Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie:Mięso oczyścić, wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino, wymieszaną
SzczyptaSmaQmusi znaleźć się także świateczna szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym stole. Składniki; 1,5 kg surowej szynki, 13 gozdzikow, 1/2 laski cynamonu, sól, Marynata 2 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/, Wykonanie; Cebule kroimy w plastry(...)zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem
Anioły w kuchniciasteczka są kruche i pachnące cynamonem. Są bardzo proste do zrobienia a z ciastem pracuje się szybko i łatwo. Warto je upiec na święta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam.Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanejczekolada do ozdobienia Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misie
Ala piecze i gotujemisy wolnowaru. Do garnka włożyć obrane cebulki i obrane ząbki czosnku, w całości. Podsmażać przez 4 - 5 minut aż lekko się zbrązowią. Dodać 2 szklanki wina, ocet, cynamon i ziele angielskie. Zagotować i przelać do wolnowaru. Przykryć, ustawić program na low i gotować 10 godzin. Po tym czasie mięso powinno być już bardzo miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego!Uwagi
Stare Garyfaszerujemy nimi kaczkę od środka.Sos do lakierowania:Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Kaczkę lakierujemy sosem za pomocą pędzelka. Kaczkę lakierujemy również od środka
Stare Garycukier trzcinowy- 80 g* mleko- 125 ml* masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana 18%- 250 ml* cukier puder trzcinowy- 2 łyżki* cynamon- 1 łyżeczkaDodatkowo:* jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżkaBułeczki:Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez
Kraina Miodem Płynąca/piernika, bo zapomniałam kupić przyprawę. Marsz do kuchni, do szuflad, szafek... Na pewno znajdziecie podstawowe składniki, do stworzenia własnej, domowej przyprawy korzennej.Składniki:* 2 łyżeczki goździków* 2 łyżeczki cynamonu mielonego ( lub 1 cała laska )* 6-7 ziaren ziela angielskiego* 8-10 ziaren kolendry* 1/4 łyżeczki mielonego imbiruWykonanie:Goździki, ziarna kolendry i ziela angielskiego podgrzać na patelni. Podgrzewać, aż przyprawy(...)zaczną wydzielać aromat. Uwaga - nie przypalić !Wszystkie przyprawy, łącznie z mielonym imbirem i cynamonem, umieścić w młynku do kawy. Miksować do momentu uzyskania jednolitego proszku.Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.... do pierniczków marsz
kolorowotorcikowoupiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam. Składniki:300 g całych migdałów,100 g suszonych fig,1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny,150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy,szczypta gałki muszkatołowej,1 duża pomarańcza,8 kostek cukru,250 g cukru(...)siekamy na grubą kostkę.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym
Moniki Smakołykigorzkiej czekolady20 g białej czekoladyłyżka kakaoNa początek przygotowujemy biszkopt.Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około
Mienta blogjednym zamachem".Gdy odlozymy to na pozniej ,ciasto nam zacznie sie rozplywac.Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki rownej wielkosci.Kazdy kawalek splaszczyc,na srodku ulozyc truskawke.Posypac cukrem i cynamonem,zwinac w kulke i odlozyc na omaczony blat.Do przygotowanej wczesniej zagotowanej i osolonej wody wrzucac knedle partiami.Gdy wyplyna na wierzch,zmniejszyc ogien,garnek przykryc przykrywka i gotowac knedle 5-6 minut.Wyjmowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posiekanej gorzkiej czekoladypolewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowkiWykonanie:Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.Jajka z cukrem przy pomocy recznego robota ubic na jasna,puszysta mase.Polaczyc z olejem a na koncu z maka wymieszana z cukinia.Na koncu wmieszac posiekana czekolade.Keksowke natluscic olejem i wysypac maka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wloskich1 lyzeczka startej skorki z cytryny1/2 lyzeczki cynamonu50 g masy marcepanowejsok z cytryny2 lyzeczki masla150 ml cydru ( lub soku jablkowego)Wykonanie:Przygotowanie masy.Rodzynki ,posiekane migdaly,starta skorke z cytryny, cynamon razem z marcepanem wygniesc w palcach na jednolita mase.Uformowac waleczek.Przygotowanie jablek. Jesli jablka nie stoja rowno sciac je delikatnie od spodu i wyrownac podstawe.Z gory sciac 2 cm "czapeczke" wraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!C.jablka umyc,obrac,pokroic na cwiartki usuwajac gniazda nasienne.Cwiartki jablek pokroic w cienkie plasterki i skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy.Umiescic w plaskim rondlu, zasypac cukrem dodac cynamon i skorke otarta z cytryny,przesmazyc kilka minut,az jablka puszcza sok.Odstawic do wystudzenia2/3 ciasta rozwalkowac na omaczonym blacie o 2 cm wiekszym niz dno formy.Przelozyc na walku do foremki.Wykleic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzeczki proszku do pieczenia170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy)10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu lub konfituryWYKONANIE :wlaczyc piekarnik na 180°Cplatki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej i przy pomocy drewnianej lyzki wymieszac calosc do wchloniecia wszystkich skladnikowpolowe ciasta rownomiernie rozlozyc w przygotownej foremce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczypiernik,skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu.Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczypiec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut podałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!