cytrynowe - 1500 przepisów (strona:61/100)

Babka Zebra na Coca Coli 154

jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka Coca Coli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki oleju dowolny aromat (z racji iż miałam pepsi dodałam olejek cytrynowy)   Wykonanie:  Jajka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo miksując na najniższych obrotach: Cole oraz olej, następnie dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia

W Moim Magicznym Domu
Tani i szybki jabłecznik 235

Składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 kg jabłek 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny 2 krople olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy  Wykonanie: Jest bardzo szybkie więc najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170*C. jajka ubijamy z cukrami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek

W Moim Magicznym Domu
Gravlax 202

równe kawałki. Koperek umyć, osuszyć i posiekać (nie musi być drobno). Cytrynę sparzyć wrzącą wodą. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W miseczce wymieszać sól, koperek, skórkę cytrynową i wódkę. Na talerzu ułożyć czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie położony łosoś). Następnie położyć pierwszy kawałek ryby - skórą do dołu. Ponownie wierzch łososia posmarować marynatą. Ułożyć

Ugotować
Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog 434

Jako dziecko uwielbiałam kogel mogel. Była to jedna z niewielu słodyczy niemal zawsze dostępna. Pamiętam koglo-moglowe eksperymenty z dodawaniem cynamonu, kakao i soku z cytryny lub częściej kwasku cytrynowego, bo cytryn najczęściej nie bylo. Potem odkrylam jeszcze innego kogla mogla, tego robionego przez babcię. Wersję dla dorosłych. Z wódką. Zwaną ajerkoniakiem. Pamiętam jak babcia ręcznie kręciła ajerkoniak w butelce

Jem więc Jestem
Crumble jabłkowe z nutą bazylii (czyli bazyliowa szarlotka bez ciasta) 152

oryginalnym przepisie był puder) 50 ml oleju o smaku bazylii (dałam 30 ml bazyliowego i 20 ml rzepakowego)   Jabłka obrać, pokroić i poddusić z odrobiną wody i skórki cytrynowej. Płatki owsiane zmielić w blenderze i wymieszać z cukrem oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka). Jabłka wyłożyć na dno formy i posypać kruszoną

Di gotuje
Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi 185

cukru 1,5 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Aromat cytrynowy lub pomarańczowy- 1 kropla Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy

Wanilia i Kardamon
Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką 164

tego ciepły koc, gorąca czekolada, pianki marshmallow, puzzle z dziećmi i kawałek ” nietuczącego” ciasta…yummmy. Dzisiejsze z żurawiną, jabłkami, kruszonką, na „babkowym”, cytrynowym spodzie jest pyszne, proste i zdecydowanie umila grudniowe, przedświąteczne popołudnia. Jest warte przygotowania, nie za słodkie, rzekłabym nawet lekko kwaskowate. Przekonajcie się sami. Polecam. Składniki na ciasto: 140 g cukru kryształu

Made By Mom And Son
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 264

zmiksować do połączenia 2-3 minuty, cały czas miksując łyżka po łyżce dodać mus owocowy. Miksować tylko do połączenia składników. Dodatkowo: 0,5 szklanki przegotowanej wody kilka kropel olejku cytrynowego 4-6 rurek do napojów, im grubsze tym lepsze, dno od mniejszej tortownicy Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat z większego biszkoptu, zwilżyć, bardzo delikatnie ponczem, wyłożyć trochę ponad

moj przepis na
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1022

witrażami z landrynek – łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ekstrakt pomarańczowy 209

Pamiętaliście o  przygotowaniu ekstraktu pomarańczowego? Jest on świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek a także można go dodać do rozgrzewającej herbatki lub grzańca.  Ekstrakt cytrynowy klik też przygotowałam.  Składniki: 1 pomarańcza 150 ml wódki Przygotowanie:   Pomarańczę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z pomarańczowej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała

Ala piecze i gotuje
Torcik truskawkowa chmurka 196

Torcik Truskawkowa Chmurka Torcik Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka truskawkowa pianka, na domowym biszkopcie z cytrynową nutką, a na wierzchu truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki! Truskawkowa chmurka nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje. Idealny torcik do oficjalnego rozpoczęcia sezonu truskawkowego – bo jak nietrudno się domyślić – smakuje najpyszniej z wygrzanymi w słońcu, dojrzałymi truskawkami. UWAGA

Domowe Torty
Ekstrakt cytrynowy 174

wypieków i napojów polecam Wam przygotować w domu ekstrakt cytrynowy. Jest on bardzo prost y do przygotowania jedynie co to p o przygotowaniu taki ekstrakt powinien stać około 1 , 5-2 miesiące by nabrał mocy zapachu i aromatu.   Składniki: 1 duża cytryna 150 ml wódki Przygotowanie: Cytrynę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać

Ala piecze i gotuje
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 174

bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim! Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie! Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik, a mianowicie pory. Dzisiaj właśnie

SMYKWKUCHNI
Krwawa Mary – doskonała marynata do mięsa czerwonego 170

maryna cie do mięs. A jak się okazuje jest to całkiem dob ra marynata. Składniki: 180 ml sok u pomidorowy 90 ml wódki sól i pieprz 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco Przygotowanie: Marynatę przygotowujemy mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Powinna ona dokładnie przykrywać cały kawałek mięsa. Idealnie pasuje np. do steków

naRuszcie
PICAU AR Y MAEN ... CZYLI TRADYCYJNE WALIJSKIE CIASTECZKA Z PATELNI 212

zrobię je z suszoną żurawiną :)) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 całe rozkłócone jajka 1/2 kostki masła (margaryny) 1/2 szklanki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego dodatkowo wzbogacamy ciasto o jeden wybrany produkt: rodz ynki skórka pomarańczowa posiekana czekolada żurawina Wykonanie:  Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy rozkłócone jajka, aromat oraz pokrojone

Walijskie Pichcenie