cytrynowe - 1500 przepisów (strona:67/100)

Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 177

rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Roladki podajemy polane sosem szparagowym i posypane startą skórką cytrynową

Pyry na Gaz
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 177

poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę: cukier, mąka masło ponadto: świeże truskawki WYKONANIE: - 300 g mąki pszennej typu babuni, wsyp

SMYKWKUCHNI
Pak Choi z dodatkami wegetariańskimi 155

papryki 1/2 żółtej papryki 4 ząbki czosnku kilka kwiatów białego kalafiora 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu ok 4 łyżki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej i imbiru ( Lidl) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 2 porcje makaronu ( rosołowego ) sok z połowy cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki

Jemy Pijemy
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 128

mąki 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju arachidowego 1/3 szklanki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej (Lidl) 1/3 szklanki oleju słonecznikowego  (można zastąpić jednym rodzajem oleju :) ) 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki lub startej marchewki starta skórka

Jemy Pijemy
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 233

dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 400g cukru torebka dżemfixu, konfiturexu, żelfixu 2:1 lub 3:1 pół flakonika olejku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie: Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Zasypać cukrem połączonym z dżemfixem/żelfixem. Poczekać ok. 2-3 godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar

Mania Wypiekania
Tarta z figami, rozmarynem i serkiem mascarpone 125

wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy na nim pokrojone w plastry figi. Figi smarujemy miodem. Blacha

Mania Wypiekania
Leśny mech z cytrynową nutą 341

gazecie. Później chodziło za mną pokazując się tu i ówdzie. Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec.  Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam! Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku

Pyry na Gaz
Risotto z indykiem, szparagami i szafranem 171

Przepis zgłoszony do kategorii "Vivat ser!" w konkursie Neoflamu. Składniki: 50 g piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy 120 g ryżu arborio 400 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 125 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 6 świeżych białych szparagów duża szczypta szafranu

Kuchnia Prezydentowej
Pulao pomarańczowe 155

ziarna czarnego pieprzu duża szczypta cynamonu szczypta garam masala 1/4 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1/3 pomarańczy obranej z błonek  1 łyżka startej na paseczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej (najlepiej zesterem) trochę siekanej natki pietruszki (ilość wg upodobań) 1. Całe przyprawy wrzucamy do specjalnego woreczka lub koszyczka do gotowania. Ryż płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, gotujemy jak tutaj , razem

Kuchnia Prezydentowej
Crema catalana (Krem kataloński) 191

wierzchu. I to właśnie cukrowa, pękająca pod łyżeczką skorupka jest chyba tajemnicą sukcesu i popularności tego deseru. Krem kataloński różni się od zwykłego crème brûlée niezwykłym, bardzo intensywnym, cytrynowym akcentem i aksamitną konsystencją, moim zdaniem delikatniejszą niż we francuskiej wersji.               Do wykonania tego niezwykle prostego kremu potrzebny

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 217

moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek) i wyrabiamy 2-3 minuty. Masę odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową (lub rozpalamy grill

Kuchnia Prezydentowej
Staroangielski krem mandarynkowy (Clementine Curd) 202

polsku nazwać?!  Pamiętam, że nawet kiedyś dyskutowałam z jedną młodą blogerką, chcąc ją przekonać do polskiej nazwy tegoż kremu i zamiast lemon curd, proponowałam nazwę - staroangielski krem cytrynowy. :) Cóż, moja nazwa jakoś się nie przyjęła, choć nadal twierdzę, że ładniejsza niż curd...  Jednak potrawa potrawą (czy tutaj raczej deser deserem) i rzeczywiście nie mogę się teraz nie zgodzić

Kuchnia Prezydentowej
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 166

trwa to około tygodnia) to ją kruszę i zamykam w słoiku. Jak widać na zdjęciu. W przyszłości pewnie też przygotuję sobie taki słoiczek z grejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z rukoli, truskawek i fety 182

Garść zieleniny rzucona niedbale na talerz. Słodkie truskawki, jeszcze niestety nie z własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe.  Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami .   Sezonie truskawkowy trwaj!” Sałatka z rukoli, truskawek i  fety (przepis własny ) Składniki dla 2 osób: 60g  rukoli

Wiem co jem
Skórka pomarańczowa 160

ciasta czy też użyć jej do dekoracji otwieram odpowiedni słoiczek. Syrop, którym jest zalana też można wykorzystać np. do aromatyzowania ciasta. W ten sam sposób można przygotować również skórkę cytrynową. Skórki pomarańczowe można też ususzyć. Pokrojone w cienkie paseczki rozkładamy na papierowym ręczniku kuchennym i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Od czasu do czasu należy je przemieszać

Wiem co jem