trunki, nastawcie koniecznie. Przepis opracował mój Mąż, ja go tylko grzecznie opublikowałam ;) Składniki na 10 L wina: 3 kg owoców dzikiej róży 3 kg cukru 50 g kwasku cytrynowego woda (tyle ile potrzeba do objętości 10L) drożdże Bayanus IOC ok 5g pożywka activit pożywka mineralna Najlepiej zebrać owoce przed większymi przymrozkami ponieważ przemrożone stają się miękkie. Zebrane owoce starannie
Cynamonowe szczęściewięc martwić o to, że za późno złożyliście zamówienie :) Jakie produkty znalazłam w swoim boxie? makaron penne ryżowy Alb Gold, chleb lniany suszony z buraczkami Bredis ciastka ze skórką cytrynową Lemon Zest Cookies, baton z pełnego ziarna owsa Doves Farm, baton bananowy Nakd, baton owocowo-miętowo-orzechowy Good Full Stop oraz Gryczanki bio o smaku owoców leśnych Moja opinia: Gluten
Poranek na słodkomasa serowa: 400 g serka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36% 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy
KuchcikoweLoveszklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka -4 żółtka -1 opakowanie budyniu śmietankowego (65 g.) -1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej -5 kropli aromatu cytrynowego Wierzch: -5 białek -1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na jednolitą masę. Masa wyjdzie dość rzadka. Wlać ją na wyłożone na blaszce petit beurre
Magia jedzenia.szkl. mąki pszennej 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju rzepakowego 1 szkl. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel pomarańczowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 2 łyżki puree z dyni Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet,olej,ekstrakt,wsypać mąkę wymieszaną
Kolorowa kuchnia Elkibakterii i pestycydów z owoców 1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria) Do 1 litra wody dodać 1/2 szkl. octu (spirytusowego, jabłkowego lub winnego) lub 2 łyżki kwasku cytrynowego. Płukane produkty zanurzyć na ok. 5 minut w zakwaszonej wodzie. 2. Usuwanie pestycydów Następnie przełożyć płukane produkty do miski z wodą o odczynie zasadowym. Do 1 litra wody dodać
Codziennik Kuchennyszczupaka ( może być filet) duży pomidor ok. 50 dag pieczarek gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki cebula jajko olej do smażenia mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera Przygotowanie : Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki
Proste Potrawyduże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczeicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę
Mienta blogPyszne, kruche i ekspresowe ! Składniki na ciasto: 20 dag mąki jaglanej 6 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zgnieść gładkie ciasto, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować. Wycinać foremką dowolne ciasteczka, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Tradycyjna Kuchniaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe
Kuchnia Bon Appetitsoli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli
Delicious TitbitsSkładniki: śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe umyte śliwki bez pestek w misce
W Mojej Kuchni Lubięznane i popularne są śliwki węgierki , niezbyt duże , mocno fioletowe , słodkie . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu
Malinowa Kawiarenkadrożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy
Maminek kulinarnyrzadko zabieram się za smażenie placków, ale nie szkodzi, wproszę się do Maćka. W przypadku muffinek czynność tę można pominąć. Babeczki z dodatkiem cukinii są przyjemnie wilgotne, wyraźnie cytrynowe w smaku. Lubię takie niestandardowe dodatki w deserach. Piekłam już muffinki z czerwonej fasoli czy marchewkowe . Wszystkie godne polecenia. P.S. Przepis pochodzi z tej strony . Składniki
zadanie-gotowanie