Chatney do mięsiwa z aronią, jabłkiem, gruszką i brandy 163cukru 120-150 ml brandy opakowanie żel fixu 3:1 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Przemrożoną aronię przekładamy do rondla razem z cukrem, podgrzewamy i mieszamy do czasu aż rozpuści się cukier. 2. Jabłka i gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki bez obierania łupin, wyciągamy gniazda nasienne
Apetyczna babeczka
Surówka z czerwonej kapusty. 298zalicza. Moja mama ją robi i zawsze podglądałam co do niej dodaje. Zrobiłam w końcu sama, wyszła idealna w smaku :) Składniki: mała główka czerwonej kapusty, mała, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kapustę pokroić i wygnieść z kwaskiem. Dodać majonez, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni u Moniki
Torcik Babci Danusi 182szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa: 1 litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa 100g rodzynek Wierzch: ok. 80 dkg nie za dużych truskawek 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą
Kuchnia w czekoladzie
Placek królewski 198łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka
Kuchnia w czekoladzie
Dressing bazyliowy, czosnkowy, ostro-słodki czy słodko-ostry? -sposób na nudną sałatę :) 210dadaję zioła i sól do smaku :) Dressing 3 jogurtowo-bazyliowy: Świeża bazylia Jogurt naturalny Sól cytrynowa Pieprz Bazylie siekam bardzo drobno i łączę z jogurtem. Sól i pieprz dodaję do smaku. Są to moje ulubione "polewki" do sałat, sałatek
Pause Gotowanie!
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 253Najłatwiej zrobić to ostrym nożem, lekko przyciskając rybę do deski, trzymając ją skórką do dołu. Filet kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą do ryb lub mieszanką soli i pieprzu cytrynowego. Cebule i czosnek obieramy. Cebulki kroimy w cienkie piórka, czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy lub oskrobujemy je (jeśli kupiliśmy młode) i kroimy w plastry grubości około
Karo in the Kitchen
Szarlotka z mąki krupczatki 147łka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem
cucinare
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 477mleko kokosowe – 150 ml * świeża chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * słonecznik – 3-4 łyżki * sól, pieprz czarny, cukier puder , sok cytrynowy – do smaku * olej do smażenia DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy
Ostra na Słodko
Pstrąg pieczony w piekarniku 211efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki posiekanego koperku sok z cytryny 1 cytryna sól pieprz cytrynowy oliwa Pstrągi umyć, oprószyć solą i pieprzem z wierzchu i w środku ryby. Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła wymieszanego z koperkiem. Na każdej rybie ułożyć plasterek
O kuchni z uczuciem
Letni torcik owocowy 193WARSTWY OWOCOWE: 1 galaretka malinowa + 1 szklanka wrzątku 200g malin 1 galaretka jagodowa + 1 szklanka wrzątku 200 g borówek amerykańskich (u mnie mniej) 1 galaretka limonka z trawą cytrynową (lub inna zielona) 3 szt. kiwi Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy
Cakes By Kejt
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 171słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite! Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka 1 aromat cytrynowy ½ kg śliwek tłuszcz do formy rozmącone jajko do smarowania Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki masła ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie placka: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka
Tradycyjna Kuchnia
Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 194Kruchutkie, cytrynowe, kremowe. Kocham tak proste i tak wyraziste ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut. Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie
Karo in the Kitchen
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 258SKŁADNIKI 1 butelka owocowego, półwytrawnego białego wina Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia
Karo in the Kitchen
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 301smarujemy nim bułki które następnie szczodrze posypujemy kruszonką. Wstawiamy gotowe bułeczki do piekarnika nastawionego na 190⁰C na 350-40 minut. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka lub cytrynową herbatą. Przechowywane w chlebaku lub zawinięte w lniane ścierki, smaczne są i na drugi, i na trzeci dzień. Ale szczerze wątpię w to, żeby na trzeci dzień coś Wam zostało
Karo in the Kitchen
Ciasto piankowe z soczystym kiwi 191jajek 1 i 1/3 szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 100 g masła 2 kisiele cytrynowe 1 galaretka agrestowa Pianka: 100 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: dojrzałe kiwi 10-11 sztuk Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
Na Ciasteczkowych Papierach