łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody Dodatkowo: 20 g startej grubo czekolady gorzkiej bądź deserowej Dekoracja: 4-6 sztuk truskawek listki świeżej mięty- opcjonalnie mięty cytrynowej Ponadto potrzebne będą: Jako foremka- dowolne opakowanie po lodach, u mnie opakowanie o wymiarach: długość- 18,5 cm szerokość- 12 cm głębokość- 6,5 cm blender bądź blender ręczny mikser misa
KreatywnePinynależy obrać ze skóry. Zostawić ogonki - dodają uroku! Aby Wam ułatwić podpowiem, że należy również ściąć doły, gruszki będą wtedy ładnie stały. Zagotować wodę z cukrem oraz skórką cytrynową, gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować je około 20 minut. Kolejno wyjąć gruszki, odstawić do wystygnięcia. Pozostałość zredukować i wykonać słodki syrop, który można wykorzystać do polania
Garniec Magaliełyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe) 3-4 łyżki cukru 1/2 litra śmietany 30% 1 opakowanie śmietany śnieżki 2 galaretki cytrynowe 1-2 łyżki cukru pudru Kokos: 100 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki cukru kryształu 5 dag masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego) Sposób wykonania
Kuchnia domowa AniPieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki umyć i gotować przez 15 minut w osolonej wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego. Następnie przełożyć pieczarki do słoiczków, dopełnić gorącą zalewą z przyprawami, zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchniaprzedstawiam przepis całkowicie zminimalizowany- można rzecz dla początkujących i zabieganych. Składniki: 70 dag jabłek 4 jaja 8 dag mąki 12 dag cukru 2 cukry waniliowe Cynamon 1 łyżka aromatu cytrynowego lub pomarańczowy Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem. Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąkę i połączyć
Tradycyjna Kuchniaprostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 8 jaj 1 szklanka majonezu 2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniałyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćosłodzonej wody, gotować pod przykryciem 3 minuty. Marchewkę wyjąć, włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Przeciąż wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić masło, dodać imbir i skórkę cytrynową, zamieszać. Włożyć marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty. Podawać do dań mięsnych lub z innymi warzywami. zastawa
królestwo garówPolskie truskawki już się pojawiły, więc jeśli macie ochotę na ciasto z truskawkami, to polecam właśnie to: Proste ciasto ucierane z truskawkami z delikatną nutą cytrynową i makiem. Ciasto jest delikatne, wilgotne, puszyste i nie traci na tym w kolejnych dniach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto jest dość wysokie na formę jaką użyłam, dlatego poniższy przepis świetnie nada się również na dużą
Moja DelicjaDodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY: 3/4 truskawek ( reszta do przybrania ) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając , studzimy. Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą masę
Ostra na Słodkozamiast twarogu użyłam serka ricotta. Udało mi sie dostać dość spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu
Mia Cucina Sofietadyni Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Napoje: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Woda ogórkowo - cytrynowa
Moja smaczna kuchniakilka lat blogowania zebrałyśmy całkiem pokaźny zbiór pysznych słodkości z truskawkami. Aby przejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę potrawy. :) 1. Placuszki z truskawkami 2. Cytrynowy deser alla tiramisu 3. Oszukane marchewki 4. Lemoniada truskawkowa 5. Truskawki pod kruszonką 6. Truskawkowa rynienka 7. Eton Mess 8. Ciasto drożdżowe z truskawkami 9. Tarta z truskawkami i bezą
Przepisy Aleksandrywyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami
Salonik smakówogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą czy ich własne lody waniliowe podawane z owocami! Wszystko brzmi świeżo, smacznie i zdecydowanie pobudza ślinianki ;) Będąc następnym razem w Krakowie z chęcią spróbujemy co nowego będzie można
Plate of Joy