cukru 120-150 ml brandy opakowanie żel fixu 3:1 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Przemrożoną aronię przekładamy do rondla razem z cukrem, podgrzewamy i mieszamy do czasu aż rozpuści się cukier. 2. Jabłka i gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki bez obierania łupin, wyciągamy gniazda nasienne
Apetyczna babeczkazalicza. Moja mama ją robi i zawsze podglądałam co do niej dodaje. Zrobiłam w końcu sama, wyszła idealna w smaku :) Składniki: mała główka czerwonej kapusty, mała, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kapustę pokroić i wygnieść z kwaskiem. Dodać majonez, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni u Monikiszklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa: 1 litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa 100g rodzynek Wierzch: ok. 80 dkg nie za dużych truskawek 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą
Kuchnia w czekoladziełyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka
Kuchnia w czekoladziedadaję zioła i sól do smaku :) Dressing 3 jogurtowo-bazyliowy: Świeża bazylia Jogurt naturalny Sól cytrynowa Pieprz Bazylie siekam bardzo drobno i łączę z jogurtem. Sól i pieprz dodaję do smaku. Są to moje ulubione "polewki" do sałat, sałatek
Pause Gotowanie!Najłatwiej zrobić to ostrym nożem, lekko przyciskając rybę do deski, trzymając ją skórką do dołu. Filet kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą do ryb lub mieszanką soli i pieprzu cytrynowego. Cebule i czosnek obieramy. Cebulki kroimy w cienkie piórka, czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy lub oskrobujemy je (jeśli kupiliśmy młode) i kroimy w plastry grubości około
Karo in the Kitchenłka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem
cucinaremleko kokosowe – 150 ml * świeża chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * słonecznik – 3-4 łyżki * sól, pieprz czarny, cukier puder , sok cytrynowy – do smaku * olej do smażenia DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy
Ostra na Słodkoefekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki posiekanego koperku sok z cytryny 1 cytryna sól pieprz cytrynowy oliwa Pstrągi umyć, oprószyć solą i pieprzem z wierzchu i w środku ryby. Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła wymieszanego z koperkiem. Na każdej rybie ułożyć plasterek
O kuchni z uczuciemWARSTWY OWOCOWE: 1 galaretka malinowa + 1 szklanka wrzątku 200g malin 1 galaretka jagodowa + 1 szklanka wrzątku 200 g borówek amerykańskich (u mnie mniej) 1 galaretka limonka z trawą cytrynową (lub inna zielona) 3 szt. kiwi Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy
Cakes By Kejtsłodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite! Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka 1 aromat cytrynowy ½ kg śliwek tłuszcz do formy rozmącone jajko do smarowania Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki masła ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie placka: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka
Tradycyjna KuchniaKruchutkie, cytrynowe, kremowe. Kocham tak proste i tak wyraziste ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut. Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie
Karo in the KitchenSKŁADNIKI 1 butelka owocowego, półwytrawnego białego wina Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia
Karo in the Kitchensmarujemy nim bułki które następnie szczodrze posypujemy kruszonką. Wstawiamy gotowe bułeczki do piekarnika nastawionego na 190⁰C na 350-40 minut. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka lub cytrynową herbatą. Przechowywane w chlebaku lub zawinięte w lniane ścierki, smaczne są i na drugi, i na trzeci dzień. Ale szczerze wątpię w to, żeby na trzeci dzień coś Wam zostało
Karo in the Kitchenjajek 1 i 1/3 szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 100 g masła 2 kisiele cytrynowe 1 galaretka agrestowa Pianka: 100 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: dojrzałe kiwi 10-11 sztuk Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
Na Ciasteczkowych Papierach