posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą
Chilli Czosnek i Oliwawłoskich bułeczek ziołowych ) lub 4 większe 8-10 łyżeczek pesto bazyliowego (można zastąpić listkami świeżej bazylii) 1 opakowanie halloumi 200 g 8 pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli białej lub czerwonej biały ocet winny 8-10 małych liści sałaty Przygotowanie: Cebulę pokrój na cienkie plasterki, włóż do miseczki i zalej 2-3 łyżkami octu winnego. Przemieszaj i odstaw na 10 minut
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania: 30 min + czas marynowania ryby Składniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich
Chilli Czosnek i Oliwapół w całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Gotową masę układaj na kromkach chleba. Świetnie smakuje z czerwonym winem
Chilli Czosnek i OliwaMeshweya wg Łatwej kuchni śródziemnomorskiej Claudii Roden na 2 porcje (jako samodzielne danie) lub 4 mniejsze czas przygotowania : 30 min. + 45 min. pieczenie warzyw Składniki: 3 cebule 3 papryki (czerwone lub zielone) 3 pomidory 200 g tuńczyka z puszki, u mnie tuńczyka Callipo w oliwie 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 10 oliwek (czarnych lub zielonych) kilka filecików
Chilli Czosnek i Oliwamąki pełnoziarnistej do wypieku chleba* 1 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy 130 g czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula, posiekana 1 łyżka suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę
Chilli Czosnek i Oliwasmakując kolejnych wspaniałych trunków. Okolice Zielonej Góry charakteryzują się dość ciepłym jak na Polskę klimatem, który sprzyja uprawie winorośli. W Lubuskim produkuje się zarówno wina białe, jak i czerwone, choć z festiwalu wróciłam z czymś dużo ciekawszym - winem z dzikiej róży w typie Porto . Dowiedzieliśmy się przy okazji o Tygodniu otwartych winnic, organizowanym co roku we wrześniu przez lubuskie winnice
Chilli Czosnek i Oliwakostkę. Jeżeli chcesz przygotować kiełbaski z jagnięciny, wykorzystaj udziec jagnięcy. Jeżeli zamierzasz opiec kiełbaski nad ogniem, posmaruj je odrobiną oliwy i następnie piecz w oparach białego lub czerwonego wina. Przepis na wielkanocne kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki edycja
Chilli Czosnek i Oliwadziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula . Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /cebula, wino oraz herbata są w północnej Europie głównymi źródłami kwercetyny/. Wniosek – horta jest potencjalnie ważnym źródłem
Chilli Czosnek i Oliwawykorzystałam mieszankę różnych liści rzodkiewki z jednego pęczka ok. 30 g parmezanu w kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet anchois, posiekany, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz opcjonalnie: wędzony boczek pokrojony w kostkę Przygotowanie: W miseczce umieść szalotkę, musztardę, ocet i posiekany filet anchois. Dopraw solą
Chilli Czosnek i Oliwamogą tylko rosnąć, zresztą przecież one właśnie po to są aby je jeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron
Chilli Czosnek i Oliwaniej zastosowanie;) ) czas przygotowania: 20 min. Składniki: na salsa verde: 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kaparów 1 łyżka musztardy 2 łyżki czerwonego octu winnego 6-8 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji) sól, pieprz do smaku poza tym: 500 - 600 g małych, młodych ziemniaczków, większe można ew. pokroić na połówki 2 jajka
Chilli Czosnek i Oliwaprzeze mnie we wpisie o horcie badaniu Trichopoulou i wsp stwierdzono, że dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny (przeciwutleniacza) niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) / wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie /. Myślę, że ciasto przygotowane
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa. Co myślicie o metodzie degustacji oliwy? Spróbujecie? Choć te czynności wydają się śmieszne, to np. pocieranie kubeczka z oliwą naprawdę daje natychmiastowy efekt w postaci wyczuwania większej ilości aromatów
Chilli Czosnek i Oliwałyżki białego wina (ja pominęłam) 250 ml letniej wody dodatki: na tapenadę: 120 g czarnych oliwek, 4 suszone pomidory, łyżeczka kaparów, kilka łodyżek tymianku, 3-4 łyżki oliwy 1 czerwona papryka kilka garści rukoli kilka filecików anchois Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody, dodaj szczyptę cukru i odstaw. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj mieszankę z drożdżami, sól
Chilli Czosnek i Oliwa