piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały nam grudki. Kaszę gotujemy na małym ogniu
Kulinarne przygody GatitySkładniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki w misie robota zrobić z mąki, jajka, cukru, miękkiego masła sypką, drobną kruszonkę - silikonowa forma do tarty 22 cm: wsypać 3/4 kruszonki i denkiem szklanki przyciskać do dna jabłka ze skórką podzielic na ćwiartki(...)pokroić je w talarki, na kruszonce gęsto poukładac i posypać cynamonem i cukrem na jabłka rozsypać resztę kruszonki ale bez ubijania piec w 200C około 30 minut i z formy wyjąć jak będzie wystudzona dnem do góry tarta "paryska" jest krucha, chrupiąca i można do niej użyć różne owoce............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzekładamy na lnianą ściereczkę i mocno wyciskamy z nadmiaru płynu. Do innego garnka wkładamy masło, miód, cukier, aromaty i odcedzone rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wrzucamy mak, dodajemy cynamon i gotujemy/smażymy, aż nadmiar płynu odparuje (około 10 minut). Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy białko i dokładnie mieszamy - dzięki zawartości białka, masa będzie bardziej zwarta
My Culinary ArtSzarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy.SKŁADNIKI:40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, lódWYKONANIENa dno wysokiego naczynia wrzucamy kostki lodu, wlewamy kolejno żubrówkę i sok jabłkowy. Po zamieszaniu łyżeczką posypujemy delikatnie cynamonem. DekorujemySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie EwyHerbata Ginger Paradise - "oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje"Takiej mieszanki się nie spodziewałam. :-) Czułam dosłownie każdy aromat: kokos, cytrynę, cynamon, ostry imbir. Mimo mnogości smaków nie ma w tym bałaganu, miałam wrażenie, że wszystko jest dokładnie przemyślane i uporządkowane. Za każdym razem, po kolei: orzeźwienie, cynamon z kokosem i pikantny
Szefowa kuchniszybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus - 2 puszki mleka kokosowego (800ml)- 2 łyżki brązowego cukru- płaska łyżeczka cynamonu- skórka z wyparzonej cytryny- syrop klonowy (do smaku)- szczypta soli- laska wanilii- jabłka- mrożona żurawina- 2-3 łyżki masła- garść płatków migdałowych- kilkanaście sztuk pistacji niesolonych Jedno jabłko kroimy(...)pozostałych jabłek wydrążamy ogryzki i kroimy, ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy pokrojone jabłka, płaską łyżeczkę cynamonu i 2-3 garście mrożonej żurawiny. Dusimy kilka minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli, ziaren
mojewypiekiinietylkoświeży pomidor (bez skórki)- 4 ząbki czosnku- 2 papryczki chili- kilka pomidorów suszonych- sól, pieprz, chilli w płatkach- 1,5 łyżeczki oregano- 1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)- ½ łyżeczki cynamonu- olej Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy – czerwoną papryczkę chili (drobno posiekaną, bez nasion), pieprz, kumin, chilli w płatkach i oregano. Chwilę smażymy(...)minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy
mojewypiekiinietylkowęgierek (miałam inne dawałam po połówce)- 30 kostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy(...)lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem. Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami wybitnie mi podpasował. Wyeksponowanie samych naturalnych smaków, to nowe, ciekawe doznania kulinarne. Kto woli ze śmietaną
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 500g suszonej ciecierzycy- 2 średnie cebule- 4 ząbki czosnku- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 2 łyżeczki soli morskiej- zmielone przyprawy:- 3/4 łyżeczki kuminu, po ok. ½ łyżeczki kardamonu,cynamonu, imbiru, gałaki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, pieprzu czarnego, chili- 1 łyżeczka sody- 3-4 łyżki zimnej wody- olej z pestek winogron do smażenia Aby zrobić idealny falafel skorzystałam(...)świeżych liści sałaty, plasterków pomidora, czy papryki gwarantuje niezwykłe doznania kulinarne. Połączenie całej gamy przypraw przenosi nas w podróż smaków i aromatów arabskich, w kuchni polskiej niespotykanych. Owszem znamy cynamon, imbir, gałkę… Może mniej kumin i kardamon. Ale chyba nieczęsto je łaczymy. Falafel, to wizytówka kuchni arabskiej, danie wybitnie wegetariańskie. To kolejna potrawa, która w zasadzie nie potrzebuje słów zachwalania
mojewypiekiinietylkoTakim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych
CoolinarniePLjajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka syropu waniliowego ETERNO Dodatkowo: konfitura pomarańczowa ETERNO 2 garście malin (użyłam mrożonych) 1 łyżka cynamonu mielonego cukier perlisty Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem(...)wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam konfiturą pomarańczową, posypałam cynamonem i wysypałam maliny mrożone, których nie rozmrażałam wcześniej. Ciasto zwinęłam jak struclę, których wyszło dwie, ponacinałam na paski. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec posmarowałam mlekiem i posypałam
Blondynka Gotujewięcej)Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut.Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pozostałej masy, mieszamy łyżką.Blachę (ja używam 40cm
Anielska Kuchnia Aniczubata łyżka kakołyżka ekstraktu z wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowymszczypta soli tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy garść rodzynek10 posiekanych orzechów włoskich1 czubata łyżka cappuccino1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika)Polewa:1 gorzka czekolada50 ml mleka2 łyżki miodu4 łyżki cukru3 łyżki masłą 50 ml rumu1 cała pomarańcza1 opakowanie posypki z orzechów laskowychCiasto:Banany obrać, rozgnieść(...)miski i dodać do niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy.W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku
Bon Appetit Małgorzatyziemniaków1 czubata szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 jajka1 kg śliwek węgierek500 ml napoju Nestea Zimowa Śliwka*4 łyżki cukrusól1 gałązka rozmarynuDodatkowo:bułka tarta z masłem albo śmietana z cynamonem*W związku z zaproszeniem do konkursu przepis został skomponowany do Nestea Zimowa Śliwka.Śliwki pozbywamy z pestek. Gotujemy je w napoju Nestea Zimowa Śliwka, aż do momentu rozpadnięcia się owoców(...)łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z bułką tartą albo ze śmietaną i cynamonem. Pycha
Bon Appetit Małgorzatychwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :)Składniki:po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchni