HERBACIANE ORZEŹWIENIE 728cytryny i dokładnie wymieszać. Do każdej części dodać po połowie piany z białek i delikatnie połączyć. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia na spód formy wylać ciasto cytrynowe a na nie ciasto herbaciane. Piec 50 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować, rrarossa@gmail.com
RAROSSA
Babeczki Malinowe 251Babeczki Malinowe to propozycja idealna dla fanów tych kwaskowych, a zarazem słodziutkich owoców. Lekko cytrynowe spody z delikatnym, orzeźwiającym kremem malinowym to niezwykłe połączenie, które z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Ponadto różowy kolor babeczek sprawia, że są one idealnym deserem np. na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub nawet romantyczną kolacje. Babeczki Malinowe - Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g mąki
Słodka Strona
Czekoladowe ciasto bez mąki 241produktów mlecznych. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mielonych migdałów 200 ml mleka kokosowego 120 g klarowanego masła 20 g odtłuszczonego kakao 100 g ksylitolu 3 jaja aromat cytrynowy i waniliowy ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone) a na polewę: 50 g czekolady, bardzo kopiasta łyżka mleka kokosowego i 1 łyżka klarowanego masła. Można dodać też skórkę pomarańczową
W SMAK
Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 258zmodyfikowałam i podałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem
e-PrzepisyKulinarne
Kruche ciasto z kwaśną porzeczką pod słodką bezą 246Składniki: Spód: 1 kostka masła 2 żółtka 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Beza: 2 białka 1 kubek cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy
Luźna Kuchnia
Przepis na zdrowe śniadanie 273Wczoraj był wpis o tym co zrobić, żeby rozpocząć dobrze i zdrowo nowy dzień, czyli o cudownym napoju cytrynowym . dziś zapraszam na ciąg dalszy, czyli na zdrowe, energetyczne i smaczne śniadanie. Składa się ono z naturalnego jogurtu, owoców i domowej granoli. Na blogu znajdziecie różne przepisy na granolę czy też musli ( granola pięć zbóż , musli kokosowo-rabarbarowe , domowe
Kulinarne przygody Gatity
Słodkie środy - Jogurtowiec owocowy z butelki 243jego wzór jogurtowiec, jednak zamiast stężonych galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę. Jagody lub borówki płuczemy. Galaretki rozpuszczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 242towarzystwie herbaty ziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco. Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane w eleganckie, podobno ręcznie szyte torebki. Herbatka ta łączy w sobie smak imbiru, trawy cytrynowej, melisy, korzenia lukrecji i mięty. Kompozycja ta jest delikatnie słodka, o wyczuwalnej ostrości smaku. To połączenie smaków i aromatów bardzo przypadło mi do gustu, a właściwie mogę śmiało napisać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Faworki, chrust karnawałowy-chiacchiere di carnevale 251SKŁADNIKI 250 g mąki 2 jajka 40 g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 g masła aromat waniliowy 1 łyżka wódki ( najlepiej limonki-wódka cytrynowa ) cukier puder olej do smażenia ( polecam arachidowy ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia następnie szczyptę soli, rozmącone jajka, łyżkę wódki, cukier, miękie masło aromat waniliowy i wyrobić ciasto
zielonacukinka
Śledź z majerankiem 263łyżki majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sok z 1 cytryny olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem
Kuchcik gotuje
Dorada faszerowana z patelni 152Składniki: 1 świeża Dorada 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/2 natka pietruszki oliwa z oliwek mąka przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny szparagi Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy
ClauditteMissCooking
Dorada z farszem w towarzystwie warzyw z piekarnika 169Składniki: 1 świeża Dorada 1 łyżka masła 7 ząbków czosnku 1/2 natki pietruszki 6 pomidorów koktajlowych 1 papryka 6 pieczarek oliwa z oliwek przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy
ClauditteMissCooking
,,Tęczowa lampka’’ 336się w gorącej wodzie w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu. Najpierw do lampki należy wlać powoli wieloowocową galaretkę. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Następnie cytrynową galaretkę rozpuszcza się w gorącej wodzie a po przestudzeniu dolewamy ją do ubitej śnieżki i miksujemy tak, aby uzyskać ptasie mleczko. Gotową masę wlewamy na zastygniętą pierwszą galaretkę. Trzecią galaretkę
Podróż w kulinaria