jest jesień czy zima. Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka
Pyszności SłodkościSkładniki: 10 dag masła 20 dag mąki pszennej 4 jajka szczypta soli 1 szklanka wody olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy. Ciasto miksujemy wbijając kolejno jajka. Przekładamy
Pyszności Słodkościcukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier cytrynowy. Zamiast wody dodać sok z cytryny. Ja nie robię bo nie lubię, ale wiem, że dużo ludzi lubi. Gniazdka są rewelacyjne, polecam
Kuchnia Pokoleńkońcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon
Radość kipiąca uśmiechem.rozpuszczenia cukru ok. 10 minut do uzyskania syropu. Odkładamy do wystygnięcia. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy. Przykrywamy płaty ciasta ściereczką by nie wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki
Kulinarne życiekrucha, niemal rozpływa się w ustach, nóż nie będzie Wam potrzebny :) Składniki: około 1,5 kg karkówki 4-5 cebul mały słoik majonezu 2 łyżeczki przyprawy gyros pieprz cytrynowy czosnek granulowany sól Sposób przygotowania: Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w 1,5 cm plastry. Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami, doprawić solą i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny
na moim stole...dostałam od znajomej greczynki i podeszłam do niego z dużą nieufnością. Połączenie jest zaskakujące – kurczak i cytryna? Ale to się sprawdza – otrzymujemy pyszną zupę o świeżym, lekko cytrynowym smaku i uroczym żółtawym zabarwieniu. Moje obawy okazały się bezpodstawne – bo to cudo, przy którym nie trzeba się gimnastykować. Nie spędzicie godzin w kuchni, przy kuchence – krojąc, smażąc
Szybko Tanio Smacznieolej, papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z cukru pudru, soku cytrynowego, wody różanej i wrzątku przygotowujemy lukier ucierając wszystkie składniki. Pączki smarujemy gotowym lukrem. Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy
mojewypiekiinietylkokiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z młodej kapusty z truskawkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniagęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku. Dodać brandy waniliowe, skórkę pomarańczową i cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą
królestwo garówsuchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: Tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
Bajeczna Kuchniaoregano 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka lubczyku 3. Przyprawa do ryb 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4. Przyprawa do kurczaka 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka zmielonej kolendry
Powiedz dietom niepietruszki (przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku 10 szt topinamburu 1 łyżeczka sezamu pieprz, sól Marynata do łososia: 1 łyżka oleju ryżowego sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy, sól 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę
Łycha smakówWspaniale wyrósł, czyli proszek się sprawdza. Muszę sprawdzić czy jest możliwość zamiany mąki na bezglutenową :) Potrzebne składniki: 15 łyżeczek mąki pszennej 5 łyżeczek sody 3 łyżeczki kwasku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiczku i mieszamy
Łycha smakówZastanawiałam się co by tu dla Was wykombinować na Sylwestra, i wykombinowałam kojące żołądek wilgotne ciasto cytrynowe, które idealnie Was ukoi rano, po imprezie w towarzystwie herbatki (jakby nie patrzeć środki na kaca to głównie witamina C) Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek): 300 g maki pszennej
greenscarf