zatem jakiś szczególnie duży wydatek, zwłaszcza, że do przygotowania buteleczki o poj. 250ml wystarczą zaledwie dwie pomarańcze, a wystarczy ona na dość długo. Ja przygotowałam sobie aromat pomarańczowy i cytrynowy, ale można jeszcze zrobić mandarynkowy i limonowy.” Czytaj więcej
Wiem co jemcałą pewnością przydała się w życiu dorosłym, to dziewczętom umiejętność robienia lampki nocnej raczej nie, chyba, że zostały blogerkami kulinarnymi tak jak ja i Gosia z bloga „Trawka cytrynowa”, która w dzisiejszym poście opisuje jak zrobić paterę ze świecznika i starej tacy. Ja co prawda na razie swoich umiejętności jeszcze do niczego nie wykorzystałam , ale kto wie. Wracając jednak
Wiem co jemDziewczyny z gotujmy.pl narobiły mi ochoty na wszelkiego rodzaju cytrynowe i pomarańczowe słodkości. Pomyślałam: a czemu i ja nie upiekę jakiegoś cytrusowego drobiazgu? A, że od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem przypadkowo zakupionych i niedojedzonych płatków z otrąb pszennych Just Fit plus, wymyśliłam sobie takie oto muffinki. Wyszło ich sporo jak na dwie osoby, więc jedliśmy przez trzy
Kuchenne zapiski EdytyDomyślam się, że większość osób (tak, jak ja :)), ma dość słodkości i innych ciężkostrawnych rzeczy po świąteczno-noworocznym maratonie przy stole. Dlatego moja propozycja na dziś to muffinki cytrynowe - nie za słodkie, orzeźwiające i dodatkowo ze zdrową wkładką - nasionami chia. Więcej o tych nasionach można przeczytać np. tutaj . Ale uwaga: zalecana dawka dziennego ich spożycia nie powinna przekraczać 1 łyżki
Domowa Cookierenka Agicytrynowy mus z ricotty z borówkami~ Inspirowałam się przepisem Anki . Była to luźna inspiracja, moją wersję przepisu przedstawiam poniżej. Obiecałam sobie, że nie kupię żadnych "letnich" owoców w marketach. Mam swoje zapasy w zamrażarce. Nie chce hiszpańskich owoców. Z polskimi się nie równają. Jednak te borówki dostałam w prezencie, więc...jestem usprawiedliwiona! :3 PRZEPIS /1 porcja/ ~150g ricotty ~100g mielonego
breakfast of dreamswarta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Skład : herbata zielona Sencha, trawa cytrynowa, kwiaty pomarańczy, aromat opuncji. Moja opinia : Osobiście jestem wielką fanką zielonej herbaty. Uwielbiam ją nawet w "naturalnej" wersji, bez żadnych dodatków smakowych. Jednak ta, kaktusowa mnie skusiła. Herbata pięknie pachnie
breakfast of dreamsKREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI przepis autorstwa Mamy ;) // 2 porcje ~300g brokuła ~duży ziemniak (ok. 160g po obraniu) ~2 szklanki wody ~kostka bulionowa ~przyprawy do smaku (u mnie pieprz cytrynowy, ziołowy i sól) ~dwie kromki chleba razowego jako dodatek świetnie też sprawdzają się prażone płatki migdałów! Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, gdy zacznie
chili & sugarnieźle, zupełnie tak jak wyjść powinno. Jak ktoś lubi krembrule to polecamy nasz przepis. A jak wam zostanie trochę białek (a dokładnie 6) to zawsze można potem zrobić tartę cytrynową z bezą , na którą przepis zamieściliśmy kilka dni temu. Oba desery, tartę i crème brûlée z ręką na sercu polecamy. Potrzebujemy: 500 ml śmietanki kremówki 6 żółtek 6 łyżeczek cukru
Marder&Marder ManufactureSpłaszczamy i na środku kciukiem robimy wgłębienie na dżem. Wkładamy w zrobione wgłębienie odrobinę dżemu. My daliśmy nasz ulubiony- figowy. Ale równie dobrze może być to marmolada pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa, dżem malinowy, porzeczkowy i jakikolwiek sobie wymarzycie :) Pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach. Uff, koniec gadania, bierzcie się do roboty :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój
Marder&Marder Manufacturepokrojone w cienkie plasterki na rybie, a całość przykryć sporą ilością natki z jednej strony, z drugiej zaś (ja kładę zawsze) dwie ćwiartki plasterka cytryny. Także całość skrapiamy leciutko cytrynowym sokiem, zawijamy dokładnie w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie wstawiamy zawinięte w folii ryby do piekarnika nastawionego na około 180 stopni
Kuchenna KontrrewolucyaOdkładamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu, ścięłam nierówną górę i boki, które nadmiernie mi się wysuszyły w piekarniku. Biszkopt podzieliłam na 3 cienkie blaty. Masa I: 80 g galaretki cytrynowej, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium 400 ml wrzątku 330 ml śmietany 30% Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy galaretka już wystygnie, ubijamy śmietanę na sztywno
MamaOskarkaCiasto miodowe: 4 szklanki mąki 2 jajka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 150 g miodu 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła Polewa: 100 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Ciasto miodowe
My simple kitchentego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie. Składniki: świeży filet pstrąga łososiowego sok z cytryny oliwa z oliwek mielony pieprz cytrynowy pęczek koperku 1/2 szklanki posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki. Koperek i estragon umyć i drobno posiekać. Kawałki pstrąga delikatnie
Kuchcik gotujemasa zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. ponadto: 1 galaretka cytrynowa ok. 300 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy
Domowy Smak Jedzeniaprzepyszny i cudnej urody tofurnik! Pierwszy raz robiłam tofurnik na zimno, musiałam więc posiłkować się przepisem z Jadłonomii. Pyyycha! Miałam zamrożone truskawki z lata, przepysznie skomponowały się z lekko cytrynowym "serkiem". Nie mogę jeść cukru więc zastąpiłam go stewią i odrobiną syropu z agawy. Ilość dodanej stewii mocno zależy od jej rodzaju. Ja mam proszek stewiowy bez dodatków (wypełniaczy
pyszne zdrowości