Ucierane ciasto z owocami i bezą.Składniki:-6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy-szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy-szczypta kwasku cytrynowego do bezy-2 szklanki mąki-kostka margaryny-2 łyżki kakao-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę
Maminek kulinarnyogonkami.Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu:-szklanka cukru-1/2 szklanki wody-łyżeczka kwasku cytrynowegoWodę zagotowujemy z cukrem.Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy. Syropem zalewamy jabłuszka i zakręcamy.Smacznego
Maminek kulinarnyskomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne
Pożeraczka, czyli raz adobrzezajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne, nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplanów co do świątecznej babki - pomyślcie o tej. Warta jest zachodu.W oryginale wierzch udekorowano marcepanowymi marchewkami - mi się, szczerze mówiąc, nie chciało ich lepić, więc ułatwiłam sobie życie lukrem cytrynowym i płatkami migdałów. Lukier stanowi przyjemny kontrapunkt, a migdały cudownie chrupią. Ale marchewki to też świetny pomysł - jeśli tylko macie czas.Babka marchewkowo-migdałowaSkładniki:(na formę do babki z kominem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasę na truskawki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem, albo cydrem jabłkowym czy cytrynowym. W ogóle przy lodach można fantazjować do woli. Ja mam w zamrażarce jeszcze cztery inne smaki, każdy zachwycający. Już niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem do konsumpcji lodów zachęca ogromnie.Lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie.Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę.Podawać schłodzoną.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub octem, a olej oliwą.Z dodatku natki pietruszki można zrezygnować.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDodać do mizerii na samym końcu. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaśledziowe a’la Matjas, 1 jabłko,150 g serka Almette z chrzanem,3 łyżki suszonej żurawiny,2 łyżki sosu tatarskiego,mały słoiczek marynowanego imbiru,sok z ½ cytryny,pieprz cytrynowy,zielenina do dekoracji,sól morska.Przygotowanie:Śledzie odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki na min. 24 godz
SzczyptaSmaQpieczone buraki czerwone 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego garść pestek dyni Sposób wykonania:Upieczone (lub ugotowane) buraki pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny., jabłka obrać również pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, chrzan dokładnie
pieprzny smaczekkasza manna z makiem* w słoiczkach po miodzie z bananem i waniliowym serkiem homogenizowanym * gotowana z aromatem cytrynowym i odrobina soku z cytrynyMiło to po ...nastu godzinach wrócić do domu w sam raz aby zacząć się uczyć do jutrzejszego sprawdzianu z historii i kilku(nastu) kartkówek. Kocham
More food, love and dreamscytrynowy sernik z serka wiejskiego z borówkami i miodem Cudowna skorupka się zrobiła, następnym razem tylko wsadzę go na noc do lodówki ^.^Śniadanie pod tytułem.. mam czas.... ups, nie mam czasu xdNoo, tak bo nie byłabym sobą gdybym się nie poparzyła choć raz na dwa dni.Przepis:200g serka wiejskiegook.70-100g mielonego serajajko20g waniliowego proszku budyniowegoskórka starta z cytrynysok
More food, love and dreamsotrzymałam od firmy Tupperware Polska Formę Lilianna do testów, przygotowałam w niej pyszne ciasto na zimno, zapraszamSkładniki:szklanka smietany 18%op.serka mascarpone2 galaretki cytrynowe2 galaretki brzoskwiniowe2 galaretki wisnioweWykonanie:Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzątku,studzimy. Wylewamydo formy. Odstawiamy do stężenia. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w1,5 szkl wrzątku,studzimy, dodajemy śmietanę 18 , miksujemy, wylewamy nastężałą galaretkę, odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchnifilety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej na durszlaku, aż wypłynie z nich cała woda i dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym . Każdy kawałek ryby doprawiamy solą , cytrynowym pieprzem i tymiankiem.Ciasto piwne: W misce umieszczam przesianą mąkę z proszkiem, jajko, piwo oraz przyprawy. Całość mieszam trzepaczką aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto powinno być
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię