszcze w tym sezonie. Składniki: - 2 kg dojrzałych pomidorów - 6-8 czerwonych papryk - 3-5 ząbków czosnku - 1-1,5 szklanki bulionu - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy) - sól i swieżo mielony pieprz   Dodatkowo: - bazylia - pikantny ser z niebieską pleśnią

Smaczne Zdrowe